Reklam
    Hem / Förening / Information / Rekreationsishockey / Rekreationsishockeyn för damer

Rekreationsishockeyn för damer – en spännande utveckling

Det är torsdagskväll i Träkvistavallens ishall ute på Ekerö, det vankas lokalderby mellan Ekerö IK och Skå IK. I ena målet står burväktaren Helena Skoglund, hon är inte bara målvakt i Ekerö IK utan även lagledaren, serieorganisatören och ledamoten.

Allt började med en fråga för tre år sedan. Några kompisar undrade om Helena kunde tänka sig att ställa upp som målvakt i damlaget i Ekerö. Helenas spontana reaktion var ”- Är ni inte kloka, jag kan ju inte åka skridsko!” Helena som alltid haft ett intresse för hockey och som älskar nya utmaningar, funderade lite och bestämde sig för att testa.

-Jag har nog aldrig skrattat så mycket som första gången jag gav mig ut på isen, berättar Helena, och det är just det som driver oss alla, det är så jäkla roligt att spela hockey. De flesta av oss som spelar i våra serier har börjat med ishockey i vuxen ålder. Det visar bara att man kan lära sig vad som helst, åldern har ingenting med saken att göra!

 

En makalös utveckling

När Helena inledde sin första riktiga säsong 2014/2015, fanns det sex lag i Stockholmsområdet, under nuvarande säsong 2016/2017 finns det 13 lag i två olika serier. Dam Rekreation Elit och Dam Rekreation Div 1. 

-Fler lag är på gång, två kommer ingå i seriespelet till nästkommande säsong och vi vet att det finns fler lag som ännu inte gett sig tillkänna, berättar Helena med ett skratt. I rekreationsishockeyserierna för damer i Stockholm får alla som är 18 år och som inte spelar i Dam div 2 eller högre delta.

-Vi vill fortsätta att vara ett alternativ för tjejer som vill lära sig spela hockey eller som vill börja igen efter några års uppehåll. Tjejerna i de olika lagen har väldigt olika bakgrund och relation till ishockeyvärlden.

-När serien startades upp, var det inte så noga med vad vi kallade serien eller vad vi tillhörde, vi ville bara lira hockey. Idag är serierna anslutna till Stockholms Veteranishockeyförbund och som den nyfikna person Helena är, kunde hon inte låta bli att dyka upp på ett årsmöte efter en inbjudan från Stockholms Veteranishockeyförbund.

- I vanlig ordning hade jag både tankar och idéer om vad vi kunde göra med damhockeyn och när ordförande Kenneth Ahl frågade om jag inte kunde tänka mig att ingå i styrelsen, som första kvinnliga medlem, kunde jag inte låta bli att tacka ja. Helena är idag ansvarig för damserierna och allt som rör den. Man har även bildat ett forum för damlagens lagledare och spelare, där man träffas tre-fyra gånger per säsong och ventilerar åsikter och förbättringsåtgärder för framtiden.

- Inför årets säsong skapade vi en även Facebook-grupp där samtliga lagledare är med. Det har blivit vårt forum och arbetsverktyg för att ha koll på aktiviteter, möten, protokoll och framför allt ett snabbt och effektivt forum för oss att sprida information och behandla frågor som dyker upp under säsongen.

 

 

 

Stödet varierar

-Vi har bra stöd hos Stockholms Veteranishockeyförbund och Svenska Ishockeyförbundet. Stödet hos de olika klubbarna varierar väldigt. Tyvärr kommer damernas istider för match och träning ofta sist i prioriteringen hos en del klubbar. Det är långt kvar innan vi har samma prioritet som killarna. Även om det kan vara tufft med istider och annat, så ser Helena många möjligheter och vill vara en del i att öka intresset för damishockeyn i stort.

-Vi vill tillsammans vara med och bidra till ökat fokus på damhockey inom alla åldrar och nivåer. Vi är alla ambassadörer för damhockeyn och många av oss har flicklag i våra klubbar eller tjejer som spelar tillsammans med killar. Det handlar om ett mindset som behöver ändras och där måste vi visa vägen.

Under säsongen har man att hjälpt till med matchevent i SDHL tillsammans med Djurgården Hockey, där man hjälpte till att dra publik till Hovet. Nästa matchevent blir med AIK Hockey på Ritorp i SDHL. Där man bland annat jobbar med en utställning om damhockeyns historia i Sverige som kommer att visas upp på plats. Allt för att öka intresset för damhockeyn och hjälpa klubbarna att fylla läktarna.

 

Framtiden

Till kommande säsong kan det bli aktuellt med tre serier, då lag från regionerna runt om Stockholm visat intresse för att vara med i seriespel.

-Förra säsongen deltog vi även i en uppvisningsmatch under veteran-SM för herrar. Där Stockholm Nord mötte Stockholm Syd, med spelare från olika lag runt om i Stockholm. Tills vi får ett eget SM vill vi självklart spela uppvisningsmatcher på Veteran SM varje år, vart det än hålls, för att väcka intresset och ”locka fram” fler lag runt om i Sverige.

Hur gick derbyt mellan Ekerö IK och Skå IK? En intensiv och het match med två matchstraff slutar med en uddamålsseger för Skå IK. Nya tag till nästa match för Helena och hennes lagkamrater. ”- Vi har ju trots allt vunnit fyra raka så vi kan ju dela med oss av poängen lite”, säger Helena med ett skratt och går in mot omklädningsrummet för att ta av sig målvaktsskydden.