Hoppa till sidans innehåll

Summering av förmiddagens placeringsmatcher

05 NOV 2016 14:27
Uppland vinner grupp E före Södermanland. Småland och Norrbotten tog tätplatserna i Grupp F, och Gästrikland-Örebro Län gör upp om 5-6 plats.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 02:27

Placeringsmatcher för kvartsfinallagen

Förlorande lagen i gårdagens kvartsfinaler, Gästrikland och Värmland, ställde upp mot varandra i Malmö Isstadion på lördagsförmiddagen. Vinnande laget går till placerings match 5-6 medans förloraren spelar placeringsmatch 7-8 tidigt imorgon bitti.

Gästrikland - Värmland

Omgående satte Värmland fart och skapade oroligheter kring Gästriklands målbur. Värmland fick dessutom chans att efter 4.13 spelat ställa upp i power play. Ett power play som skapade flera fina chanser men utan någon utdelning för värmlänningarna. Gästrikland hade svårt att ta sig in i anfallszon men kraftigt påhejade av sina supportrar lyckades de i kommande minuter höja spelet en aning.

Gästrikland tog över spelet allt mer men saknade de riktiga målchanserna. Det var även mycket fysiskt ute på isen där ingen spelare i något lag vek ned sig i närkampsspelet. Perioden förblev mållös och lagen gick till periodvila med ställningen 0-0. En fysisk förstaperiod med mycket kamp och känslor.

Andra perioden startade i ett högt tempo likt den första perioden. Gästrikland fick ett fint läge att ta ledningen efter fyra minuter av perioden men avslutet något utanför. Matchen gick ner något i tempo med många sargdueller och inget lag vågade ta några riktigt stora chanser utan hade alltid flera man hem i banan. 

Matchen öppnade upp sig en aning de sista åtta minuterna av perioden och båda lagen hade chanser att sätta dit en puck. Det blev dock inga mål i den andra perioden och matchen till övertid. Känslan i Malmö Isstadion var att det mycket väl skulle kunna bli straffar som avgjorde matchen i en tillknäppt och tät match.

Övertidsperioden öppnade upp lite ytor och det var Gästrikland som avgjorde matchen efter att backen Marcus Uusitalo följt med i anfallet och petade in 1-0. Gästrikland får därmed spela match om 5-6e plats imorgon och Värmland får göra upp om placering 7-8.

Östergötland – Örebro län

I dagens placeringsmatch i slutspelsträdet mötte Östergötland ett Örebro län som kanske något förvånande förlorade gårdagens kvartsfinal mot Ångermanland sett till spelet i gruppspelet.

Matchen började utan något särskilt spelövertag för något av lagen, båda spelade disciplinerat och gav sina motståndare få öppna lägen. 8.50 fick dock Östergötlands Didrik Lindqwister en fin chans när han trampade in i slottet men Örebro läns målvakt Petter Johansson var tät och lyckades blockera pucken.

Östergötland var laget som stod det mesta spelet med puck men 15 minuter in i perioden var det Örebro som var ytterst när att bryta dödläget med ett skott i ribban från nära håll. 17.07 drar Östergötland på sig en utvisning och Örebro län fick spela numerärt överläge i slutskedet av den första perioden. Det skulle inte krävas många sekunder för Örebro att utnyttja det överläget efter ett mycket vackert spel i anfallszon. William Eriksson var sist på pucken och blev matchens första målskytt. Östergötland var nära att kvittera i slutskedet av perioden men bommade, första perioden 0-1, ledning Örebro län.

I den andra perioden får Örebro län ett friläge när de var en man utvisade efter ett slarvigt spel av Östergötland på offensiva blålinje. Östergötlands Alexander Karlsson stod för dock för en fin plockräddning. 

8.30 in i perioden fiskar Östergötlands Alexander Lundman upp pucken i mittzon och kliver in ensam mot tre örebrospelare. Arvid gör en fin dragning ut mot kanten och sprätter upp pucken i det bortre krysset. 1-1 i matchen och det såg ut att kunna bli stor dramatik i matchens tio sista minuter.

Örebro lyckades 13.17 att ta ledningen med 2-1 genom mål av William Dahlgren. Fördel Örebro med sju minuter kvar av matchen. Östergötland kämpade och stret för att få till en kvittering men drog på sig en utvisning med 2.55 kvar av matchen. Tufft läge för Östergötland som bara skulle få 55 sekunder i spel fem-mot-fem för att lyckas trycka in en kvitteringspuck.

Någon kvittering kom inte utan Örebro län höll undan och vann matchen med 2-1. Örebro spelar placeringsmatch mot Gästrikland imorgon om plats 5-6 och Östergötland spelar mot Värmland om plats 7-8. 

Grupp E

Södermanland - Västerbotten

Södermanland och Västerbotten gjorde upp i vardera lagens sista match för detta års TV-Puck. Samtliga lag i gruppen hade innan sista matchomgången 3 poäng och på förhand var det stor dramatik om vilka lag som skulle placera sig bäst.

Västerbotten inledde matchen tidigt med att sätta dit ledningpucken 0-1 genom mål av Ludvig Warg. 10.46 in i matchen åkte Södermanland på en utvisning vilket skulle visa sig lyckosamt då de fick in två (!) puckar i samma numerära underläge och matchen hade vänt. 2-1 Södermanland inför sista perioden. 

8.48 in i slutperioden utjämnade Västerbotten till 2-2 och matchen var i allra högsta grad levande. Med fem minuter kvar kunde dock Södermanlands Lucas Feuk avgöra matchen med sitt 3-2 mål. Södermanland vinnare i en jämn och tuff match där Västerbotten faktiskt vann skotten med 29-23. 

Uppland - Skåne

I den sista matchen i Grupp E spelade Uppland mot hemmasönerna Skåne. Båda lagen hade vid vinst efter ordinarie matchtid chans att vinna gruppen och placera sig nia i TV-Pucken 2016

Uppland startade matchen starkt och hade redan efter 2.37 en ledning med 2-0. En tung start för Skåne som drog på sig fyra utvisningar i perioden och fick tillbringa mycket tid i egen zon. Uppland kunde öka på till 3-0 i slutet av perioden som dominerades av upplänningarna som vann skotten med hela 21-4 i den första perioden.

Den andra perioden blev mållös och Skåne spelade upp sig något och perioden var förhållandevis jämn. Slutresultatet blev alltså 3-0 till Uppland som kniper plats nio i TV-Pucken. Södermanland slutar på 10e plats följt av Västerbotten. Skåne slutar sist i gruppen och blir 12a i TV-Pucken på hemmaplan.

Grupp F

Småland - Dalarna

I Grupp F där lagen gör upp om placering 13-16 började Dalarna att gästa Småland. Smålänningarna som innan matchen var i ledning i gruppen och hade greppet om plats ett vilket skulle innebära en 13e placering i årets TV-Puck. 

Småland rivstartade matchen och visade att de ville avsluta turneringen med en vinst. 1-0 efter 5.10, målskytt Kevin Pettersson. Fem minuter senare var det dags igen och Emil Andrae kunde utöka till 2-0. Innan periodvila skulle Småland få in ännu än puck innan Dalarna fick in en reduceringspuck och öppnade för lite spänning i den andra perioden.

Dalarna skulle närma sig Småland ytterligare i den andra perioden genom ett reduceringsmål av Emil Heineman, 3-2 till Dalarna och matchen skulle komma att bli en riktig nagelbitare. 33.58 in i perioden fastställde Smålands Kevin Pettersson slutresultatet till 4-2. Småland kniper därmed plats 13 i årets TV-Puck och Dalarna får avvakta resultatet i matchen mellan Hälsingland och Norrbotten innan de vet om de slutar på en 15e eller en 16e plats.

Hälsingland – Norrbotten

Sista matchen i Grupp F spelades mellan Hälsingland och Norrbotten. Det återstod att se om Hälsingland skulle få knipa sina första poäng i TV-Pucken 2016.

Norrbotten stod för 2.47 in i perioden för ledningsmålet 1-0. Målskytt nummer 7 Noel Gunler. 6.18 så fick Hälsingland en avvaktande utvisning och när norrbottningarna skulle spela runt pucken hoppade den över en klubba och gick retfullt in i tom bur. Sist på pucken i Hälsingland var målvakten Dennis Hildeby som blev målskytt i protokollet. Kul för Dennis som spelat bra genom hela turneringen!

Det blev Hälsingland som vann den första perioden med 3-2 efter att ha gjort två snabba mål i slutskedet av perioden.

I den andra perioden rivstartade Norrbotten och hade gjort fyra mål efter 10 minuter spelat av perioden, 3-6 till Norrbotten. 

Tyvärr så inträffade en skada på en spelare i Norrbotten 14.10 in i slutperioden. Matchen avbröts efter olyckan och spelaren blev hämtad av ambulans och har nu kommit fram till sjukhuset med smärtor i nacke. Spelaren är under observation på sjukhuset men har full funktion i ben och armar. Vi hoppas på ett snabbt tillfrisknande för spelaren.

Slutresultat fastställs 3-6 till Norrbotten.

Placering 9-16 i TV-Pucken 2016

9. Uppland
10. Södermanland
11. Västerbotten
12. Skåne
13. Småland
14. Norrbotten
15. Dalarna
16. Hälsingland

Studio TV-pucken sammanfattar matcherna

LiveArena återkommer med Studio TV-Pucken klockan 19.00 ikväll med en sammanfattning av dagens placeringsmatcher. Du tittar väl?

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info