Hoppa till sidans innehåll
Foto: Andreas Planck

Krönika: Framtidens TV-puck

29 JUN 2018 11:03
Att denna 60-åring föryngrar sig genom att inkludera tjejerna känns oerhört välkommet.
  • Skapad: 29 JUN 2018 11:03

Nu är det klart att TV-pucken från och med säsongen 2019-2020 blir TV-Pucken pojk och flick. Efter 60-årsjubileumet, nu i höst, känns det väldigt bra att denna 60-åring också följer med i utvecklingen. Idrott är för alla, ishockey är för alla och självklart så ska även TV-pucken då också vara för både tjejer och killar.

TV-pucken har spelat många olika roller för Svensk ishockey, dels som en form av rekryteringsåtgärd genom att synliggöra ungdomsishockeyn massmedialt. Turneringen har också varit en viktig del i Svenska Ishockeyförbundets talangutvecklingsplan där den varit en form av startskott på väg in i en elitsatsning inom ishockeyn. De spelare som anses vara bäst i sitt distrikt just där och då får mäta sina krafter mot andra distrikt vilket gör att spelarna spelar matcher på en högre nivå än de tidigare gjort, och det kommer fortsatt att vara viktigt framöver inom vår spelarutvecklingsmodell.

Att denna 60-åring föryngrar sig genom att inkludera tjejerna känns oerhört välkommet. Svenska Ishockeyförbundet ska verka för en jämlik idrott - där har vi en lång väg kvar att vandra, men detta är helt klart ett steg i rätt riktning. Att tjejerna nu får ett större utrymme medialt kan förhoppningsvis leda till en såväl ökad rekrytering av tjejer till ishockeyn men också bidra till att tjejerna fortsätter spela längre. Förändringen leder också till att våra distrikt nu på ett bättre sätt kan ge både tjejer och killar samma förutsättningar i deras distriktslagsverksamheter.

Stålbucklan har varit en lyckad satsning på flickhockeyn och vi ser år för år hur spelarnas skicklighet ökar. Ett kvitto på det är inte minst den historiska silvermedalj som vårt U18-landslag vann den senaste VM-turneringen. Det här är en utveckling som vi verkligen ska fortsätta sträva efter och vi vill självklart se att antalet tjejer som spelar blir fler. Jag vill att vi inom några år ska kunna spela TV-pucken flick i rena ålderskullar vilket i dagens läge inte är möjligt då spelarnumerären är för liten. Med det nya projektet ”behålla tjejer 10–14 år” där SIF satsar drygt en miljon kronor på att, tillsammans med distrikten, skapa fler samlingar och matchsammandrag för tjejer ser jag det som nåbart inom fem-sex år. Det är roligt att se allt engagemang som finns ute i föreningarna, som börjar satsa mer på sina flick-och damverksamheter.

I höst så ska vi fira vår 60-åring som historiskt har mycket att vara stolt över men jag tror att när det är dags för 70-årskalaset, då finns det än mer att vara stolt över! För då har TV-pucken visat upp HELA svensk ishockeys ungdomsverksamhet i 10 år. Sannerligen på tiden om ni frågar mig!

Anders Lundberg
Spelarutvecklingsansvarig

Skribent: Anders Lundberg
Epost: This is a mailto link

Ishockeyns Huvudsponsor

svenska spel

Arrangör 2018/2019

Småland

Arrangörsföreningar 2018/2019

  • Troja
  • Diö
  • alvesta
  • Rydaholm

Genvägar

Hitta ditt distriktsförbund (SDF)

 


 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info