Hoppa till sidans innehåll

Summering av den andra omgången

03 NOV 2016 13:18
Skåne tog sin första seger inför hemmapubliken i Malmö Isstadion.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 02:30

Grupp A

Fartfyllda matcher i Rosengård

Dag två av slutspelet i TV-Pucken 2016. I Rosengårds ishall i Grupp A startade Gästrikland med att ta emot Södermanland. Matchen startade i ett högt tempo och det skulle inte dröja mer än 54 sekunder innan Södermanlands Alexander Johansson kunde pricka in 0-1. Matchen fortsatte i ett högt tempo och det var mycket vilja ute på isen idag. 8.55 in i perioden kunde Gästrikland till slut utjämna, 1-1, målskytt Adam Melkersson. Perioden skulle dok inte gå till vila oavgjort utan 13.18 in kunde Södermanland återigen ta ledningen med 1-2.

Andra perioden startade inte riktigt i samma tempo som den första perioden utan det var ett mer avvaktande spel till en början. Efter 3.46 utökade Södermanland sin ledning till 1-3 när Lucas Feuk var framme på en retur och petade in sitt andra mål för dagen. Gästrikland fick efter målet svårt med att skapa någon press mot Södermanlands mål. Södermanland spelade smart och höll allt som oftast Gästrikland på utsidan och bjöd inte på några farliga lägen. 1-3 höll sig perioden ut och blev slutresultat.

-”En tuff match där Södermanland gjorde ett bra jobb att hålla oss på utsidan” kunde en av Gästriklands ledare konstatera efter matchen.

Inför tredje och sista omgången har båda lagen 3 poäng och det ser ut att bli ett riktigt getingbo i Grupp A inför slutomgången.

Matchfakta:
Resultat: 
Gästrikland - Södermanland 1-3 (1-2, 0-1)
Skottstatistik: 25-20 (13-9, 12-11)
Utvisningar: Gästrikland 4 minuter, Södermanland 4 minuter

I den andra matchen för dagen i Grupp A, ställde Småland upp mot Ångermanland. Småland tog direkt initiativ och höll sig för det mesta in anfallszon de första 10 minuterna i öppningsperioden. Även om det var en stark Smålandspress var det Ångermanland som gjorde det första målet, 11.56 sköt Max Wahlgren in ledningspucken, 0-1 Ångermanland. Efter Ångermanlands ledningsmål mattades Smålandspressen av något men hade trots det ett litet spelövertag. Första perioden slutade 0-1, ledning Ångermanland.

Andra perioden hade något annan karaktär än den första, Smålands press i anfallszon var allt mindre och när de väl kom till anfall höll Ångermanland de på utsidan, utan att lyckas skapa några klara målchanser. Småland försökte in i det sista med att få in kvitteringspucken och det kom en liten forcering sista minuten. Bland annat hade smålänningarna en ramträff med bara några få sekunder kvar av matchen. En tuff förlust för Småland som efter två matcher fortfarande står på noll poäng medan Ångermanland har full pott efter två matcher och har ett fint utgångsläge inför sista omgången ikväll.

Matchfakta:
Resultat: 
Småland - Ångermanland 0-1 (0-1, 0-0)
Skottstatistik: 30-24 (17-9, 13-15)
Utvisningar: Småland 2 minuter, Ångermanland 2 minuter

Grupp B

Två lag med full pott efter andra omgången i Grupp B

Ute i Limhamn tog Värmland mot ett revanschsuget Hälsingland som efter sin gårdagsmatch fortfarande väntade på att göra deras första mål i turneringen. Det skulle inte dröja mer än 2.33 in i öppningsperioden innan Martin Fridén skickade in 1-0 i power play. Hälsingland skulle dock få möjlighet att spela i numerärt överläge två gånger om när värmlänningarna drog på sig två utvisningar, dock blev överlägena resultatlösa. Istället kunde Värmland 16.50 öka på sin ledning till 2-0 genom mål av Richard Jängemyr, assisterad av nummer 19 Edwin Lindström och nummer 14 Jesper Kandegård. Värmland i ledning inför andra perioden.

I den andra perioden utökade Värmland sin ledning efter 5.09 på matchklockan till 3-0, målskytt återigen Martin Fridén. Martin var inte nöjd där utan fullbordade sitt hattrick tio minuter senare, 4-0 Värmland. Hälsingland kämpade starkt för att få in sitt första mål i matchen men istället kunde Värmlands Viktor Owesten 16.43 in i slutperioden fastställa slutresultatet till 5-0.

Matchfakta:
Resultat: 
Värmland - Hälsingland 5-0 (2-0, 3-0)
Skottstatistik: 34-14 (22-7, 12-7)
Utvisningar: Värmland 12 minuter, Hälsingland 4 minuter

Sista matchen i omgång 2 i Grupp B avslutades med match mellan Uppland – Stockholm Nord. Stockholmarna som tog en storseger mot Hälsingland under gårdagen fortsatte på inslagen väg och gick upp till en tvåmålsledning efter 6 minuter, målskyttar Albin Grewe och William Persson. Knappt 10 minuter in i perioden kunde Uppland reducera till 1-2 i PP. Mål av Dennis Von Walden. Trots ett kraftigt skottövertag för Stockholm Nord blev det inga fler mål i perioden. Ställning 1-2 inför andra.

I den andra perioden utökade Albin Grewe ledningen till 1-3 för Stockholm Nord, tid 2.52. Uppland gav dock inte upp utan kunde reducera till 2-3 i numerärt överläge genom Oliver Edberg Mäkinen. Men med sitt tredje mål för kvällen kunde Albin Grewe punktera matchen med sitt 2-4 mål vilket också blev slutresultatet.

Matchfakta:
Resultat: 
Uppland – Stockholm Nord 2-4 (1-2, 1-2)
Skottstatistik: 27-29 (9-18, 18-11)
Utvisningar: Uppland 2 minuter, Stockholm Nord 12 minuter

Grupp C

Tuffa och tillknäppta matcher i Kirsebergs Ishall

Göteborg tog emot Västerbotten i dagens första match i Kirsebergs Ishall. Göteborg slog Östergötland med 3-2 efter förlängning i premiärmatchen, medan Västerbotten föll mot Dalarna med 2-1 efter förlängning.

Göteborg kontrollerade händelserna inledningsvis i matchen med mycket puckinnehav i offensiv zon, medans Västerbotten hotade med snabba spelvändningar och farliga kontringar.

Men det första målet skulle komma när Göteborg hittade blottor i Västerbottens offensiv under ett powerplay, och med en man mindre på isen kunde man kontra in 1-0 genom Hannes Vidblom. För assisten noterades Lucas Raymond och Ludvig Bengtsson.

Västerbotten kom in i matchen mer och mer ju längre perioden gick, men hade svårt att forcera Göteborgs försvar och många av skotten fick tas långt utifrån. En tät och jämn förstaperiod slutade därför 1-0 till Göteborg.  Västerbotten vann skotten i den första perioden med 9-5.

Västerbotten kom ut med fart och fläkt i den andra perioden och satte tryck mot hemmamålet. Man skakade fram ett antal halvchanser och hotade mer och mer mot Hannes Kollén i målet. Spelet förlades långa stunder i Göteborgs zon, halvvägs genom period tog Göteborg en timeout för att lugna anstormningen i en period när Kollén fått jobba hårt för att freda målet.

Men Västerbottens press gav inget resultat, och med dryga minuten kvar av matchen sköt Lucas Raymond in 2-0 i Västerbottens tommas målbur efter att William Stenman togs av banan för en extra utespelare i en sista desperat jakt efter en kvittering. Målet blev spiken i kistan för Västerbottningarna som inte fick hål på Göteborgs storspelande målvakt Hannes Kollén, och matchen slutade 2-0. 223 åskådare var på plats och såg matchen.

Matchfakta:
Resultat: Göteborg - Västerbotten 2-0 (1-0, 1-0)
Skottstatistik: 13-23 (5-9, 8-14)
Utvisningar: Göteborg 2 minuter, Stockholm Nord Västerbotten 2 minuter

Östergötland och Dalarna i en match som båda lagen var mer eller mindre piskade att ta tre poäng efter Göteborgs seger i den tidiga matchen. En seger för Dalarna skulle också innebära att Västerbotten är borta från alla möjligheter till kvartsfinalplats.

I en tät och jämn match var det Östergötland som tog ledningen i powerplay när Arvid Costmar bombade in ledningsmålet bakom Oliver Norgren i Dalamålet. För assisten stod Axel Altervall och Alexander Malinowski.

Men glädjen för Östergötland blev kortlivad, då Dalarna replikerade omedelbart efter nedsläppet, Oscar Holm behövde inte ens 40 sekunder på sig att raka in pucken bakom Östergötlands duktige målvakt Isac Sandström.

Första perioden kännetecknades annars av låst spel mellan två lag med en ramstark defensiv, och 1-1 efter den första perioden var ett fullt rättvist resultat.

Den andra perioden var fortsatt tät och låst, men när pucken landad framför Alexander Malinowski (Östergötland) fick han iväg ett skott som gick igenom Dalarnas målvakt Oliver Norgren och långsamt, långsamt rullade över linjen. Ett enormt viktigt mål som öppnade upp gruppen totalt.

Matchen tog nu en väntad vändning med Dalarna som anföll och Östergötland började spela mer och mer på resultatet.  Östergötlands försvarade sig förtjänstfullt och trots flera chanser lyckades man stå emot Dalapressen och tog tre tunga poäng i slutspelskampen. 

Matchfakta:
Resultat: Östergötland - Dalarna 2-1 (1-1, 1-0)
Skottstatistik: 16-22 (12-6, 4-16)
Utvisningar: Östergötland 10 minuter, Dalarna 10 minuter

Grupp D

Målfester i Malmö Isstadion

I Grupp D inledde Stockholm Syd dagen i Malmö Isstadion med en match mot Örebro Län. Båda lagen vann sina första matcher med 4-2 mot Skåne respektive Norrbotten, och vinnaren skulle ta ett stort steg mot en slutspelsplats.  Inget av lagen gjorde några ändringar i sina laguppställningar, utan det var samma spelare som dagen innan.

Örebro chockade Stockholm med ett intensivt första byte där man jobbade fast pucken i Stockholms zon, och redan efter 32 sekunder kunde David Harryson ge närkingarna ledningen med matchens första mål, assisterad av William Eriksson.

Man tog inte gasen av botten för det, utan knappa minuten senare sköt Oscar Geshwind in sitt första mål för turneringen när han ökade på till 2-0 efter bara 1.31 av matchen. För assisten stod David Harryson.

Stockholm fick en väg in i matchen när Alexander Paripovic slängde ner pucken i Örebros zon på vinst och förlust som letade sig in bakom Petter Johansson i botrtamålet. 1-2 efter endast 2.17 i denna händelserika inledning. Värt att notera är att målet gjordes med en spelare mindre på banan.

Örebro lät sig inte skakas av detta, utan ökade på till 3-1 genom William Eriksson när man fick chansen i powerplay efter 5.44, när han snappade upp en lös puck bakom Lucas Rheyneclaudes i Stockholmsmålet och rakade in den i den tomma målburen. I ett försök att få till en förändring bytte Stockholm nu målvakt, och in kom Adam Lindholm.

Men målskyttet lugnade inte ner sig för det, och nu var det Stockholm som reducerade till 2-3, när Ludvig Hedström påpassligt höll sig framme och styrde in en retur på ett skott från Marcus Pedersen efter 10.40.

Efter 13.59 var upphämtningen fullbordad när Ludvig Hedström avlossade stora kanonen mitt i slottet och pucken gick rakt upp i Petter Johanssons vänstra kryss. Sex mål på mindre än 14 minuter och det här var verkligen en match i publikens smak!

Efter kvitteringen började Stockholm ta över matchen mer och mer och Örebro fick jobba hårt för att freda sitt mål i slutet av perioden, men en extremt händelserik förstaperiod slutade 3-3. Skotten vanns av Örebro med 14-9.

Den andra perioden hade lagen stängt till dörrarna i försvarsspelet, och de riktigt klara målchanserna uteblev inledningsvis i en match som var fortsatt mycket jämn och tät. Mönstret från den första periodens slut höll i sig och Stockholm tog över mer och mer av matchen ju längre den gick. 17.57 in i perioden fick Stockholm chansen i powerplay efter att Oscar Geshwind visats ut för tripping. Man tog en time-out för att dra upp planerna inför en sista forcering i jakten på tre poäng, men den andra perioden slutade mållöst och övertid väntade. Trots ett stort puckmässigt spelövertag för Stockholm i slutperioden var det Örebro som vann skotten med 7-6.

Stockholm fick omgående en powerplay chans och möjligheten att spela fyra mot tre när Hampus Rönning visades ut två minuter för fasthållning efter 47 sekunder. Men Stockholms powerplay var uddlöst och Örebro dödade av utvisningen utan större problem. En mållös förlängning innebar att matchen skulle avgöras på straffar.

I straffläggningen var William Dahlgren iskall när han lurade ner Adam Lindholm på isen innan han sprätte upp pucken i nättaket. Williams mål blev också det enda under straffläggningen, och Örebro tog bonuspoängen efter en dramatisk match. 

Resultat: Stockholm Syd - Örebro 3-4 e. str. (3-3, 1-1, 0-0, 0-1)
Skottstatistik: 18-24 (9-14, 6-7, 3-2)
Utvisningar: Stockholm 8 minuter, Örebro Län 6 minuter

Skåne tog emot Norrbotten i förmiddagens andra match i Grupp D, en enormt viktig match för båda lagen, och det var Norrbotten som fick en drömstart när Noel Gunler skickade in ledningsmålet efter bara 18 sekunders spel bakom Carl Olovsson i Skånemålet. Gunler var även inblandad i 2-0-målet som Emil Ribom tryckte in efter ett lyckat powerplayspel, matchklockan stod på 1.24. Skåne genomförde nu ett målvaktsbyte och Anton Andersson ersatte Olovsson längst bak.

Värdlaget Skåne hade svårt med norrbottningarnas tempo inledningsvis och blev straffade med utvisningar tidigt. Uppförsbacken blev ännu brantare när Norrbotten ökade på till 3-0 genom Oliver Dufåker efter en lång öppnande passning till Dufåker på bortre blå. Skottet satt distinkt i Olovssons kryss. Skåne tog en time-out och genomförde nu ett målvaktsbyte i ett försök att stoppa blödningen, 4.29 in i matchen.

Skåne kom på tavlan efter 6.46 när Hugo Wirell sköt in reduceringen, matchens andra mål i powerplay. För assisten stod Martin Sätmark. Powerplayspel var uppenbarligen melodin i den här matchen, för Skåne reducerade igen till 2-3 när Felix Franzén skickade in Skånes andra mål via ett direktskott efter en öppnande passning från Hugo Wirell.

Norrbotten såg skakat ut och Skåne hade nu kommit in i matchen på allvar. Efter en retur från William Josbrandt i Norrbottens mål befann sig Robin Ericsson påpassligt nog på rätt plats och kunde skicka in 3-3 i en nästan tom målbur. Norrbotten genomförde nu ett målvaktsbyte och Johannes Sundström ersatte Josbrandt.

Efter all inledande dramatik satte sig matchen något, och efter sex mål i den första perioden kom till sist pausen och publiken, spelarna och ledarna fick pusta ut något.

Norrbotten var flitigast i inledningen av den andra perioden, och Noel Gunlers gav laget tillbaka ledningen, med sitt andra mål i matchen. Skåne fortsatte att föra spelet, och kvitteringen kom också via Robin Ericsson efter en längre period med Skånetryck.

Resten av perioden blev mållös och matchen gick till förlängning, en förlängning där Norrbotten var mest aktivt och skapade de bästa målchanserna, främst genom en väldigt aktiv Noel Gunler. Men, med bara sex sekunder kvar av förlängningen är det Skåne som avgör matchen efter en tilltrasslad situation framför Norrbottens mål, är det Måns Krämer som avgör matchen efter fint förarbete av Hugo Wirell, till stor glädje för hemmasupportrarna på plats. 

Resultat: Skåne - Norrbotten 5-4 e. frl. (3-3, 1-1, 1-0)
Skottstatistik: 35-23 (15-12, 17-9, 3-2)
Utvisningar: Skåne 8 minuter, Norrbotten 12 minuter

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info