Reklam
    Hem / Förening / Anläggningar / Kartläggning visar att tio nya ishallar och fler utebanor behövs i Stockholms stad

Kartläggning visar att tio nya ishallar och fler utebanor behövs i Stockholms stad

Den katastrofala situationen i fråga om tillgång på ishallar och utebanor i Stockholm är känd. Hur situationen nu faktiskt ser ut presenterar Stockholms Ishockeyförbund och Svenska Ishockeyförbundet i en färsk anläggningsrapport.

Anläggningsrapporten Ishockeyns anläggningsbehov - Utsikt Stockholms stad 2019-2030 kartlägger och beräknar behovet av antalet nya isytor för åren 2019 till 2030.

När det gäller idrottsmiljöer och anläggningar för skridskosporterna har Stockholm halkat efter de senaste årtiondena. Det akuta behovet är fem ishallar som behöver ersätta de utdömda anläggningarna på Hovet, Zinkensdamm, Östermalms IP och Sätra IP. Stockholms stad har i dagarna beslutat att bygga en enkel tälthall över utebanan på Kärrtorps IP. I landet som helhet är snittet en ishall per 27 000 invånare och den siffran är Stockholm långt ifrån. För att Stockholms invånare ska få tillgång till åtminstone en ishall per 50 000 invånare behövs ytterligare sex nya ishallar fördelat på stadsdelarna Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby, Bromma, Östermalm, Hägersten-Liljeholmen och Skärholmen.

- Jag är glad över att Stockholms stad reagerat på den uppenbara bristen på ishallar och utebanor i huvudstaden. Vår rapport ger staden en tydlig och konkret vägledning om vad som behövs för att Stockholm ska fortsätta att vara en skridskostad säger Göran Tidström, ordförande i Stockholms ishockeyförbund och i Svenska Ishockeyförbundets anläggningskommitté.

Ishockey utsågs i en omröstning av Radiosportens lyssnare till Sveriges nationalsport. Inte konstigt tycker vi som älskar just ishockey eftersom vi menar att skridskoåkning är en viktig del av vår gemensamma kultur och vår gemensamma identitet. Det är en del av Sverige. Därför är inte behovet av tillgången till is enbart knutet till ishallar. Under åren som gått har tyvärr också många isbanor försvunnit.

- Det är viktigt att stockholmarna får chansen att åka skridskor i rimlig närhet av där man bor. Vi vill att fler ska kunna åka skridskor nära och enkelt. I det är fler konstfrusna isytor för spontanhockey och skridskoåkning en viktig del och vi ser att behovet av konstfrusna utebanor är ca 20 stycken de kommande åren, fortsätter Göran Tidström. 

För ishockeyn i Stockholm är det viktigt att vi fortsätter utveckla en vass elit med starka lag i våra högsta ligor i både dam- och herrishockeyn. Den absoluta toppnivån på både dam- och herrsidan är en motor för all ishockey och behöver förutsättningar för att fortsatt utvecklas. Därför behövs också beslut om den planerade moderniseringen av Globen så att den återigen kan bli en ishockeyarena för nationell- och internationell elitishockey.

- En moderniserad Globen som kan anpassas för olika åskådarantal behövs för Stockholmslagen som spelar i våra högsta serier och även i internationella turneringar. Men en modern ishockeyarena i Stockholm behövs även för Svensk Ishockey i sin helhet och inte minst för Tre Kronor. Då är det också viktigt att den blir av sådan kvalitet att stora ishockeymästerskap skulle kunna spelas i Stockholm, avslutar Göran Tidström.

Läs rapporten i sin helhet här: Ishockeyns anläggningsbehov - Utsikt Stockholms stad 2019-2030