Reklam
    Hem / Förening / Anläggningar / Så kommer framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning se ut!

Så kommer framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning se ut!

Idag lanserar Svenska Ishockeyförbundet i samarbete med Sveriges Arkitekter och Riksidrottsförbundet en idétävling för landets arkitektstudenter om framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning.

Mot bakgrund av debatten om bristen på isytor och anläggningar för skridskoåkning i Sverige är det viktigt att lyfta in nytänkande och kreativa idéer och lösningar i anläggningsdiskussionen. Därför bjuder vi in landets framtida arkitekter till en idétävling som syftar till att hitta nya sätt att utforma framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning.

-          Isytor och anläggningar för ishockey och skridskoåkning är avgörande för att fler ska kunna åka skridskor nära och enkelt och för oss att ännu fler ska ha möjlighet att upptäcka ishockeyn. Vi har därför under lång tid agerat för att skapa fler isytor i Sverige. Det kommer vi att behöva fortsätta med, samtidigt är det viktigt att vi hittar nya kvalitativa lösningar för hur dessa anläggningar ska se ut. Vi hoppas att framtida arkitekter genom den här tävlingen ska bli inspirerande att skapa dessa lösningar. Jag hoppas och tror att vi kommer att få se många kreativa och spännande idéer, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.

 -          Sveriges Arkitekter ska vara med i att aktivt bidra till samhällsutvecklingen. Därför är det viktigt för oss att hjälpa till så att fler barn och unga går från stillasittande till ett mer fysiskt aktivt liv genom bl.a. skridskoåkning på vintern. Vi vet att det är viktigt att en idrottsanläggning är inbjudande och inspirerar till rörelse och aktivitet, därför är just arkitektens arbete avgörande. En arkitekt har i sitt DNA att utveckla nya lösningar, men det är extra spännande att låta våra blivande arkitekter visa hur de tänker och hur just de ser att framtidens idrottsanläggning för skridskoåkning ska se ut, säger Tobias Olsson förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter.

Jonathan Westerlund tävlingsledare för idétävlingen och anläggningsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet beskriver att:

-          Idéävlingen syftar till att stimulera kreativt tänkande och nya idéer för att utveckla idrottsanläggningens betydelse i samhället, men också till att belysa hur idrottsanläggningar kan kombineras med andra viktiga funktioner för att skapa en ökad ekonomisk genomförbarhet. Målet är att  framhäva för svenska kommuner och samhällsaktörer att idrottsplatsen och utformningen kan främja idrottande, möten mellan människor, ökad aktivitet och mycket mer.

Tävlingen startar idag, 12 september, och vinnaren kommer att utses av en jury med personer både från Svenska Ishockeyförbundet, Sveriges Arkitekter, Riksidrottsförbundet och arkitektsverige. Tävlingen är en del av Vision 100 – Svensk Ishockeys arbete för att skapa fler såväl inbjudande och tillgängliga isytor i Sverige.  Vinnare och övriga pristagare kommer att presenteras vid ett event i slutet på januari 2019.

Juryn består av följande personer:

Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet
Göran Tidström, ordförande Stockholms Ishockeyförbund & Svenska Ishockeyförbundets Anläggningskommitté Lena Arvidsson, styrelseledamot Riksidrottsförbundet
Robert Petrén, arkitekt SAR/MSA AIX Arkitekter
Helena Jarlöv Glantz, arkitekt SAR/MSA & partner Urban Design
Niclas Wennberg, fastighetsutvecklare WA Fastigheter
Karin Book, universitetslektor Stads- & idrottsutveckling Malmö Högskola

 Läs mer om tävlingen här!