Reklam
    Hem / Förening / Information / Talangutveckling

Talangutveckling

Att utveckla som ishockeyspelare är en lång process. Talangutveckling kan närmast liknas med ett marathonlopp: det tar lång tid, många års träning med bra kvalité (minst 10 000 träningstimmar). Ishockey är en komplex idrott som kräver mycket och varierad träning.

Svenska Ishockeyförbundet arrangerar varje säsong ett fyrtiotal camper runt om i landet. På camperna utbildads spelare i vad som krävs för att lyckas, tekniska och taktiska detaljer, fysisk träning, näringslära, återhämtning, landslagens spelidé, uppvärmning/nedvarvning, psykologisk träning, fair play & respekt m.m. På våra camper använder vi oss av ledare som våra förbundskaptener, hockeykonsulenter och speciellt utbildade campinstruktörer.

Dokument angående utveckling att läsa 

(du hittar dem på höger sida om artikeln)

Individuell utvecklingsplan

För att varje spelare ska få bästa möjliga utveckling rekomenderar vi att använda en individuell utvecklingsplan. Du kan ladda ner en variant här:

Vilka blir bäst?

Läs studien om Lidström, Forsberg, Sundin och Näslund där deras Väg till framgång presenteras.

Studier av ungdomsidrott

Läs Håkan Dyrhages studie av fyra olika ungdomsidrotter.

Information om de olika camperna

Att utvecklas som ishockeyspelare är en lång process. Talangutveckling kan närmast liknas med ett marathonlopp: det tar lång tid, många års träning med bra kvalité. Ishockey är en komplex idrott som dessutom kräver varierad träning.

Svenska Ishockeyförbundet arrangerar varje säsong ett fyrtiotal camper runt om i landet. På camperna utbildads spelare i vad som krävs för att lyckas, tekniska och taktiska detaljer, hockeyatletism, näringslära, återhämtning, landslagens spelidé, uppvärmning/nedvarvning, psykologisk träning, fair play & respekt m.m. På våra camper använder vi oss av ledare i form av våra förbundskaptener, hockeykonsulenter och speciellt utbildade campinstruktörer. Innehållet revideras och uppdateras varje år av en Camputvecklingsgrupp under ledning av Spelarutvecklingsansvarige.

Utvecklingsstegen killar

U15 Utvecklingscamper

I februari genomförs sju utvecklingscamper runt om i landet med 238 U15 spelare. Till dessa camper väljs spelare ut och uttagningarna sköts av våra hockeykonsulenter i samråd med förbundskaptener, distrikts- och klubbtränare. Förutom is-, fys-, och teoripass spelas internmatcher. Parallellt med Campen genomförs även domarutbildning på alla camporter

U16 Regionscamper

I november genomförs Regionscamper på fyra orter. 136 spelare tas ut av landslagsledningen på Team 16. Uttagningarna sker i samråd med Hockeykonsulenter och med information från klubb- och distriktslagstränare. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Hockeykonsulenterna utgör den största delen av instruktörskadern. .

U16 Elitcamp

I månadsskiftet november-december genomförs Elitcamp för 34 spelare. Uttagningen görs av landslagsledningen för Team 16. Även här i samråd med Hockeykonsulenter och med information från klubb- och distriktslagstränare. Förutom is-, fys (inklusive tester)-, och teoripass spelas internmatcher. Landslagens spelidé implementeras. Experter inom fysisk träning och näringslära är tillsammans med landslagsledningen instruktörer.

U17 Elitcamp

I december genomförs Elitcamp för 34 spelare. Uttagningen görs av landslagsledningen med information från klubblagstränare och egen scouting. Vid denna tidpunkt har Team 17 spelat två turneringar. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Utöver landslagsledningen finns experter inom fysisk träning och näringslära på plats. Fortsatt arbete med detaljer i landslagens spelidé prioriteras.

U18 Elitcamp

I december genomförs Elitcamp för 34 spelare. Uttagningen görs av landslagsledningen med information från klubblagstränare och egen scouting. Vid denna tidpunkt har Team 18 spelat två turneringar. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Utöver landslagsledningen finns experter inom fysisk träning och näringslära på plats. Fortsatt arbete med detaljer i landslagens spelidé prioriteras.

U17 -U18 Russincamper

Varje U17 och U18 säsong inleds med två Russincamper som genomförs i maj och juli på lugnet i Falun. Till dessa Camper väljer förbundskaptenerna ut ”russinen ur kakan” d v s de spelare som anses ha den största potentialen att representera Tre Kronor i framtiden. Under den första campen spelas det två matcher mellan ålderskullarna, medan det under den andra är en match mellan ålderskullarna och en mot J20-klubblag, för respektive ålderskull. Båda Camperna inleds med ett testbatteri på DSA (Dala Sports Academy) på Lugnet i Falun. Videoanalys inte minst direkt på isen är ett viktigt verktyg i jobbet med detaljer på dessa Camper. Individuell uppföljning av kostregistrering likaså. Vad gäller utbildningen på isen så är Russincamp 1 mer riktad mot det individuella, medan det byggs upp mer till större enheter och hela spelet på Russincamp 2. Landslagens spelidé utgör ram inom vilken en mängd detaljer övas.

U17-U18 Målvaktscamp

Samtidigt som Russincamp 2 genomförs samlas åtta av våra mest talangfulla målvakter i åldern U17-U18. Under fem dagar arbetar målvakterna med att förbättra detaljer i sitt spel både praktiskt på isen och i teoriform. Plus att de i övrigt naturligtvis ingår i Russincampprogrammet. Uttagningar sker genom att förbundets målvaktsansvarige Thomas Magnusson tillsammans med förbundskaptenerna och målvaktsansvariga på respektive landslag väljer ut målvakterna.

Utvecklingsstegen tjejer

U14-U16 flickcamp
I januari genomförs 7 utvecklingscamper runt om i landet. Till dessa camper åker drygt 238 spelare för en helg med individuell utveckling. Is, fys, teori, match och tester finns med på schemat.
Alla föreningar får ansöka om plats för fyra utespelare och en målvakt, varje förening garanteras minst en plats.
På de här camperna är, bland andra, våra Hockeykonsulenter instruktörer.
Klubbtränarutbildning med plats för 6 tränare per ort genomförs i samband med våra utvecklingscamper.

U18 Regionscamper
Camperna genomförs på två orter under landslagsbreaket i februari.
136 spelare tas ut av landslagsledningen på Team 18. Uttagningarna sker i samråd med Hockeykonsulenter och med information från klubb- och distriktslagstränare. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Hockeykonsulenterna utgör den största delen av instruktörskadern. 

U18-U22 Russinläger

I Maj genomförs Russinläger 1 bestående av 22 U18-spelare och 22 U22-spelare på lugnet i Falun. Till dessa Camper väljer förbundskaptenen för U18 ut spelarna som ingår i U18-gruppen och damkronornas förbundskapten väljer ut de spelare som ska ingå i U22-gruppen. Dessa spelare anses vara ”russinen ur kakan” d v s de spelare som anses ha den största potentialen att representera Damkronorna i framtiden. Under denna campen spelas det två matcher mellan ålderskullarna utöver all is- och fysträning. Camperna inleds med fystester som sedan följs upp med varje individ för att denne ska få med sig bra feedback inför sommarens fysträning. Videoanalys inte minst direkt på isen är ett viktigt verktyg i jobbet med detaljer på dessa Camper. Vad gäller utbildningen på isen så är Russincamp 1 mer riktad mot det individuella, medan det byggs upp mer till större enheter och hela spelet på Russincamp 2. Russincamp två anordnas i augusti och på den campen är det enbart U18-spelare som deltar. Landslagens spelidé utgör ram inom vilken en mängd detaljer övas.

Ansvarig för Talangutveckling & Camper:

Anders Lundberg

Mail: This is a mailto link

Tele: 070 - 750 99 49