Hoppa till sidans innehåll

”Målsättningen har hela tiden varit slutspel”

06 MAR 2017 10:30
Östergötland kommer till turneringen med en ny head coach och assisterande och med ett krigargäng på isen. Kan det vara receptet för att äntligen ta en slutspelsplats? Vi pratar med Tomas Eklind om lagets resa mot Stålbucklan.
  • Skapad: 06 MAR 2017 10:30

Hur har uppladdningen sett ut inför turneringen?
Vi har haft ett flertal samlingar inför säsongens Stålbucklan. Det började med ett föräldramöte redan i höstas men vi valde då att inte starta igång med spelarsamlingarna av två orsaker. Dels så hade vi ingen coach och så låg turneringen i mars. Men runt jul fick vi till det med en head coach och en assisterande, från samma familj! Det blev Tomas och Philip Gelin, alltså far och son. Tomas coachar J18 utveckling i LHC killar och Philip spelar i laget, så under samlingarna efter jul har Tomas dragit upp huvudplanerna under ispassen medan Philip stått för mer av detaljerna.

Vad tror du är styrkan i deras ledarskap?
Jag tror det är otroligt värdefullt att Philip, i egenskap av aktiv spelare, även kan instruera tjejerna vid övningarna men även ”sida vid sida” på isen. Den kombinationen har uppskattats otroligt mycket av tjejerna. Sedan hade en del av de äldre tjejerna från LHC damutvecklingslag varit på träningar hos just J18 och responsen var ömsesidig, tjejerna var välkomna och de fick känna på lite mer fart samtidigt som killarna ”skärpte till sig” en aning verkade det som, haha.

Vad betyder Stålbucklan för er?
Turneringen betyder att vi kan samla alla tjejer i distriktet och att främst att de får knyta band med varandra. Klart att många spelar för just LHC men det finns flera duktiga tjejer runt om i de mindre klubbarna och att få alla dessa tillsammans är riktigt bra. Det gäller att fånga upp tjejerna och visa på framtidsmöjligheter för att de inte abrupt ska avsluta sin karriär då det blir för tufft att spela med killar i de mindre föreningarna. Stålbucklan är ett sätt att bidra till detta. Självklart är turneringen också ett sätt att mäta sig mot tjejer i samma åldrar vilket är rätt ovanligt i de ordinarie klubblagen. Vi ledare ser också att tjejerna knyter kontakter runt om i hela Sverige när de är iväg på denna typ av turnering. De "snappar" och "chattar" med varandra både inför och efter, avstånd har ju ingen betydelse i dagens samhälle.

Jag tror också att turneringen bidrar till tjejer upptäcker att det finns många tjejer som spelar hockey, tänker bl.a. på hur vi arbetar inom vårt distrikt. Jag tror också att det är bra för att mäta sig med de bästa i Sverige för att se vad man själv kan "gå hem och träna på", beroende på vad ens egna ambitioner är förstås.

Jag känner att det finns ett värde med turneringen så länge den är "på lika villkor". Tidigare år då jag varit med så har det känts lite si och så med just den delen. I år verkar det som om man velat ta tag i detta. Baksidan är ju givetvis att antalet aktiva tjejer är väldigt få i många distrikt.

Vad säger tjejerna om turneringen då, med så lite tid kvar till start?
Just det här med att alla samlas på ett ställe i år uppfattas extra spännande. De tycker att våra samlingar har varit riktigt roliga och bra och jag tror att känslan inför turneringen kommer på bussen upp, för tjejerna. Känslan så här inför är väldigt avslappnad hos spelarna.

Vad har ni för förhoppningar på turneringen?
Våra erfarenheter är att vi snubblat på målsnöret för att ta oss till slutspel flera gånger. I gruppen har vi under senare år haft riktigt starka distrikt så som Stockholm och Uppland. I år kan vi konstatera att Småland kommer att bli riktigt vassa. Flera av våra tjejer har mött deras främsta femma i division 1-serien och det r kul att så unga tjejer har kommit så långt i sin utveckling.

I Östergötland har samtliga tjejer som har rätt ålder inne blivit kallade till samlingarna. Tyvärr reducerades truppen efter att en spelare skadats under en förberedande cup inför Stålbucklan. ÖIFs tjejer är ett gäng riktiga krigare och vi är övertygade om att laget kommer att göra sitt bästa under turneringen och målsättningen har hela tiden varit att ta sig till slutspel. Senast förra året kom spontana kommentarer från "landslagsledningen", att vi spelat riktigt bra defensivt och att ÖIF tjejer kämpade mycket bra. Det gladde gänget som då åkte hem från gruppspelet.

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Ishockeyns Huvudsponsor

svenska spel

Arrangör 2018/2019

Småland

Arrangörsföreningar 2018/2019

  • Troja
  • Diö
  • alvesta
  • Rydaholm

Genvägar

Hitta ditt distriktsförbund (SDF)

 


 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info