Hoppa till sidans innehåll

”Rekommenderar att kliva ur sin comfort zone”

03 MAR 2017 12:56
Maria Furberg är spelaren som förlängde sin hockeykarriär genom att bli domare – en resa som hon rekommenderar fler att göra. Hon dömer i år Stålbucklan för första gången och vi tog ett snack kring domaryrket och turneringen.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2017 13:21

Vad fick dig att bli domare?
Jag har spelat hockey jättelänge och sista säsongen jag spelade var ganska skadedrabbad över lag. Så jag började fundera lite. Mina två bröder är hockeydomare så på så sätt var jag redan i kontakt med den möjligheten. Så jag bestämde mig – jag ville fortsätta vara på is och fortsätta få vara med där det händer även om jag inte hade möjligheten att spela själv.

Var det som du tänkt dig?
Nej, jag trodde faktiskt inte att det skulle vara en sådan stor organisation och verksamhet kring det. Man tänkte på något sätt att ”domare ska ju bara vara där” men den synen ändrades ganska drastiskt. Det är ju så mycket som krävs för att vara domare! Spelar du i ett lag så är det 20 spelare som spelar och man gör ett lagjobb. Här är du ju som huvuddomare ytterst ansvarig för att blåsa en match och du blir hängd på ett helt annat sätt än om du spelar i ett lag. Det finns inte samma förståelse för att missa en utvisning som att missa en puck vid skott exempelvis.

Varför tror du att det är så?
Jag tror att mycket handlar om information och kunskap kring vad som faktiskt gäller. I många fall är det personer som inte har all information som har en åsikt och inom svensk ishockey har alla en åsikt om vad domarna håller på med. Jag tror att kunskap generellt skulle lyfta det vi gör och då skulle vi också få en annan respekt för det.

Vad kan du ta med dig, som fd. spelare?
Spelförståelsen, absolut. Jag har förståelse för spelet och hur det faktiskt fungerar. Men sedan har man ju reflekterat över hur lite man visste om reglerna som spelare. Man hade inte alls koll på samma sätt utan man förväntade sig att domarna skulle ha det. Sedan är det både positivt och negativt att tjejerna som spelar känner till mig. De har ofta mer förståelse för att saker inte alltid blir rätt, men samtidigt kan jag ju inte vara deras kompis på isen. Det finns många sidor av det och domaryrket är så mycket roligare än vad jag hade trott på förhand!

Vad är det bästa?
Det finns så otroligt många möjligheter. Dels att du får åka land och rike runt som domare och det gynnar verkligen den personliga utvecklingen. Jag har redan varit utomlands tre gånger i år och det är mitt första år. Dessutom har jag kollegor i hela Sverige men också i andra länder och det är häftigt, det är inte många som kan säga det. Det skjuter en rakt upp i utvecklingskurvan och jag rekommenderar andra att kliva ur sin comfort zone och ta reda på vad de finns för fler alternativ. Jag tror att det handlar om kunskap – många vet inte vilka fördelar som finns med domaryrket.

Hur ser du på framtiden?
Vi är ju inte så många tjejer som är domare men jag tror att vi jobbar på något bättre. Som jag sa innan så tror jag att det handlar mycket om information – vet man inte att alternativet finns så kan man inte heller göra valet att bli domare.

Vilken roll har Stålbucklan i det här? Du har ju spelat turneringen själv som spelare.
Precis, och nu ska jag döma matcher för första gången. Men det är absolut viktigt att man tar in tjejer som dömer Stålbucklan precis som att man tar in dem till SM-slutspelet. Det är viktigt att promota damer överlag så att ungdomarna ser att det finns en möjlighet och så att man kan locka fler, både spelare och domare. För det finns en risk att det finns för få tjejer och då är man kanske också för ung när man kliver upp i damlagen och då kanske det inte blir roligt längre för att steget blir för stort. Det är så viktigt att få vara ung hockeyspelare och ha roligt och därför spelar Stålbucklan en sådan stor roll.

Så hur ser din vardag ut nu fram till turneringsstart?
Jag kommer att döma i Danmark i helgen och genom att resa så ser jag ju också hur långt vi faktiskt har kommit i det här landet. Annars dömer jag för det mesta SDHL och några kill- och herrmatcher. Men nu är jag riktigt laddad för Stålbucklan!

 

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Ishockeyns Huvudsponsor

svenska spel

Arrangör 2018/2019

Småland

Arrangörsföreningar 2018/2019

  • Troja
  • Diö
  • alvesta
  • Rydaholm

Genvägar

Hitta ditt distriktsförbund (SDF)

 


 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info