Reklam
Reklam
    Hem / Förening / Maj 2022 / Ansökan till Tre Kronors Hockeyskola har öppnat

Ansökan till Tre Kronors Hockeyskola har öppnat

Den 9 maj öppnar ansökan till Tre Kronors Hockeyskola i IdrottOnline. Läs om flera spännande nyheter inför kommande säsong.

Medel för Nationell TKH-dag

Den 29 januari 2023 kommer den Nationella TKH-dagen att genomföras. För att föreningar som genomför dagen ska få lite extra medel att röra sig med till genomförandet får de 2000kr att öronmärka till denna dag. Det var många föreningar som deltog denna säsong och vi kunde se många väl genomförda arrangemang, till kommande säsong hoppas vi på att samtliga föreningar som ansöker om TKH även genomför denna aktivitet för andravågsrekrytering och manifestering av TKH.

Startpaket för målvakter

Till uppstarten av den kommande säsongen kommer alla föreningar som arrangerar Tre Kronors Hockeyskola att få ta del av en spännande nyhet. TKH-paketet kommer nämligen innehålla två kompletta målvaktsutrustningar med benskydd, handskar, klubba och en speciell målvaktströja. Naturligtvis kommer behovet av målvakter inte finnas när hockeyskolan startar upp, men så snart barnen är mogna för spel kommer nu möjligheten finnas att även testa målvaktsrollen för de som vill.

Tanken med den nya utrustningen är att den ska vara enkel att ta på och av, så att man snabbt ska kunna byta målvakter för att ge så många som möjligt chansen att prova på. Målvaktsbenskydd som enkelt hålls på plats med ett fåtal kardborrband och en tröja med insydda skydd för armar och överkropp. Alltsammans tas på utanpå den övriga utrustningen som utespelarna har, så att bara handskar och klubba byts ut för att få en fullt utrustad målvakt.

I paketet ingår även ett par målvaktsskridskor skänkta av CCM som förslagsvis kan delas ut efter TKH till något barn som visat särskilt intresse för att vara målvakt eller till någon av föreningens ungdomsmålvakter, beroende på skidskornas storlek.

Eftersom dam-och flickhockeyn är något vi prioriterar högt kommer föreningar som startar särskilda flickgrupper inom ramen för TKH-verksamheten att kunna ansöka om ytterligare två kompletta startpaket för målvakter.

Nya spelformer

De nya spelformerna med spel på mindre ytor genomförs nu fullt ut, vilket innebär att de allra yngsta från TKH till U 9 nu kommer spela på en sjättedels plan. Något som innebär betydligt mer aktiva målvakter som blir mer involverade i spelet med många fler möjligheter att rädda. Det blir nu ännu roligare att stå i mål.

Låt alla som vill få prova att vara målvakt, men se också till att de som tidigt väljer målvaktsrollen uppmuntras och ges möjlighet att omväxlande spela ute så länge som möjligt. På så sätt utvecklas skridskoåkning, klubbteknik och spelförståelse som är förutsättningar både för att lyckas som målvakt och för att ha chansen att fortsätta som utespelare.

Nya mindre målburar

Fler aktioner innebär också fler möjliga mål. För att det inte ska bli alltför lätt att göra mål och för att målvaktsrollen inte ska bli för svår och avskräckande, införs nu en rekommendation att en ny mindre målbur ska användas vid matcher som spelas på den allra minsta ytan i de nya spelformerna. En målbur som är 150X100 cm i stället för de ordinarie 183X122 cm.

 

Tydlighet för TKH-Flick

Svenska Ishockeyförbundet har genom åren sett stora positiva effekter i de föreningar som har en specifik grupp för flickor. De föreningar som erbjuder flickor egen istid har lättare att behålla dem i verksamheten när det senare ska bildas lag. På Svenska ishockeyförbundets årsmöte 2019 klubbades sju löften igenom för vad svensk ishockey långsiktigt ska verka för, ett av dessa är att alla föreningar med ungdomsverksamhet ska ha tjejlag som kan träna och spela tillsammans.  En av våra gemsamma strategier för dam- och flickhockeyn är att det ska finnas separata flickgrupper, för att uppnå målet med homogena flicklag. Vi vill därför se att föreningen planerar för att ha en grupp för flickor och en grupp för pojkar.  För att underlätta för föreningar att starta upp får de därför ta del av en checklista för uppstart av TKH-flick. Vi kommer även lägga till en funktion på Trekronorshockeyskola.se där föreningen fyller i vem som ansvarar för deras TKH-flick, detta för att tydliggöra för de flickor som börjar hockeyskolan vem de kan vända sig till med frågor.

Här hittar du vår checklista

Du missar väl inte att ansöka om TKH, ansökan är öppen, 9 maj - 15 juni.

Har du frågor, kontakta: Sofie Wallin, This is a mailto link