Hoppa till sidans innehåll

”Viktigt att göra sitt bästa och ha roligt”

16 MAR 2018 10:01
Västergötland/Bohuslän-Dal stod som vinnare efter förra årets Stålbucklan-turnering. Vad blev nycklarna för att lyckas med det och hur ser de på årets turnering? Team Manager Carin Ljung berättar.
  • Skapad: 16 MAR 2018 10:01

Hur har er uppladdning sett ut inför turneringen?
– 
Vi startade med fystester i maj. I augusti hade vi ett tredagars läger i Skara. Under hösten har vi haft några träningar och strax innan jul hade vi ett läger i två dagar i Vänersborg.  Strax före nyår åkte vi till Ljungby i Småland. I år var det deras tur att anordna en cup. Förutom lag från Småland och Västergötland deltog Östergötland och Skåne. I denna cup deltog även yngre tjejer från samma distrikt. I slutet av januari spelades en träningsmatch mot Värmland när de kom på besök. Nu i mars har vi någon träning samt träningsmatcher mot såväl killar som Göteborgs distriktslag på tjejsidan.

Ni vann ju förra turneringen, vad tar ni med er därifrån?
– 
Vi tar med oss mycket. Vi hade förberett oss väl genom samlingar och cupspel under flera år och förra året fick vi utdelning för det. Vi vann ju hela turneringen och det var oerhört stort för alla deltagande tjejer. Det blev stor uppståndelse för tjejerna när de kom hem till sina föreningar vad det gäller gratulationer och de syntes mycket i lokalpressen. Som vi uppfattade det var det även många människor som i vanliga fall inte följer hockey som såg finalmatchen på TV och därmed fick tjejerna uppmärksamhet och uppskattning, vilket är viktigt för damishockeyn i stort. Vi tycker hela arrangemanget i Örnsköldsvik var lyckat. Att alla tjejer från hela Sverige är på plats samtidigt och att alla lag får spela vidare i placeringsmatcher är något som är mycket uppskattat och bra för tjejernas utveckling.

Ja, vad betyder turneringen för tjejerna, tror du?
– 
Den betyder mycket. Att laget får tillbringa flera dagar tillsammans är roligt eftersom de spelar i så många olika lag annars under säsongen. Det är positivt att det är fler lag i år, då ökar ju intresset i stort. Vi får fortsätta att jobba på med detta nu när tjejhockeyn är på stark uppgång och antalet bland de yngre tjejerna ökar. Det är viktigt att tjejhockeyn syns i media så att det inspirerar yngre tjejer att börja spela ishockey. Stålbucklan ger tjejerna något att se framemot, ett första delmål mot fortsatt karriär. Några fortsätter i höst på ishockeygymnasier och här har de möjlighet att träffas, även om det ibland kan vara på motsatta sidor på isen.

Vad är tjejernas egna tankar och kommentarer kring att åka på turneringen?
– 
Tjejerna började nog ladda för denna upplaga av Stålbucklan i bussen redan när de var på väg hem efter förra turneringen. De har varit flitiga på och utanför isen hela säsongen för att vara bra förberedda. De flesta som var med förra året är med i år igen och de som är nya för i år är naturligtvis inspirerade över framgången förra året. Nu är alla heltaggade inför uppgiften.

Hur ser hockeyn på tjejsidan ut i ert distrikt?
– 
Det ser positivt ut. Västergötland driver ett projekt, som heter MTV (Mer Tjejhockey i Västergötland), för att utveckla tjejhockeyn i föreningarna. Vi har under säsongen ordnat några träffar och cupspel där mellan 40–80 stycken tjejer deltagit. Antalet registrerade yngre tjejer ökar i föreningarna men det kräver insatser för att det ska fortsätta och för att behålla tjejerna. Det är viktigt att samarbeta mellan föreningarna och det är det som vi arbetar för.

Årets turnering då, vad har ni för förväntningar där?
– 
Vi hoppas att det blir jämna och bra matcher med ett tufft, fysiskt spel med tacklingar enl. damreglerna, precis som ishockey ska vara. Det ska bli roligt att möta lag vi aldrig mött förut. Vi siktar på att göra en bra turnering även i år. Vi vet att det blir tufft redan i gruppspelet så främsta målet är att komma vidare till slutspelet 1–8. Det viktigaste är att vi gör vårt bästa, att tjejerna har roligt och spelar en bra ishockey, då åker vi nöjda söderut efter påsk. Det är unga spelare i laget och har alla framtiden för sig.

Vi önskar Västergötland/Bohuslän-Dal lycka till!

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Ishockeyns Huvudsponsor

svenska spel

Arrangör 2018/2019

Småland

Arrangörsföreningar 2018/2019

  • Troja
  • Diö
  • alvesta
  • Rydaholm

Genvägar

Hitta ditt distriktsförbund (SDF)

 


 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info