Reklam
Reklam
    Hem / Anders Larsson: Gott om positiva besked inför omstarten

Anders Larsson: Gott om positiva besked inför omstarten

Nu kör vi igång hockeysäsongen på riktigt.


Och vilken skön prolog det blev när regeringen i tisdags meddelade att den nu slopar alla publikrestriktioner på matcherna i slutet av september - det blir fritt fram på läktarna.

Så välkommen tillbaka, kära hockeypublik. Vi har saknat er under nästan två tunga hockeyår. Att vi nu kan starta om med snart välfyllda arenor, gör naturligtvis allt så mycket större och roligare.

Det är också med en stor lättnad jag konstaterar att jag kanske var överdrivet orolig för pandemins skadeverkningar mot ungdoms- och juniorhockeyn både för tjejer och killar.

Vi är bara i inledningsfasen av återstarten och vi har naturligtvis inte hela bilden ännu, men jag har redan fått flera positiva besked. I söndags träffade jag Damettans klubbar och den feedback jag fick gjorde mig riktigt glad: klubbarna där upplever att de inte tappat spelare, utan att intresset är stort. Det värmde i hjärtat att få höra det. Och lika fint kändes det att få veta att anmälningarna till Tre Kronors hockeyskola är fler än någonsin. När jag skriver detta har 271 föreningar anmält att de vill arrangera hockeyskola för de allra yngsta.

Det är en riktig kickstart för hockeyn, och det känns skönt att kunna säga det.

Jag har ju tidigare i de här krönikorna skrivit om förbundets satsning Tre Puckar inför återstarten av hockeyn: Återstartspucken som handlar om att få igång den breda hockeyn med ungdomar och juniorer och att kunna ta in mer publik. Den handlar också om att ta i kapp den utvecklingsskuld vi byggt upp. Nystartspucken är en förberedelse med planer på nationell, regional och klubbnivå, så att vi kan kickstarta verksamheten när det nu blir möjligt att göra det. Och Ny spelplan-pucken som är en förberedelse för att kunna verka i det nya normaltillstånd som råder i Sverige efter pandemin.

Nu har Tre Puckar gått från koncept till verklighet. Vi har fått 9,5 miljoner kronor i statligt stöd, och det skickar vi oavkortat vidare ut i Hockeysveriges föreningar. Förbundet har också bidragit tillsammans med sponsorerna. De nya hockeykontoren som kommit till stånd tack vare samarbetet med SHL, inleder också sin verksamhet. Det innebär att vi inom ramen för Tre Puckar-satsningen nu kan genomföra ett batteri med insatser: Hockeysverige tillförs runt 30 miljoner kronor om vi inkluderar hockeykontoren.

Vi har klarat oss igenom den värsta pandemitiden genom att hålla ihop i svensk hockey. Ligorna har stått enade och vi har agerat tillsammans i dialogen med myndigheterna, både regeringen och folkhälsomyndigheten. Det har varit en viktig och riktig inställning, och jag vill hävda att vi har bidragit mycket konstruktivt till det arbete som gjorts i kampen mot pandemin och de komplexa frågeställningar som följt med den. Det har givit oss en ökad respekt i Idrottssverige.

Hockeysveriges gemensamma arbete har varit viktigt: i förra veckan satte Hockeyförbundet, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och damligan SDHL ett tydligt avtryck i debatten om vaccinpass. Det fick ringar på vattnet och i det förslag som snart skickas ut på remiss, går regeringen på samma linje: vaccinpass är en reell möjlighet för att kunna genomföra de nya riktlinjerna fullt ut. Vi hoppas givetvis att de aldrig ska behövas, men det är bra att möjligheten finns om det ändå skulle bli så. Och vi gläds naturligtvis åt att Hockeyförbundet är en av de viktiga remissinstanserna.

Vi har väntat länge på det här. Nu är det äntligen dags. Så med det: välkomna tillbaka, alla hockeyälskare.