Reklam
Reklam
    Hem / Förening / Nyhetsarkiv / Förbundskaptenerna slår ett slag för nya spelformerna

Förbundskaptenerna slår ett slag för nya spelformerna

Under säsongen 2020/2021 kommer Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med en handfull pilotdistrikt att testa nya spelformer för barn och ungdomar. Förbundskaptenerna Johan Garpenlöv, Ulf Lundberg och Tomas Montén välkomnar satsningen.

Under torsdagen kommunicerades de nya anpassade spelformerna som ska testas av sju pilotdistrikt under säsongen 2020/2021. Rent praktiskt innebär det att barn och unga kommer att spela hockey på mindre ytor längre upp i åldrarna. Inom svensk ishockey finns idag en stor skillnad på i vilken ålder som spelare går upp till att spela 5 mot 5 på helplan.

Förhoppningen är att barn och ungdomar ska utvecklas till mer problemlösande och tekniskt skickliga spelare och Johan Garpenlöv, Ulf Lundberg och Tomas Montén ser positivt på förändringarna.

- De nya anpassade spelformerna kommer garanterat att hjälpa de unga spelarna. Vi kommer få träningar med mer smålagsspel som utvecklar spelare både individuellt och i lagspel. Träningarna kommer helt enkelt att bli roligare samtidigt som spelarna rör på sig mer och är mer aktiva. Nu gäller det att vi alla inom svensk ishockey tar till oss de nya spelformerna samt Hemmaplansmodellen och fortsätter att utveckla fina människor och bra hockeyspelare, säger Johan Garpenlöv, förbundskapten för Tre Kronor.

Utifrån mätningarna som gjordes inom pilotstudien för de nya spelformerna konstaterades att spelarna är involverade i fler hockeyaktioner och måste ta fler snabba beslut när de spelar på en mindre yta. Det är något som utvecklar spelförståelsen, menar förbundskaptenerna.

- Jag har länge vurmat för blandade spelformer och det här kommer inte att hålla tillbaka någon, helt tvärtom. Jag vill framför allt slå ett rejält slag för samlingsbegreppet ”spelförståelse”. Det är delvis medfött men till allra största delen träningsbart. Alla områden i spelet knyter an till spelförståelsen och här finns dessutom flera av lösningarna på hjärnskakningsproblemen, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

- Jag ser framför allt en uppsida när det handlar om att utveckla spelarnas spelförståelse, hur spelarna identifierar olika öppningar och att hockey är ett lagspel. Just spelförståelsen kommer att gynnas vid spel på mindre ytor där det blir mer aktivitet och våra mätningar visar att spelarna blir mer delaktiga i spelet på mindre ytor. Barn är inte små vuxna och därför ska de inte spela på en för stor yta. Det är att jämföra lite med att vuxna skulle spela ishockey på en bandyplan, säger Tomas Montén, förbundskapten för Juniorkronorna.

Tillsammans med pilotdistrikten kommer Svenska Ishockeyförbundet att sjösätta de anpassade spelformerna med start säsongen 2020/2021 och utvärdera de nya spelformerna noga under säsongen.

- Med egna barn såväl inom hockeyn som övriga idrotten ser jag hjältarna varje dag. De ideella ungdomsledarna som i ur och skur gör en fenomenal insats för vår framtid. När vi pratar spelformer så är jag helt övertygad om att tränarna kommer att omfamna initiativet och även utveckla liret tillsammans med spelarna, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.