Reklam
    Hem / Förening / Oktober 2020 / ”Knytgubbarna” i Fellingsbro-Frövi IK sprider positiv anda

”Knytgubbarna” i Fellingsbro-Frövi IK sprider positiv anda

Har du hört ordet “knytgubbe” förut? Inte? När Fellingsbro-Frövi IK arrangerar Tre Kronors Hockeyskola har ett gäng pensionärer en nyckelroll och är uppskattade av alla: “De är guld värda för föreningen” berättar Tobias Wretfelt.

Vi fortsätter på temat “knytgubbar”. De är ett 20-tal pensionärer som varit aktiva i föreningen tidigare. Ledare i föreningen Tobias Wretfelt berättar mer:

– Knytgubbarna är guld värda för föreningen. De lägger massor med engagemang kring allt från insamlande av låne-och prova på utrustningar till hjälp vid allmänhetens åkning och även när skolor förlägger sina idrottslektioner i ishallen. De håller ordning och reda på det mesta kring ishallen och man kan säga att det är lite som att hela tiden ha sin snälla morfar eller farfar på plats som ger lite extra positiv anda i verksamheten. 

“Knytgubbarna” har även en viktig roll när i föreningens satsning på att locka fler till Tre Kronors Hockeyskola.

 – Vi har arrangerat separata ”prova på hockey”-tillfällen för tjejer de senaste vintrarna och våra eminenta ”knytgubbar” lägger mycket engagemang i integrationsarbetet för barnen med utländsk bakgrund genom, framför allt, allmänhetens åkning varje dag, berättar Wretfelt.

Varför tror du att så många uppskattar er hockeyskola, vad är det som utmärker er? 

 – Jag tror att vi lyckas få barnen att känna glädje i våra aktiviteter och det är vad vi ledare tycker är det absolut viktigaste i verksamheten. Vi ledare är glada amatörer men alla har erfarenhet av olika ledartyper under våra egna ungdomsår inom hockeyn och därigenom har vi med oss både goda och mindre goda exempel på hur ett ledarskap inom hockeyn bör vara. Vi tror och får även höra från föräldrarna att verksamheten uppskattas, bland annat, för att vi lyckas med en mix av att alla barn blir sedda och får möjlighet att utvecklas genom glädje och teamkänsla. Vi verkar i ett litet samhälle med ett smalt underlag av ungdomar och en förening som gått på sparlåga ett antal år. Men en nytändning med aktiva föräldrar, ledare, medlemmar och styrelse har gjort att ungdomsverksamheten är på uppåtgående igen.

Vad är viktigt för att få barnen att stanna inom hockeyn? 

 – Att barnen får ha roligt i alla delar kring hockeyn är det absolut viktigaste. Det handlar om så mycket mer än aktiviteten på isen. Vi har jobbat mycket med lagkänslan från början, vi åker exempelvis på andra gemensamma aktiviteter som SHL-matcher och vi har kortare aktiviteter utanför säsong som inte är hockeyrelaterade. Ett exempel är när vi var och fiskade kräftor hemma hos en av ledarna i somras. Vi jobbar en del med kompistemat, hur vi ska vara med varandra där barnen är med och sätter upp regler kring det. En mix av frihet och regler uppskattas av barnen.

 

Fakta:
Pass i veckan:
kul på is 1 gång/vecka. TKH 2 ggr/vecka
Antal barn: 20-25
Antal ledare: 4
Kostnad: 450kr/barn, lån av utrustning möjligt