Reklam

Sömn

Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med sömnforskaren Claire Anne Eriksen har tagit fram ett häfte med information och goda råd angåene sömn och maximal prestation. 

Du kan läsa en sammanfattning av häftet på länken intill.

Inledning

Sömnen utgör en viktig del av vår fysiologi och vårt välbefinnande. Den spelar en avgörande roll för att vi ska orka uppnå maximal prestation inom ishockeyn. Hos den allmänna befolkningen lider omkring en tredjedel av ett eller flera symptom på sömnlöshet, och ca 10 % uppfyller kriterierna för en klinisk diagnos.

Det finns i dagsläget inga data över antalet hockeyspelare som lider av sömnstörningar. Men det finns tyvärr en stor tendens till att sömnstörningar bagatelliseras, speciellt i övrigt friska atleter. Sömnproblem betraktas istället som något den enskilde spelaren själv måste ta ansvar för.

Idag vet vi dock att sömnstörningar och otillräcklig sömn är en av de avgörande faktorerna för suboptimal prestation, och för vårt välbefinnande och vår hälsa. Som coach är det viktigt att skaffa sig grundläggande kunskaper om sömn och om hur den påverkar kroppen. Detta för att kunna hjälpa till att strukturera och stötta spelarnas sömnvanor. Lagets prestationer och spelarnas utveckling förbättras genom att de fokuserar på sömnen - på samma sätt som deras matvanor är avgörande för maximal prestation.

Vi behöver sömn, inte bara för att må bra, utan också för att kunna orka ta in information och prestera på topp. Sömnbrist kan leda till många olika följdproblem. Det kan handla om svårigheter i skolan, försvagat minne hos ungdomar och dylikt. Men den kan också leda till minskad aktivitetsnivå och försämrad uppmärksamhetsförmåga hos professionella spelare.

Åtta timmars sömn per natt är en vanlig rekommendation, men ofta behöver en ung hockeyspelare eller en professionell idrottare fler timmar per natt än så.

Typiska tecken på sömnbrist kan vara; trötthet, huvudvärk, humörsvängningar, sämre prestation, minskad förmåga att lära sig nya saker och svårigheter i att komma ihåg enkla saker.

Sömn är inte bara avgörande för vår hälsa, vårt välbefinnande och vår prestationsförmåga. Den är också en viktig del av återhämtningen när hockeyspelare råkar ut för skador. Dålig sömnkvalitet och för lite sömn försämrar vävnadernas återuppbyggnad. Den minskar immunförsvaret och de hormonella funktionerna samt den effektiva kognitiva bearbetningsförmågan. Den ökar också tröttheten i kroppen och benägenheten att skada sig på nytt är stor. Trots det prioriteras inte sömnen, och ofta tar vi den för given. Sömnen är också det första vi offrar när vi är stressade.

Fysisk träning förknippas normalt med god sömnkvalitet. Men hård träning kräver mycket sömn av högre kvalitet för att man ska undvika symptom på överträning. En sen match t.ex. innebär en extrem fysisk aktivitet som går att jämföra med svår stress. Detta kan störa sömnen och orsaka insomningssvårigheter samt orolig sömn.

Skrivet av: Claire Anne Eriksen