Hoppa till sidans innehåll

”Stålbucklan är en mycket viktig turnering för tjejerna”

27 MAR 2018 13:18
Stockholm kommer till Stålbucklan med ett lag som ser ödmjukt på uppgiften och med förhoppning att först och främst nå bland de topp 8 lagen. Lagledare Ulf Ahlstrand berättar mer.
  • Uppdaterad: 27 MAR 2018 16:52

Hur har er uppladdning sett ut inför turneringen?
– Vi inledde förberedelserna med en breddsamling helgen före jul. På lördagen var samtliga hockeytjejer födda 2004 inbjudna för en första kontakt med distriktlagsverksamheten, en kartläggning för kommande år. På söndagen var samtliga hockeytjejer födda 2002 och 2003 inbjudna för träning, internmatch, information med mera. Utifrån denna samling tog vi ut årets lag att representera Stockholm i Stålbucklan.

Efter uttagningen har vi nu haft 3 st endagssamlingar där vi fokuserat på att lära känna varandra, bygga lagkänsla, gå igenom spelsystem och självklart även genomfört ett antal ispass. Kommande helg, sista helgen inför turneringen samlas vi lördag och söndag för att sätta de sista pusselbitarna i lagbygget.

Vad tog ni med er från förra turneringen?
– Det roligaste med Stålbucklan är att det på samma ställe samlas så många duktiga hockeytjejer, från norr till söder, från öst till väst. Det är kul att se hur olika former av vänskap växer fram mellan olika spelare, olika lag. Förra årets arrangemang av Ångermanland var riktigt bra gjort. Tjejhockeysverige är litet och Stålbucklan är ett mycket viktigt instrument att synliggöra tjejhockeyn i landet och ett bra sätt att få hockeytjejer att lära känna fler likasinnade. Vi tycker att det är ett vinnande koncept att ha alla samlade på samma ställe.

Vidare avseende själva matchspelandet var en viktig reflektion att det inte går att fuska i förberedelser inför match om din förväntan är att prestera väl under matchen. Det är uppenbart att det är en stor spännvidd mellan nivåer av spelare som deltar i Stålbucklan – några spelare har redan gjort sina första matcher i SDHL/Division 1 i seniorlag, andra spelare kanske gör sina första matcher med tjejer och andra kanske är på sin första turnering.

Utifrån det, vad betyder en turnering som Stålbucklan för tjejerna, tror du?
– Min bedömning är att Stålbucklan är en mycket viktig turnering för tjejerna. Många har drömmar om spel på högre nivå framöver och tjejerna vet att ledare från U18 landslag högst sannolikt kommer finnas på plats för att se tjejerna. Dessutom att de sista matcherna visas i TV ger turneringen en extra krydda.

Vad är tjejernas tankar och kommentarer kring att åka på turneringen?
– Jag har uppfattat att tjejerna verkligen ser fram mot turneringen. De är lite anspända och lätt nervösa inför turneringen och hoppas samtidigt att de gör en riktigt bra turnering som möjliggör att de kommer få möjlighet att få prova spel på högre nivå framöver. Tjejerna är ödmjuka inför turneringen och hoppas gå vidare från gruppspelet till spel om de första 8 platserna.

Hur ser hockeyn på tjejsidan ut i ert distrikt?
– Sen något år tillbaka, som resultat från Tre Kronors hockeyskola för tjejer och hårt arbete med att tydliggöra att det finns hockey som sport för tjejer har antalet yngre spelare ökat. Det finns nu matchserier för såväl yngre tjejer (flickor B, halvplan) som för tjejer i urvalsgrupp till Stålbucklan (flickor A, helplan). Dessutom har det under den gångna säsongen för andra säsongen i rad spelats halvplansmatcher för flickor A, kallat AZ. Syftet med det senare är skapa mer istid, mer puckkontakt, intensivare spel så att alla tjejer får mer puckinnehav och högre tekniknivå, jämför smålagsspel.

Inom regionen anordnar även Uppland en matchserie kallat FHL XL. I denna serie är det 3 perioder á 20 minuter. Tre lag från distriktet deltog även i denna serie som kan ses som en väg till damernas division 1, ungefär som en juniorserie.

Vad har ni för förväntningar på årets turnering i Medelpad?
– Vi hoppas på en riktigt kul och utmanande turnering där tjejerna växer som individer, lär känna många andra hockeytjejer från landets alla delar samt att var och en i laget känner enskilt och gruppen tillsammans att de har presterat väl. Oavsett det sportsliga slutresultatet ska vi kunna se varandra i ögonen och känna oss nöjda och stolta med vår prestation.

Vi önskar Stockholm lycka till i årets turnering!

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Ishockeyns Huvudsponsor

svenska spel

Arrangör 2018/2019

Småland

Arrangörsföreningar 2018/2019

  • Troja
  • Diö
  • alvesta
  • Rydaholm

Genvägar

Hitta ditt distriktsförbund (SDF)

 


 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info