Hoppa till sidans innehåll

Summering av den tredje omgången

03 NOV 2016 19:52
Stockholm Nord enda laget utan poängtapp i gruppspelet - och en rafflande avslutning i Grupp A.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 02:31

GRUPP A

Småland vann matchen men missar slutspelet

Södermanland ställdes mot Småland i kampen om den sista slutspelsplatsen i Grupp A. Förutsättningarna inför matchen var sådana att Småland måste vinna med minst tre mål samtidigt som Gästrikland inte fick ta poäng av Ångermanland i den sena matchen. 

Småland förde spelet inledningsvis och man fick en straff genom Simon Holmström efter fyra minuters spel. Holmströms dragnings gick dock inte enligt plan och resultatet var fortsatt 0-0. 

Södermanland jobbade sig in matchen som öppnade upp sig med flera bra chanser åt båda hållen. Men Simon Holmström skulle få sin revansch, då han snappade upp pucken i höjd med ena tekningscirkeln, och med ett distinkt dragskott satt 1-0 bakom Södermanlands målvakt Matteus Ward efter 7.38. 

Holmström fortsatte målskyttet när han gjorde sitt och Smålands andra mål efter 10.24 av första perioden, för förarbetet stod William Pettersson och Carl Sjöberg.

Nu hade Småland tagit över helt och hållet, och Södermanland fick lägga väldigt mycket tid på att freda det egna målet.  När Småland ökade på till 3-0 genom Simon Davidsson var slutspelsplatsen verkligen inom räckhåll, och det med en och en halv period kvar att spela. Just en tremålsseger skulle ju ta Småland till kvartsfinal, förutsatt att Gästrikland inte tog poäng i kvällsmatchen.

Södermanland började nu inse att det var fara å färde, och började flytta upp spelet mer och mer. I slutet av perioden var det ribban som räddade Småland från ett baklängesmål. 

Södermanland skulle få sin reducering innan pausvilan, och det var Alexander Lindemyr som lyckades spräcka Emil Cederlunds nolla efter 18.07. Trots ytterligare chanser för båda lagen blev det inga fler mål i perioden, och Småland gick till pausvila med 3-1 efter en period där man var det bättre laget.

Södermanland rivstartade den andra perioden med en reducering, och det var Sam Bingmark som var på rätt plats vid rätt tillfälle. Smålands duktige målvakt lämnade en retur som Bingmark tog hand om, och skottet letade sig igenom både försvarare, anfallare och målvakt på sin väg in i nätet. 

När Smålands Albin Blomberg visades ut för high-sticking efter 9.57 hade Södermanland chansen att kvittera, och den kastade man inte bort. Efter att ha vårdat pucken inom laget på ett mycket fint sätt var det Lukas Feuk som pricksköt från blålinjen. Man hade mycket trafiken framför målet som skymde Emil Cederlund i Smålands mål, och efter 11.09 var matchen helt kvitterad. 

Tiden började nu rinna ut för Småland som behövde hitta tre mål under matchens slutskede för att fortfarande ha chans på en kvartsfinalplats, men Södermanlands försvar var väl samlat och kunde avvärja attackerna utan större problem. 

Matchen slutade 3-3 efter ordinarie tid, och gick därmed till förlängning - ett resultat som innebär att Småland var utslagna ur turneringen. För Södermanlands del gällde det att ta så många poäng som möjligt innan kvällsmötet mellan Ångermanland-Gästrikland. 

I förlängningen tog Småland bonuspoängen efter ett powerplaymål av Gustav Berglund, endast 17 sekunder innan full tid, och tog därmed sin första seger i TV-Pucken 2016.

Matchfakta:
Resultat: Södermanland - Småland 3-4 e. frl. (1-3, 2-0, 0-1)
Skottstatistik: 31-23 (13-13, 15-6, 3-4)
Utvisningar: Södermanland 6 minuter, Småland 4 minuter

Gästrikland knep gruppsegern - Ångermanland tvåa

Ångermanland var redan klara för gruppspelet, men för Gästrikland var det poäng och ingenting annat som gällde om man ville spela kvartsfinalhockey. 

Men det var Ångermanland som satte full fart från början, och när man fick möjlighet att spela powerplay slösades ingen tid bort. Man rullade upp Gästrikeförsvaret med snabbt passningsspel, Anton Hansson Myhrén satte den sista touchen på ett mycket vackert ledningsmål, assisterad av Max Wahlgren och Oscar Nordin.

Gästrikland var dock inget slaget lag i och med detta, och fick ett straffslag efter 11.31, när Viktor Söderman revs ner efter en spelvändning. Straffen blev dock resultatlös efter en fin räddning av Ångermanlands säkre målvakt Marcus Nygren. 

Nygren fick fick bekänna färg igen kort efteråt när Oscar Kvist kom helt, men skotten räddades lågt på klubbhandssidan av Nygren. Under powerplayet som följde kort efteråt för Gästrikland testades Nygren igen med ett flertal kvalificerad avslut, men samtliga resulterade i lika kvalificerade räddningar av Nygren som nu var den stora skillnaden mellan lagen.

Efter 14.14 fick Gästrikland utdelning, när Filip Ek fick ta sin egna retur och prickskjuta in kvitteringspucken mot ett stillastående Ångermanländskt försvar. Ett helt rättvist resultat sett till hur matchen utvecklats efter Ångermanlands ledningsmål. 

Gästriklands tunga press skulle ge mer resultat, och i powerplay kom till sist ledningsmålet. Abbe Brobergs direktskott rakt upp i krysset gav inte Nygren en chans i målet, för assisten stod den duktige Marcus Uusitalo.

Ångermanland hade svårt att komma in i matchen igen, och när de rödklädda ökade på ledningen till 3-1 var det fullt logiskt och rättvist. En snabb passning rakt över slottet gav Adam Melkersson möjligheten att skjuta in pucken bakom Nygren som inte hängde med i förflyttningen. 

Även om Ångermanland inledde bäst så åt sig Gästrikland in i och tog över matchen och 3-1-ledningen i paus var närmast i underkant.

Den andra perioden var betydligt mer avvaktande än den första, men det var inte så att det inte stod saker på spel. Gästriklands tvåmålsledning innebar att de ledde gruppen före Ångermanland med ett måls marginal, och höll en förstaseedning inför morgondagens slutspel. Gästrikland höll Ångermanland utanför boxen, och kontrollerade tillställningen. Inte heller Gästrikland förmådde skaka fram några kvalificerade målchanser, och det var en väldigt låst tillställning.  

Ångermanland lyckades aldrig etablera något tyngre tryck mot Gästrikemålet och efter en mållös andraperiod skrevs slutresultatet till 3-1 för Gästrikland, som därmed snuvar Ångermanland på gruppsegern med ett måls marginal.

Matchfakta:
Resultat: Ångermanland - Gästrikland 1-3 (1-3, 0-0)
Skottstatistik: 21-24 (10-13, 11-11)
Utvisningar: Ångermanland 8 minuter, Gästrikland 8 minuter.

GRUPP B

Uppland tog första segern i turneringen

I Grupp B var redan slutspelsplatserna klara, och i matchen mellan Hälsingland och Uppland gällde det att undvika att få spela om platserna 13-16. Vinnaren skulle gå till 9-12-platsspelet, och ha möjlighet att förbättra sin ranking inför TV-Pucken 2017.

Det var en inledning av matchen som förde med sig många utvisningar, hela fem stycken första 10 minuterna. De riktigt farliga målchanserna lyste kanske med sin frånvaro, men Uppland var det bättre laget och skapade mer och mer ju längre matchen gick.

Uppland hade nu tagit över mer och mer av spelet och styrde händelserna, och 1-0 målet signerat Dennis von Walden efter 11.40 var välförtjänt sett till puckinnehavet. Men Hälsingland var inte sämre än att man kunde smita igenom med egna anfall, och efter 13.37 kunde Edvin Süstler kvittera Upplands ledning till 1-1. 

Hälsingland fortsatte att sticka igenom Upplands press med farliga kontringar, men några fler mål blev det inte i den första perioden, utan pausresultatet skrevs till 1-1. I skottstatistiken hade Uppland däremot ett kraftigt övertag - den vann man med hela 25-6.

Upplands spelövertag fortsatte i den andra perioden, och Dennis von Waldens klubba var fortsatt het, för det var han som pricksköt ledningsmålet i powerplay efter 3.03 av den andra perioden. Upplänningarna tog inte foten av gasen efter ledningsmålet, utan Hälsingland tvingades dra på sig flera utvisningar för att få stopp på de gulklädda. Under ett av dessa powerplay ökade Alexander Lyckåsen på till 3-1 med ett vackert slagskott, för assisten stod Alexander Popovic samt, förstås, Dennis von Walden, som hade en klubba med i det mesta som hände i den här matchen för Uppland. Efter målet tog Hälsingland en time-out i ett försök att samla trupperna. 

Men Uppland kunde kontrollera återstoden av matchen utan att någonsin vara riktigt hotade, och man kunde dessutom öka på sin ledning till 4-1 via Albert Lyckåsen efter 19.18, innan matchen tog slut. Efter två perioden var det en rättvis seger för Uppland i en match där man var det bättre laget från början till slut.

Matchfakta:
Resultat: Hälsingland - Uppland (1-4)
Skottstatistik: 12-51 (6-25, 6-26)
Utvisningar: Hälsingland 16 minuter, Uppland 10 minuter

Stockholm Nord slog tillbaka Värmland i gruppfinalen

Det var två lag stärkta av två raka segrar var som gjorde upp om seriesegern i Grupp B. Även om båda lagen var klara för slutspelet var seriesegern av intresse för båda lagen, och en potentiellt lättare motståndare i morgondagens kvartsfinal. 

Stockholm Nord gick till omedelbart anfall efter matchens första nedsläpp, och efter bara sju sekunder tog man ledningen genom Edvin Dahlgren efter en rörig situation framför Värmlands mål. 

Kort senare ökade Tobias Björnfot på ledningen till 2-0 efter en vacker soloraid där han lurade både back och målvakt innan han kunde lägga in pucken i en tom målbur. Björnfot var inte klar med detta, utan ökade på till 3-0 efter ett tungt slagskott från blålinjen som letade sig in via stolpen.

Matchbilden var nu tydlig med Stockholm Nord som förde spelet och ett Värmland som tvingades förlita sig på ett snabbt omställningsspel, även om man hade svårt att skaka fram de riktigt farliga chanserna mot Stockholmsmålet. 3-0 i periodpaus var fullt rättvist när handlingarna summerades.  

Period två inleddes i ett frejdigt tempo med två snabba mål - ett för vardera lag. Stockholm Nord utökade först sin ledning till 4-0 genom Max Birgersson, innan Värmland reducerade endast 10 sekunder senare, genom Tom Fridén som gjorde sitt andra mål i turneringen.

Stockholm kunde kontrollera matchen på ett säkert sätt och tiden rann iväg fort för Värmland som inte förmådde komma Stockholmarna inpå livet i anfallsspelet, och när Albin Grewe slank igenom Värmlandsförsvaret och pricksköt in 5-1 bakom Joar Carlén var det den slutliga spiken i kistan.

Resultatet innebär att Stockholm Nord möter Östergötland i kvartsfinal, och Värmland möter Göteborg.

Matchfakta:
Resultat: Stockholm Nord - Värmland 5-1 (3-0, 2-1)
Skottstatistik: 23-16 (14-8, 9-8)
Utvisningar: Stockholm Nord 8 minuter, Värmland 4 minuter

GRUPP C

Stor dramatik i slutsekunden mellan Västerbotten och Östergötland

Västerbotten tog emot gästande Östergötland i respektive lags sista match i Grupp C. Under sina två tidigare matcher i turneringen hade Östergötland gått segrande ur en och en övertidsförlust. Minst två poäng skulle räcka säkrat avancemang för östgötarna. Västerbotten hade skrapat ihop en poäng inför slutomgången av Grupp C och behövde en seger efter ordinarie matchtid med minst två mål för att ha en chans till att gå till finalspel. 

Västerbotten visade direkt i förstaperioden att de ville ta chansen och gå till finalspel i TV-Pucken. Laget sköt mycket och ofta vilket ledde till att de 11.39 på matchuret satte dit 1-0, målskytt Emil Sundström. Det skulle visa sig att de närmare fem minuterna mellan första målet skulle ge utdelning för Västerbotten som 14.46 ökade på ledningen till 2-0 genom mål av Arvid Mella. En minut och trettio sekunder var det dags igen, Gustav Nylund prickade in 3-0 i power play och Västerbotten kunde gå till pausvila med en stabil 3-0 ledning.

I den andra perioden kämpade Östergötland för att få dit en reduceringspuck och 9 minuter in i perioden kom reduceringen, mål av Arvid Kostman. 

För att ha en chans att ta sig förbi Västerbotten i tabellen tog Östergötland ut målvakten med minuten kvar för att forcera in en puck och därmed passera Västerbotten på ett måls marginal målskillnad. Forceringen såg ut att bli resultatlös men i matchen sista (!) sekund reducerade Östergötlands Arvid Kostman med sitt andra mål för matchen. Östergötland gick därmed upp på en provisorisk andraplats precis framför Västerbotten. Blytungt för Västerbotten som därmed är klara för placeringsmatcher i årets TV-Puck. 

Matchfakta:
Resultat: 
Västerbotten - Östergötland 3-2 (3-0, 0-2)
Skottstatistik: 26-13 (17-5, 9-8)
Utvisningar: Västerbotten 2 minuter, Östergötland 4 minuter

Göteborg seriesegrare i Grupp C efter utklassning mot Dalarna

I den allra sista matchen i Kirsebergs Ishall under detta årets TV-Puck spelade Dalarna mot Göteborg. Göteborgarna var inför matchen redan klara för helgens finalspel och Dalarna behövde tre poäng för att ta sig förbi Östergötland och Västerbotten i tabellen.

Göteborg började matchen starkt och kunde pricka in 0-1 efter mål av Lucas Raymond. Snart därefter kunde Liam Svensson öka på göteborgarnas ledning till 0-2 och 2 minuter senare, Lucas Raymond återigen målskytt.

Göteborgarna gjorde sitt bästa för att grusa Dalarnas drömmar om finalspel i TV-Pucken 2016. Tre mål på två minuter innebar en femmålsledning efter 09.47 spelat i första perioden. Målskytt på 0-5 målet var Ludvig Levinsson med assist från Lucas Raymond. Ludvigs mål skulle bli det sista i perioden och lagen gick till vila vid ställningen 0-5 i Göteborgs favör.

Den andra perioden skulle bara gå i fem sekunder innan Lucas Raymond fullbordade sitt hattrick, 0-6 Göteborg och nu skulle det bli svårt för Dalarna att ta sig vidare till finalspelet. Göteborgarna skulle även utöka till 0-7 och 0-8 innan tio minuter hade gått i slutperioden. Målskyttar där var William Gustafsson och Eric Hjorth.

Slutresultatet fastställdes till 0-9 i Göteborgs favör efter att Hannes Vidblom gjort det sista målet. Göteborg till finalspel som seriesegrare och får med sig Östergötland. Dalarna får rikta in sig på placeringsmatcher 13-16 och Västerbotten spelar matcher om placering 9-12.

Matchfakta:
Resultat: 
Dalarna – Göteborg 0-9 (0-5, 0-4)
Skottstatistik: 25-20 (12-12, 4-18)
Utvisningar: Dalarna 2 minuter, Göteborg 4 minuter

Grupp D

Vinna eller försvinna för Skåne inför slutomgången

Den avslutande omgången i Grupp D inleddes med match mellan Örebro län och hemmasönerna Skåne. Örebro som varit starka under sina tidigare matcher i TV-Pucken med vinst i premiären mot Skåne och tidigare under dagen vinst på straffar mot Stockholm Syd. Inför matchen skulle det räcka med en poäng för att Örebro län skulle ta sig vidare till finalspelet. Skåne behövde däremot vinna sin match efter ordinarie matchtid med två mål för att vara helt på säkra avancemang, efter att ha inlett turneringen med en förlust och en övertidsseger.

Första perioden började något avvaktande och båda lagen bytte halvchanser med varandra. Efter 6.06 kunde dock Örebro Län ta ledningen efter en fin kombination i anfallszon. Målskytt nummer 20 William Dahlgren. Skåne replikerade snabbt då nummer 21 Liam Blomqvist kunde valla in pucken mellan benskydden på Örebro läns målvakt. Utjämnat och skönt för skånespelarna att utjämna tämligen omgående. 

Skåne trummade efter kvitteringen på och tog över spelet allt mer, dock skulle Skåne dra på sig en utvisning i anfallszon vilket gav Örebro en chans att ta ledningen. Ledningen tog de inte men det var ytterst nära med ett skott i målramen. 

17.25 stod matchuret på när Örebro län återigen tog ledningen i matchen med 2-1 efter en situation som såg ut att var över men helt plötsligt kom pucken in i slottet där William Hedlund enkelt kunde avsluta i mål. Resultatet stod sig till paus, ledning Örebro län, 2-1.

Den andra perioden startade med ett högt tempo där spelet böljade fram och tillbaka, Skåne fick några okej chanser att kvittera men lyckades inte få pucken förbi Örebros målvakt. Matchbilden bestod med ett fortsatt böljande spel, i matchminut 12 hade båda lagen fina chanser att göra mål men skärpan i avsluten fanns inte riktigt där.

Skåne hade svårt att få till en riktig forcering för att utjämna i matchen, något som var nödvändigt då de för att ha en teoretisk möjlighet att gå vidare, vinna under förlängning eller straffar. Med en minut kvar av matchen tog de därmed ut målvakten för att kunna trycka in kvitteringspunkten, tyvärr för skånes del så var det istället Örebro som ganska omgående kunde lägga in 3-1 i öppen kasse. Tungt för Skåne som därmed får rikta in sig på placeringsmatcher men desto mer glädje hos Örebro Läns spelare och föräldrar som vinner gruppen och går in till finalspelet obesegrade.

Matchfakta:
Resultat: 
Örebro län - Skåne 3-1 (2-1, 1-0)
Skottstatistik: 20-15 (11-11, 9-4)
Utvisningar: Örebro Län 6 minuter, Skåne 4 minuter

Stockholm Syd vidare till finalspel efter seger mot Norrbotten

Norrbotten var tvungna att gå för vinst under ordinarie matchtid med minst två mål för att gå vidare ur den avslutande matchen i Grupp D mot Stockholm Syd under torsdagskvällen. Norrbottningarna hade inlett matchspelandet i turneringen med en förlust och en övertidsförlust. För Stockholm Syd skulle det räcka med en poäng för att vara säkra på avancemang.

Stockholmarna började med att spendera mest tid nere i Norrbottningarnas zon, dock var Norrbotten inte ofarliga utan fick ett friläge i den andra spelminuten som sånär gick in. Stockholmarna hade ett fortsatt spelövertag och 6.01 kunde de också ta ledningen med 0-1, målskytt nummer 9 Jacob Grönhagen.

Perioden förblev mållös där stockholmarna fortsatte att ha ett spelövertag med flera fina målchanser. Norrbotten var däremot inte ofarliga utan hade några fina chanser att skriva in sig i målprotokollet. Första perioden: Norbotten – Stockholm Syd 0-1.

Norrbotten gick in i andra perioden i numerärt underläge och det skulle Stockholm Syd utnyttja genom att göra 0-2, målskytt blev Ludvig Hedström. 

Norrbotten gav inget sken av att ge upp trots 0-2 underläge utan fortsatte att kämpa och streta vilket gav utdelning: 5.26 pricksköt nummer 24 Noel Gunler in 1-2. Norrland fick också chansen att kvittera i power play när en spelare i Stockholm blev utvisad 9.11 in i perioden. Norrbottningarna fick de inte in en kvitteringspuck utan någon minut senare, 12.34, kunde Stockholms Oscar Bjerselius peta in 1-3 i ett nästintill öppet mål.

16.11 in i sista perioden kunde Norbottens Hugo Höglund reducera till 2-3 och en liten chans för Norrbottningarna att vända matchen. Med två minuter kvar tog man också ut målvakten för att få en chans att spela med en man mer, man var ytterst nära att kvittera med ett skott i stolpen och ett bortdömt mål i samma sekvens. 

Perioden förblev mållös och Stockholm vann matchen med 2-3 och går vidare till finalspel. Norrbotten slutar på en fjärde plats i gruppen och får ta nya tag matcherna om placeringar 13-16.

Matchfakta:
Resultat: 
Norrbotten – Stockholm Syd 2-3 (0-1, 2-2)
Skottstatistik: 22-27 (10-13, 12-14)
Utvisningar: Norrbotten 4 minuter, Stockholm Syd 2 minuter

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info