Reklam
    Hem / Landslag / ”Ett U16-landslag för tjejer är här för att stanna”

”Ett U16-landslag för tjejer är här för att stanna”

Varje år ser Svenska Ishockeyförbundet över den Talangutvecklingsplan som ligger till grund för förbundsaktiviteter så som camper, landslagsturneringar och utbildningar. I år görs förändringar på både tjej-och killsidan.

Svenska Ishockeyförbundets förbundsaktiviteter samlas i ett dokument som kallas för talangutvecklingsplanen. Syftet är att främja vår nationella och internationella elit och planen innehåller landslagsturneringar, camper och utbildningar. Många har en viktig roll i hur planen ser ut och såväl förbundskaptener som hockeykonsulenter samt sportchefer och tränare har varit viktiga för att få ihop helheten.

 

U16-landslag för tjejer även kommande säsong

U16-landslaget för tjejer deltog i Ungdoms-OS under säsongen 2019/2020 och även inför nästa säsong finns aktiviteter planerade.

- Den stora glädjen är att vi även kommande säsong kommer att spela internationell ishockey på U16-nivå på tjejsidan. I februari spelar vi European Youth Olympic Festival i Finland vilket blir en jättebra utbildning och erfarenhet för spelarna. Så kortfattat kan man säga att ett U16-landslag är här för att stanna och det känns jättebra, säger Anders Lundberg, Spelar-och ledarutvecklingansvarig hos Svenska Ishockeyförbundet.

För att lyfta de regionscamper som genomförs på tjejsidan ännu en nivå flyttas camperna från september till landslagsbreaket i februari. Camperna har tidigare krockat med ordinarie spel i SDHL.

- U18-VM för tjejer spelas redan i januari vilket innebär att säsongen blir väldigt kort. Genom att flytta regionscamperna till februari så kan man säga att nästa års VM-resa börjar redan där. Eftersom vi nu lägger camperna under ett landslagsbreak får vi tillgång till samtliga spelare, även de som redan spelar i SDHL vilket höjer nivån ytterligare, säger Anders Lundberg.

 

Förändringar för U16 och U19 på herrsidan

Under nästa säsong sker förändringar på U16-nivå på killsidan. Svenska Ishockeyförbundet kommer inte att genomföra några utvecklingscamper för U16 under hösten. Istället för att som tidigare genomföra camper på tio orter i oktober kommer sju camper att genomföras under våren för U15 där antalet spelare begränsas till 34 spelare på varje ort. Vad gäller SIF:s russinläger kommer, som tidigare, 44 spelare på två åldersgrupper att samlas och det gäller lägren för både killar och tjejer.

- Det finns flera olika faktorer till förändringen under U16-året. Hösten för U16 är extremt intensiv med såväl TV-puckspel, ansökningar till hockeygymnasium och den dagliga verksamheten i klubbarna. Dessutom ska såklart skolan klaras av. Därför känns det bättre att genomföra sju camper på våren för U15 istället.

Även säsongen för U19 förändras där en extra aktivitet läggs till under april. Tidigare har ingen aktivitet genomförts under april månad.

- När vi har gjort vår omvärldsanalys har vi sett att vi ligger efter våra konkurrenter i vår verksamhet mellan U18-VM och U20-VM. Därför känns det bra att vi kan få in en aktivitet till i april under U19-året.

 

Samverkan och intensivt arbete

Det är många som är iblandade i att sätta den struktur som talangutvecklingsplanen innebär. Det är ett intensivt arbete med många inblandade och arbetet med talangutvecklingsplanen ligger till grund för att svensk ishockey är så framgångsrik som den är idag.

- Vi behöver ständigt hålla oss uppdaterade på hur omvärlden ser ut och vad våra konkurrenter gör. Mer aktiviteter betyder inte alltid bättre verksamhet. Vi har alltid ambitionen att bli lite bättre för varje år, men vi får heller inte tappa bort vad som fungerar bra redan idag. Vi behöver också ta hänsyn till våra föreningar där spelarna befinner sig till vardags och de tidsperioder när vi har tillgång till spelarna. I det här arbetet är såväl förbundskaptener, hockeykonsulenter samt sportchefer och tränare i föreningarna viktiga medspelare för att få ihop helheten för svensk ishockey. Att vi väljer att flytta regionscamper för U18-tjejerna till landslagsbreaket i februari är ett bra exempel på hur vi arbetar tillsammans och där samtliga får vara med och tycka till, avslutar Anders.

Talangutvecklingsplanen uppdateras löpande under säsongen och den senast uppdaterade versionen hittar du alltid här: Talangutvecklingsplan 2020/2021

 

Fotnot: Svenska Ishockeyförbundet följer föreskrifter, beslut, anvisningar och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regeringen gällande covid-19. Vi håller oss uppdaterade löpande för att snabbt kunna anpassa oss vid förändringar som rör vår verksamhet.