Reklam
Reklam
    Hem / Garpenlöv om OS-uttagningen: "Viktiga pusselbitar"

Förbundskapten Johan Garpenlöv om OS-uttagningen: ”Viktiga pusselbitar för OS-truppen”

Idag presenterar Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv tre namn som är klara för OS i Peking. Det handlar om backen Victor Hedman och anfallarna Mika Zibanejad och Gabriel Landeskog.

– Det är tre viktiga pusselbitar för OS-truppen. Jag förväntar mig att de tar tag i taktpinnen direkt och leder spelargruppen åt rätt håll. Eftersom det inte finns tid för förberedelser behöver alla spelare vara förberedda att leverera på högsta nivå från start, och då blir dessa tre viktiga som ledare, säger Johan Garpenlöv.

 

Johan Garpenlöv om de tre OS-uttagna spelarna:

Victor Hedman

– Kanske den bästa backen i världen. Kan titulera sig som vinnare i och med två raka Stanley Cup-segrar. Som spelare är han väldigt användbar både i offensiven och defensiven, han kan spela till vänster och till höger och logga många minuter i alla spelformer. Han har fysik som få kan matcha. Jag gillar hans professionalitet – han spelar hockey för att vinna.

Fakta Victor Hedman

Klubb: Tampa Bay Lightning

Position: Back

Ålder: 30 år, född 18 december 1990 i Örnsköldsvik

Längd: 198 cm

Vikt: 109 kg

Meriter med Tre Kronor: VM-guld 2017, VM-brons 2012, JVM-silver 2008 & 2009

Antal landskamper: 55

Meriter klubblag: Stanley Cup 2020 & 2021, Norris Trophy (NHL:s bästa back) 2018, Conn Smythe Trophy (Stanley Cup-slutspelets MVP) 2020

 

Mika Zibanejad

– Har de senaste åren klivit upp bland eliten i NHL. Han är en av de bästa centrarna och leder sitt Rangers, både på och utanför isen. Han har en offensiv spets som kittlar, både som framspelare och avslutare. Men han är också väldigt bra utan puck, en komplett spelare som kombinerar teknik, storlek och kraft.

Fakta Mika Zibanejad

Klubb: New York Rangers

Position: Center

Ålder: 28 år, född 18 april 1993 i Stockholm

Längd: 187 cm

Vikt: 94 kg

Meriter med Tre Kronor: VM-guld 2018, JVM-guld 2012

Antal landskamper: 13

 

Gabriel Landeskog

– Är som en definition av en bra hockeyledare. Har varit kapten för sitt klubblag Colorado sedan han var tonåring. Han är en person som andra följer. Som spelare har han en hög lägstanivå, och som coach vet man vad man får. Står också för en bra mål- och poängproduktion. Han sticker ut i det fysiska spelet, där han är skicklig i närkampsspelet och kan stå upp för laget om något händer på isen.

Fakta Gabriel Landeskog

Klubb: Colorado Avalanche

Position: Vänsterforward

Ålder: 28 år, född 23 november 1992 i Stockholm

Längd: 184 cm

Vikt: 98 kg

Meriter med Tre Kronor: VM-guld 2013 & 2017, OS-silver 2014

Antal landskamper: 50

Meriter klubblag: Calder Trophy (NHL:s bästa nykomling) 2012

IIHF har tillsammans med NHL och NHLPA begärt att alla deltagande nationer vid OS-turneringen i Peking, Kina, lämnar in en lista på tre NHL-spelare som ska delta i OS. Förutsatt att dessa spelare är skadefria och för övrigt tillgängliga för spel, kommer de att finnas med i den slutgiltiga OS-truppen som offentliggörs i januari 2022.

 

OS-hockey 2022

Herrarnas ishockey vid OS i Peking, Kina, 2022 avgörs 4–20 februari 2022. Tolv deltagande länder är uppdelade i tre grupper, där gruppsegraren plus den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal och övriga åtta lag möts i utslagsmatcher där segraren går till kvartsfinal. Sverige spelar i samma grupp som Finland, Slovakien och Lettland.

Spelschema (svenska klockslag)

10 februari kl 05.10 Sverige-Lettland

11 februari kl 09.40 Sverige-Slovakien

13 februari kl 09.40 Sverige-Finland