Hoppa till sidans innehåll

Matchrapporter från kvartsfinalspelet

04 NOV 2016 16:34
Fyra underhållande kvartsfinaler har spelats - läs mer om dem här, samt kvällsmatcherna i Grupp E och Grupp F.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 02:29

Stockholm Syd första lag att gå till semifinal

Första perioden

I fredagens första kvartsfinal tog emot Stockholm Syd i Malmö Isstadion. Gästrikland som tog sig ur Grupp A som seriesegrare med två vinster och en förlust. Stockholm Syd tog sig vidare från den på förhand tuffa Grupp D, Stockholm slutade på en andra plats i den gruppen med två segrar och en övertidsförlust. En på förhand intressant och tuff match mellan två lag som gärna vill ha mycket puck och på så sätt styra matchen. 

Det var redan innan nedsläpp en härlig stämning i Malmö Isstadion där gästrikarna hade ett litet övertag på läktarfronten med ramsor som ekade i hallen redan tio minuter före nedsläpp.

Matchen startade i ett rasande tempo och det var tydligt att lagen var laddade inför matchen. Båda lagen var tålmodiga med pucken och den på förhand väntade matchbilden med två spelande lag besannades. Gästrikland var laget med den första farliga målchansen, med ett skott från nära håll till höger om Stockholm Syds målvakt Lucas Rheyneuclaudes som stod för en fin räddning.

5.58 åkte Gästriklands nr. 13 David Olsson ut två minuter för hooking och stockholmarna fick möjlighet att göra det första målet i power play. Ett power play som igår kväll mot Norrbotten såg farligt ut och Gästrikland var tvungna att försvara sig bra. Stockholm Syd fick direkt bra press på gästrikarna i det numerära överläget och 1.16 in i överläget fick de också utdelning: 0-1 Stockholm Syd efter mål av Oscar Bjerselius, assist av Marcus Pedersen och Ludvig Hedström.

Efter öppningsmålet böljade spelet fram och tillbaka och båda lagen visade prov på blixtsnabba kontringar, båda lagen backcheckade dock starkt och lyckades ofta få tag på lösa andrapuckar. 

13.01 in i perioden fick Stockholm Syd ett friläge efter en lång öppnande pass genom mittzon, gästrikarnas back han dock ikapp men hakade upp stockholmsspelaren som kom fri och domaren dömde straffslag. Nummer 9 i Stockholm fick möjligheten att öka på ledningen på det efterföljande straffslaget men Gästriklands målvakt Adam Mattson stod för en fin räddning, fortsatt 0-1 i matchen.

Spelet efter målet var både fartfylld och fysiskt, båda lagen hade dock svårt att få till några längre anfall och det syntes att det var mycket känslor inblandat i denna match. 19.23 var det Stockholm Syds tur att få besöka utvisningsmålet och Gästrikland fick en fin möjlighet att utjämna innan pausvila. Gästrikarna hade dock svårt att få till några bra målchanser innan paus och första perioden slutade med ledning 0-1 till Stockholm Syd. En intensiv första period där spelet präglades av fart, inget lag hade någon egentlig spelfördel och trots ett målövertag för stockholmarna kändes matchen fortfarande väldigt oviss.

Andra perioden

I den andra perioden inleddes med ett fortsatt numerärt överläge i en minut och 23 sekunder för Gästrikland men stockholmarna klarade av det. Matchen fortsatte i ett högintensivt tempo och spelarnas familjer gjorde sitt yttersta för att heja fram sina respektive lag. 

3.55 in i slutperioden lyckades Stockholm öka på sin ledning till 0-2. Nummer 15 Adam Larsson fick en puck på offensiv blålinje och kunde relativt ostört kliva in och nypa till pucken i det bortre krysset bakom Gästriklands Adam Mattsson. Gästrikarna försökte att svara omgående och fick tre bra chanser i efterföljande sekvens, numer 21 Oliver Lööf fick två skottlägen i slottet och kunde sånär få in en reduceringspuck.

Stockholm Syd fortsatte perioden med att ha hyfsad kontroll på vad som hände ute på isen och det märktes att de inte nöjde sig med att bara ha två mål på tavlan. Även om det var Gästrikland som behövde lyfta spelet så var det Stockholm som stod för de allra hetaste målchanserna.

11 minuter in i perioden drar Stockholm Syd på sig en utvisning och känslan i Malmö Isstadion var att nog behövde en reduceringspuck komma i detta power play om Gästrikland skulle orka kämpa sig tillbaka i matchen. En känsla som gästrikarnas huvudtränare också delade som tog en timeout för att samla sitt manskap inför det numerära överläget. Det blev dock ingen utdelning för Gästrikland i sitt numerära överläge och det skulle till något utomordentligt för laget att kunna vända matchen. 

15 minuter in i matchen kändes det som att forceringen kom, Gästrikland tog ett kliv upp i banan och skapade en viss press mot stockholmarnas mål men det var Stockholm Syd som 17.40 in i matchen kunde öka på sin ledning till 0-3. Målskytt nr. 19 Marcus Pedersen och matchen kändes avgjord, men detta är TV-Pucken och allt kunde fortfarande hända…

19 minuter in i perioden tog Gästrikland ut sin målvakt för att göra ett sista försök att vända matchen. Det var istället Stockholm Syd som kunde sätta spiken i kistan i tom bur med 15 sekunder kvar. 

Stockholm Syd vinner alltså den första kvartsinalen i 2016 års TV-Puck efter en fartfylld och tät match. Stockholmarna var dock storleken större idag än sina motståndare och kunde gå vidare efter en 0-4 seger. Gästrikland får ta nya tag imorgon i plca

Matchfakta:
Resultat: 
Gästrikland – Stockholm Syd 0-4 (0-1, 0-3)
Skottstatistik: 21-34 (10-13, 11-21)
Utvisningar: Gästrikland 2 minuter, Stockholm Syd 4 minuter

Göteborg slog Värmland efter dramatik

Första perioden

I den andra kvartsfinalen ställde Göteborg upp mot gästande Värmland. Göteborg som gick segrande ur Grupp C efter två vinster och en övertidsvinst. Värmland spelade gruppspel i Grupp A där man inledde med två vinster och avslutade med en förlust mot Stockholm Nord sent igår kväll. Bäddat för en tät och fartfylld match mellan två lag som stundtals imponerat i årets TV-Puck.

Matchen började direkt i ett högt tempo där Göteborg tog taktpinnen direkt. 0.38 in i perioden åker Värmland på en 2-minuters utvisning för tripping. Göteborg behövde bara en knapp minut för att utnyttja sitt numerära överläge. 1-0 gjorde Philip Törnqvist med pass från William Gustafsson. 

Två minuter senare, 03.16, får Värmland en ytterligare utvisning. Det blev dock inget mål i det numerära överläget för Göteborg och fortsatt 1-0 i matchen. Matchen fortgår och Värmland har svårt att ta sig över neutral mittlinje i samlad trupp för att skapa lägen mot Göteborgs mål. Fördel Göteborg 8 minuter in i matchen. Värmlänningarna ska dock få ett fint kvitteringsläge 9.15 in i perioden efter göteborgarna slarvat i uppspelsfasen i egen zon, men Göteborgs målvakt Hannes Kollén stod för en stabil räddning.

14.15 får Värmland återigen en fin chans att kvittera efter en genomskärande pass, Göteborgs målvakt var dock med på noterna och förflyttade sig snabbt i sidled för att rädda och blockera pucken. Värmland lyfte upp spelet en aning och kom mer och mer in i matchen vilket resulterade i att Göteborg drog på sig en utvisning 15.55 in i perioden. Efter ett snyggt spel i anfallszon lyckades också Värmland kvittera till 1-1 efter ett skott genom trafik, målskytt nummer 4 Albert Johansson och matchen var utjämnad.

Värmland skulle inte nöja sig med att gå till periodvila med lika resultat utan satte genast hård press mot Göteborgs mål och hade ett par halvfarliga chanser men saknade den riktiga skärpan i avsluten. Istället var det Göteborg som klev fram och tog ledningen 28 sekunder innan paus genom mål av Wilhelm Nilsson. Ett tungt mål för Värmland som verkligen hade kommit in i matchen efter sitt tidigare kvitteringsmål. Göteborg alltså i ledning inför den andra och sista perioden efter en välspelad första period.

Andra perioden

Spelarna i båda lagen klev ut inför den sista perioden av kvartsfinalen med ett starkt stöd från läktarplats, det var tydligt att även spelarnas familjer tycker det är kul med TV-Pucken!

Värmland startade perioden med att parkera nere i Göteborgs zon med en hög press och starkt närkampsspel gav man inte göteborgare någon tid att spela sig ur egen försvarszon. Göteborg gjorde dock ett bra jobb och lyckades hålla värmlänningarna på utsidan utan att komma till några klara målchanser.

Värmlands frenesi skulle betala sig i form av en Göteborgsutvisning 3.10 in i perioden när göteborgarna inte riktigt hängde med i värmlänningarnas allt högre tempo. 1.40 in i Värmlands power play var det sånär att gästerna lyckades kvittera matchen efter ett fint klapp-klapp spel runt Göteborgs mål. 

Värmlandspressen mättades av något när Göteborg klev upp en aning i banan och spelade med en effektiv press och gav inte värmlänningarna lika stora ytor att bygga upp sitt spel på. Efter ett fint byte av Göteborgs förstafemma åkte Göteborg på ytterligare en tvåminuters utvisning när spelet vände. Något som bådade gott för Värmland eter lagets tidigare numerära överlägen i matchen där de skapat flertalet oroligheter framför Göteborgs kasse. Dessvärre för Värmlands del skapade man inte några riktigt heta målchanser och fick kämpa vidare i en match som fortfarande kändes väldigt öppen.

14.30 på klockan var Värmlands nummer 21 Richard Jägermyr mycket nära att utjämna matchen efter att ha fått en fin pass i slottet. Göteborgs Hannes Kollén var dock med längs isen och stod för en fin benparad. Med fyra minuter kvar på matchklockan började det hetta till ordentligt ute på isen och det smällde i varje närkamp. Matchbilden visade dock inte på något särskilt spelövertag för något av lagen utan det var fortfarande öppet för vad som skulle kunna hända i matchen.

Båda lagen kämpade vidare i slutminuterna där Värmland var illa tvungna att förlägga spelet i anfallszon. Göteborgarna spelade dock smart och lät värmlänningarna kämpa för varje centimeter på banan. 

När hoppet kändes ute för värmlänningarna fick helt plötsligt en värmländsk forward ett friläge efter en fin pass i mittzon, han drogs ner precis i skottögonblicket av Göteborgs back och Värmland fick ett ypperligt läge att utjämna. Göteborgs målvakt Hannes Kollén var dock med på noterna på straffslaget och gick inte på finten utan kunde rädda med stöthandsken. 

Med tio sekunder kvar av matchen slog Göteborg till icing och värmlänningarna skulle få en sista chans att ta matchen till förlängning. Tyvärr för värmlänningarnas del gick pucken ut ur zon och Göteborg vinner matchen och kvartsfinalen med 2-1 efter en stabil insats där man i sista perioden har ganska bra kontroll över matchen. Det var mest värmlänningarnas power play som skapade oroligheter för Göteborg idag.

Göteborg vidare till semifinal där de ställs mot Stockholm Syd klockan 15.10 imorgon i Malmö Isstadion. Värmland får rikta in sig på placeringsmatch mot Gästrikland klockan 11.00 imorgon lördag.

Matchfakta:
Resultat: 
Göteborg – Värmland 2-1 (2-1, 0-0)
Skottstatistik: 19-26 (12-10, 7-16)
Utvisningar: Göteborg 6 minuter, Värmland 4 minuter

Övertidsdrama när Stockholm Nord slog Östergötland

Första perioden

I dagens tredje kvartsfinal ställde Stockholm Nord upp mot Östergötland. Stockholm Nord som hittills imponerat stort i turneringen och gått segrande ur samtliga matcher. Östergötland   

Inledningsvis kände båda lagen lite på varandra och spelet böljade fram och tillbaka i ett högt tempo. Det skulle dock inte dröja mer än 1.32 innan Stockholm Nords Gabriel Söderström skrev in sig i målprotokollet efter varit framme och petat in en något turlig retur. 1-0 Stockholm Nord och en tuff öppning för Östergötland.

2.40 in i matchen kom stockholmarna i en två-mot-etta och var mycket nära att utöka sin ledning. Isac Sandström i Östergötlands mål var dock med och stod för en fin räddning. Det hettade till en aning efter blockeringen men huvuddomare Emil Netz valde att inte visa ut någon spelare.

3.22 in i perioden var Stockholm Nord framme igen och fick en fin målchans, tur nog för Östergötland var målvakt Isac Sandström återigen bra med. Känslan inledningsvis var att Östergötland måste in i matchen snabbt då Stockholm visat prov på obarmhärtig effektivitet i avsluten hittills i turneringen. 

Fem minuter in i perioden fick Östergötland äntligen lite tryck i anfallszon och Stockholm Nord drog på sig en tvåa för holding. Chans för Östergötland att ta sig in i matchen i power play. Inledningsvis fick östgötarna inte alls ordning på sitt numerära överläge men 06.28 på klockan slog Stockholm pucken över plexglaset och fick utvisning för ”puck out of bounds”. Fem mot tre-spel för Östergötland i en dryg minut. Stockholm klarade dock av det numerära underläget med fin offervilja och matchen stod fortsatt 1-0. 

12.55 sticker Östergötland upp i en tre-mot-tvåa och efter ett fint kombinationsspel är det nära att de får in en kvitteringspuck, avslutet gick dock precis utanför den vänstra stolproten. 

Stockholm Nord får 14.58 möjlighet i power play men Östergötlands box spelar bra och styr ut stockholmarna om endast får ta avslut från dåliga vinklar.  

Utvisningarna fortsätter att hagla i den första perioden och 18.52 åker Stockholm Nord på en utvisning för kneeing, skönt och se att tacklingen inte tog illa på Östergötlands spelare. I det följande numerära överläget har Östergötland fortsatt svårt att få till någonting i spelformen och Stockholm Nord kan gå till pausvila med en 1-0 ledning. 

Andra perioden

Andra perioden hann knappt börja innan Östergötlands Alexander Lundman var framme och kunde sätta dit kvitteringspucken, 1-1 och matchen var utjämnad.

3 minuter in kom nummer 14 Albin Grewe till ett friläge efter att fiskat till sig pucken av en försvarare på offensiv blålinje, tyvärr för Albins del rann pucken av bladet i avslutningsmomentet och skottet gick utanför. Fyra minuter in i perioden var Östergötland nära att ta ledningen med 2-1 efter ett skot från nära håll, Hugo Alnefelt var dock på rätt plats och räddade skottet med sitt högra benskydd.

Stockholm Nord pressade på under de kommande minuterna men fick inte till några riktigt farliga lägen, istället var det Östergötland som var närmast en ledningspuck efter en snabb spelvändning. Skottet som kom utifrån tog på Stockholms back och var väldigt nära på att ställa Hugo Alnefelt i målet. Matchen skulle under kommande minuter stå och väga utan att något lag riktigt tog initativet.

12.06 åker Stockholm Nord på sin fjärde utvisning för dagen. Östergötland fick bättre ordning på sitt numerära överläge denna gång och efter ett fint spel längs blålinjen var det sånär att en puck smet in bakom Stockholms målvakt. Efter det numerära överläget stod matchen och vägde och inget av lagen vågade ta alltför stora chanser att avgöra innan ordinarie matchtid var över. 

17.11 stod matchuret på och när Östergötland åkte på en utvisning för slashing och det var sånär att Stockholm utnyttjade det överläget tämligen omgående när Albin Grewe klev runt försvaret och avslutade i undersidan av ribban. Östergötland spelade bra i sitt boxplay och klarade sig undan ett minusmål i slutskedet av matchen. 

Matchen till övertid efter en match som det inledningsvis såg ut att Stockholm Nord hade kontroll över, Östergötland kämpade sig tillbaka in i matchen och trots att Stockholm hade mest puck hade båda lagen fina chanser att avgöra matchen i sin favör.

Övertidsperioden

Övertidsperioden var endast 24 sekunder gammal när Stockholm fick chansen att avgöra i spel 4 mot 3, en chans man tog omgående då nummer 7 Tobias Björnfot laddade bössan på blålinjen och pangade in segermålet. Stor glädje hos Stockholm Nord som nu är klara för semifinal. Desto tyngre för Östergötlands spelare som var förkrossade efter slutsignalen, dem får ta nya tag i placeringsmatch imorgon lördag.

Matchfakta:
Resultat: 
Stockholm Nord – Östergötland 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
Skottstatistik: 21-13 (12-5, 7-8, 2-0)
Utvisningar: Stockholm Nord 8 minuter, Östergötland 8 minuter

Ångermanland bjöd publiken på läckra mål

Första perioden

I den avslutande matchen av kvartsfinalspelet i Malmö Isstadion tog Örebro län mot Ångermanland. Örebro som imponerat under gruppspelet i Grupp D och tog sig vidare därifrån som seriesegrare. Ångermanland hade inlett turneringen med två vinster och en förlust i Grupp A.

Redan efter drygt en minut fick Örebro län en fin möjlighet att sätta dit ett ledningsmål, först efter ha fått ett läge två-mot-en och 30 sekunder senare ett friläge. Båda var kvalitetschanser men Ångermanlands målvakt Marcus Nygren var med på noterna. Spelmässigt var öppningen av matchen jämn och inget av lagen lyckades etablera några längre anfall. De chanserna som uppkom var det oftast Örebro som fick genom snabba omställningar när Ångermanland inte riktigt lyckades stänga mittzon.

5.36 in i perioden kom matchen första mål och det stod Ångermanland för, efter ett fint direktpass kom nummer 4 Joel Wahlgren helt ren och fintade bort Örebros målvakt, 0-1 Ångermanland. Målet följdes av ett spel som kännetecknat fler matcher i årets TV-Pucksspel; ett böljande och fartfyllt sådant. Örebro Län var de som oftast kom till avslut men de avsluten hade Ångermanlands målvakt Marcus Nygren inga större problem med att styra iväg.

9.30 in i matchen kom Örebro län till en riktig farlig målchans, efter ett väggspel fick örebroforwarden ett nästintill öppet mål men fick inte riktigt träff på pucken, Ångermanland i fortsatt 0-1 ledning. Matchbilden var helhetsmässigt något avvaktande och det är möjligt att det var mycket nerver hos spelarna.

14.10 klev nummer 7 Hugo Styf i Ångermanland fram och bjöd publiken på en riktigt soloshow. Han tog pucken vid egen blå, fintade bort två man längs färden på högerkanten och hittade en lucka under armen på Örebro Läns målvakt. Och det var nog individuella prestationer som detta som skulle om Örebro skulle hamna på resultattavlan i denna något tillknäppta period.

Slutminuterna präglades istället för en press från Örebros sida en press från Ångermanland. Man var ofta stationerade i anfallszon och Örebro fick fokusera på försvarsspel. Med 1.28 av perioden åkte Örebro dessutom på en utvisning som inte gav utdelning innan matchen gick till periodvila.

Andra perioden

Andra perioden startade i ett något lägre tempo än vad vi sett i tidigare matcher under kvartsfinalspelet. Ångermanland spelade smart och samlat och lät inte Örebro komma in i matchen. 5.11 in i perioden fick Örebro län chansen i power play, kanske var det en möjlighet för laget att få in en reduceringspuck och hämta in sitt 0-2 underläge. 6.18 får ännu en spelare i Ångermanland besöka utvisningsbänken och det var 5 mot 3 för Örebro i nästan en minut. Örebro hade svårt att få till sitt power play och hade inga egentliga målchanser i spelformen. 

9.20 hände det något för Örebro till slut, nummer 12 Noah Karlsson kom fri med målvakten efter ett fint förarbete av Douglas Byrkjeland och kunde distinkt avsluta i det vänstra hörnet. 1-2 var resultatet och Örebro län ett mål närmare Ångermanland. Matchen fick efter målet något högre fart och Örebro tog några kliv upp i banan jämfört med tidigare men Ångermanland hade även de sina stunder på offensiv rinkhalva.

Klockan tickade på och båda lagen kämpade hårt, Örebro län för att få in en kvitteringspuck och Ångermanland för att hålla undan. 17.30 in i perioden hade Örebro en puck inne i mål efter en tilltrasslad situation där både örebrospelare och Ångermanlands målvakt åkte med pucken in i mål. Domaren valde att inte döma mål vilket nog måste ses som ett korrekt domslut.

Örebro satsade allt och tog med två minuter kvar av matchen ut sin målvakt för att med en man mer forcera in kvitteringspucken. Man kom ganska när med ett par bra chanser men det var Ångermanlands Max Wahlgren som kunde fastställa slutresultatet till 1-3.

Örebro läns spelare var såklart besvikna efter slutsignalen och de spelar placeringsmatch imorgon. Ångermanland vidare till semifinal där de ställ mot Stockholm Nord imorgon eftermiddag. 

Matchfakta:
Resultat: 
Örebro län – Ångermanland 1-3 (0-2, 1-1)
Skottstatistik: 22-12 (11-8, 11-4)
Utvisningar: Örebro län 2 minuter, Ångermanland 4 minuter

Två sena matcher i Grupp E och F

Södermanland-Skåne möttes i en jämn tillställning i Grupp E. I en tuff och tät match tog Södermanland ledningen med 2-0 i första perioden innan Skåne kunde vända tillbaka matchen till 3-2. En utvisning för Too many players av Skåne med 18.31 på matchklockan gav Södermanland möjligheten att ta ut målvakten och spela 6-4 i jakten på en kvittering. Men kvitteringen kom aldrig och Skåne kunde räkna in segern efter en spännande avslutning.

Norrbotten mötte Småland i Grupp F:s kvällsmatch. Lagets specielle målskytt Noel Gunler noterades för sitt fjärde mål i turneringen, och Norrbotten rykte ifrån till 4-2 innan Småland inledde upphämtningen. 18.27 in i slutperioden sköt Olof Olofsson in 4-4 och skickade matchen till förlängning. Förlängningen blev resultatlös, och i straffläggningen som följde drog Småland det längsta strået när Simon Holmström gjorde en otroligt vacker straff där han fintade ner Norrbottens målvakt och lyfte in pucken bakom Johannes Sundström.

Det finns fortfarande mycket roligt kvar i TV-Pucken 2016 och vi hoppas att ni är med och följer oss hela vägen, vare sig det är i finalspelet eller under placeringsmatcherna.

Bilden till artikeln togs av Jan Lindén.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info