Reklam
    Hem / Förening / Järfälla HC vill locka barn med utländsk bakgrund till ishockeyn

Järfälla HC vill locka barn med utländsk bakgrund till ishockeyn

Järfälla HC har många gånger hyllats för sitt arbete med att locka barn med utländsk bakgrund till Tre Kronors Hockeyskola. Något som också märks på isen där mångfalden är stor. “Det är otroligt viktigt. Vi vill få in alla barn i vår verksamhet”.

Inför förra säsongen såg Järfälla HC en möjlighet att få in fler barn till hockeyn. I en kommun där mångfalden är stor och många familjer med utländsk bakgrund bor såg klubben en chans att även få in familjer därifrån till hockeyn.

Därför skickade klubben ut ett brev inför starten av hockeyskolan, ett brev som skickades ut på sju olika språk - något som skulle visa sig vara en succé då antalet deltagare dubblades från 60 till 120 och över 50 deltagare hade utländsk bakgrund.
 - Det är otroligt viktigt att jobba på det här sättet och få in även familjer med utländsk bakgrund till ishockeyn. Järfälla är en kommun där det finns många familjer med utländsk bakgrund och vi är ju intresserade av att få in alla barn i vår verksamhet. Har man inte stött på ishockey tidigare och kommer ned och testar på, så är det viktigt att vi gör det kul så vi lägger också mycket fokus på det när vi får in unga pojkar eller flickor som inte sett ishockeyn förut, säger ledaren Christian Åhlberg.

 "De som har en tradition av att spela hockey kommer att dyka upp i alla fall"

Åhlberg fortsätter med att berätta att föreningen sett behovet av att jobba aktivt för att locka familjer som har utländsk bakgrund till ishockeyn. Dels skickas informationsbrevet ut på sju olika språk, dels besöker föreningen skolor för att visa upp sig.

 - Vi försöker komma ut till skolorna och informera om att hockeyskolan drar igång, sen försöker vi också via sociala medier att driva kampanjer så att barnfamiljer kan upptäcka att hockeyskolan drar igång, säger han och fortsätter:

 - De som har en tradition av att spela hockey kommer att dyka upp i alla fall. Det är viktigt att få in barnen i tid, då det är svårare att börja senare och därför är det viktigt att vi jobbar mycket med att aktivt locka barn till vår hockeyskola. Vi vill få in så många som möjligt så tidigt som möjligt. Det har vi lyckats bra med, vi har stora kullar. 

Ishockey har alltid varit en dyr sport och för många familjer kan det faktiskt vara för dyrt att köpa utrustning och medlemskap. Det vet Järfälla HC också om, och för att alla barn ändå ska vara välkomna har föreningen sänkt medlemsavgiften från 1 050 till 700 kronor.
 - Dessutom har vi har prova-på utrustningar i hockeyskolan som man får låna. Det är möjligtvis skridskor man behöver ha själv, annars har vi allting. Sen har vi de första fyra veckorna gratis att prova på, sen har vi rimliga priser på våra avgifter. Vi sticker inte ut jämfört med andra idrotter som simning, friidrott eller fotboll, säger Åhlberg.

Inför årets säsong har föreningen dessutom valt att jobba ännu mer på att locka flickor till hockeyskolan, och än viktigare; att få dem att stanna. Åhlberg berättar att de senaste åren varit många flickor som varit med men slutat efter bara en säsong.
 - Vi kommer göra en speciell satsning på dem och kommer att efter de här prova-på veckorna att bedriva en egen hockeyskola för flickor. Sen ska vi försöka få in kvinnliga ledare som är duktiga som kan inspirera de här att fortsätta.

Pass i veckan: 1 pass i veckan. Den äldsta kullen har ett bonuspass. 
Antal barn: Runt 170 barn de senaste åren. Cirka 50 per årskull som börjar.
Antal ledare: Vi kan vara mellan 5-10 stycken på is. 
Kostnad: 700 per säsong.