Historik

Det var söndagen den 22 mars 1931 som den första, mycket improviserade, ishockeymatchen spelades i Linköping och Östergötland på Gamla idrottsplatsen. Det var efter en bandymatch mellan BK Derby och Södertälje IF som grabbarna från kringelstaden gav en uppvisning i puckspelets ädla konst.

Samma var förhållandet i Norrköping tre år senare d.v.s. 1934 då åter grabbar från Södertälje, nu efter en bandymatch mot IK Sleipner, också visade Norrköpingspubliken vad ishockey var för spel.

ÖFF Tillsätter Ishockeykommitté

Vid Östergötlands Fotbollsförbunds Årsmöte den 20 februari 1938 på Frimurarehotellet i Linköping beslutades att tillsätta en Ishockeykommitté bestående av Einar Olsson, Sven Jansson och Arthur Björklund från Norrköping samt Lennart Stålhammar från Linköping.

Följande stod att läsa i Östergötlands Fotbollsförbunds årberättelse för 1938: ”Den 30 augusti voro Svenska Ishockeyförbundets representanter Anton Johansson och Viking Harbom i Norrköping i och för propaganda för denna sport, varvid representanter från en del klubbar inom distriktet voro kallade direkt av Ishockeyförbundet”. Detta var första steget för ishockeysportens introducering i Östergötland.

Instruktörs och Domarkurs

Den 17-18 december anordnade Svenska ishockeyförbundet en instruktörs- och domarkurs i Norrköping med deltagande av cirka 45 personer från olika klubbar i länet. Kursen leddes av Carl Abrahamsson, Södertälje och Wilhelm Svensson Stockholm.
Följande 16 klubbar var nu anslutna till Svenska Ishockeyförbundet:
Från Norrköping: IF Kamraterna, IK Sleipner, GoIF Tjalve och Norrköpings AIS.
Från Linköping: IF Kamraterna, BK Derby, Karle IF, Linköpings AIK och Linköpings SK
Från Motala: Motala AIF och IK Vätterpojkarna
Samt från övriga distriktet: Söderköpings IS, Mjölby AI, Vadstena GIF, Finspångs AIK samt Skärblacka IF. En del klubbar fick bidrag till utrustning dock inte IK Sleipner, kanske tyckte man att svenska fotbollsmästarna borde ha råd att betala själva.

IK Sleipner först på plan

Den första ”riktiga hockeymatchen” med ett östgötalag spelades den 7 januari 1939 då Sleipner mötte Hammarby, på Norrköpings idrottsparks splitter nya ishockeyrink, och förlorade med 2-5 inför 373 betalande åskådare. Arne Hjertström blev historisk genom att göra Sleipners första mål. För det andra målet svarade Sven Andersson I. En man som var före sin tid då han ordna en böj på sin träklubbas blad genom att tälja med en kniv. Hammarbylaget innehöll legender som Landelius, ”Ragge” Johansson, Stig ”Stickan” Andersson och Åke ”Plutten” Andersson m.fl.

Denna Östergötlands första ishockeyrink var placerad i idrottsparkens nordvästra hörn, parallellt med Gamla tennishallen. Den kostade 9000 kronor att uppföra och hade en publikkapacitet på drygt 4000 som behövdes vid derbyn mellan IFK och Sleipner.

Första serien

Genom att det endast blev Norrköping som fick sin bana klar till säsongen 1938-39 så kunde endast en tävling arrangeras och det blev en lokal Norrköpingsserie.

IK Sleipner 6 3 3 0 14 - 10 9
Norrköpings AIS 6 3 2 1 18 - 13 8
IFK Norrköping 6 1 3 2 13 - 13 6
GoIF Tjalve 6 0 2 4 11 - 20 2

 

Med goda förbindelser till Svenska ishockeyförbundet lyckades Ishockeykommittén få instruktören Einar Lundell från Stockholm placerad i Norrköping för att träna spelare och utbilda domare.

Säsongen 1939-40

Till denna säsong blev också banan i Linköping klar och det spelades två lokala serier.


Norrköping:

IK Sleipner 3 2 0 1 14 - 5 4
IFK Norrköping 3 2 0 1 8 - 5 4
GoIF Tjalve 3 1 0 2 3 - 12 2
Norrköpings AIS 3 1 0 2 5 - 11 2

 

Linköping:

Linköpings AIK 3 2 1 0 11 - 9 5
Karle IF 3 1 1 1 5 - 6 3
BK Derby 3 1 0 2 9 - 8 2
Linköpings SK 3 1 0 2 5 - 7 2

 

Första Distriktsmästerskapet

För första gången spelades det ett Distriktsmästerskap med följande resultat:

Kvalomgång (Linköpingslagen):

Linköpings AIK - BK Derby 1 - 0
Linköpings SK - Karle IF 0 - 1
Linköpings AIK - Karle IF 1 - 1
Linköpings AIK - Karle IF 1 - 0

  

Semifinaler

IK Sleipner - Linköpings AIK 5 - 1
IFK Norrköping - GoIF Tjalve 4 - 2

 

Finalen spelades den 3 februari 1940 och IK Sleipner besegrade arvfienden IFK Norrköping med klara 4-0. Sven "Bubbla" Andersson var rinkens kung och svarade för tre av Sleipnermålen.

ÖFF Årsmöte 23 februari 1940

Vid ovanstående årsmöte fick ishockeykommittén: Thorsten Carlqvist, Einar Olsson, Carl-Elis "Nalle" Haldén, Stig Magnusson och Helge Andersson från Norrköping samt Lennart Stålhammar och Folke Andersson från Linköping, årsmötets uppdrag att bilda interimsstyrelse till ett Ishockeyförbund som också bildades senare under året och Einar Olsson blev den förste ordföranden i Östergötlands Ishockeyförbund.

Senast uppdaterad: 22-11-24 av Karin Ahl