Hoppa till sidans innehåll

Svensk hockey växer på tjejsidan

18 FEB 2019 09:38
En ny mätning visar att vi har 400 fler tjejer i åldrarna 10–20 år jämfört med säsongen 17/18. Det är otroligt glädjande siffror och ett resultat av flera olika satsningar på tjej-och damhockeyn runtom i landet.
  • Uppdaterad: 18 FEB 2019 09:38

För cirka ett år sedan initierade vi på Svenska Ishockeyförbundet en satsning under namnet ”Behålla flickor 10–14 år” där vi tillsammans med distrikten ville jobba för att behålla fler inom ishockeyn eftersom vi såg att oroande många tjejer valde att sluta spela ishockey. Vi ser samma trend även för pojkar och för idrottsrörelsen i stort, men eftersom vi har färre tjejer inom vår verksamhet blir vi extra sårbara när de väljer att sluta.

När vi nu gör en ny mätning ser vi att vi har 400 fler tjejer i åldrarna 10–20 år jämfört med säsongen 17/18. Det är otroligt glädjande siffror och ett resultat av flera olika satsningar på tjej-och damhockeyn runtom i landet.

Tidigare under säsongen släppte vi nyheten om att distriktslagsturneringen Stålbucklan inför nästa säsong blir TV-pucken även för tjejer. Finalspelet kommer att spelas samtidigt för både tjejer och killar och den sista upplagan av Stålbucklan spelas i Småland under nästa vecka. Just småländska Växjö har genom sin satsning på tjejsidan blivit den största föreningen vad gäller antalet licenserade spelare.

Det är med stor glädje jag ser fram årets upplaga av Stålbucklan. Det jag vet att jag kommer att se är spelare i åldrarna 13–16 år från hela landet som göra sitt allra bästa ute på isen för att kunna leverera en så bra prestation som möjligt. Det blir som sagt även den sista upplagan av Stålbucklan och det känns riktigt bra att kunna ta TV-pucken in i framtiden och med det även ge tjejerna samma mediautrymme som killarna får i samband med distriktsturneringen.

Det jag också tror att jag kommer möta i mina samtal med ledare och spelare under helgen är berättelser om hur mycket tid och kraft de lägger på att utveckla och utvecklas som hockeyspelare. Många drömmer om och kommer få uppleva en framtid som spelare på allra yttersta världsnivå, andra hoppas vi kommer att älska och förbli engagerade inom ishockeyn resten av sina liv.

Det vi som förbund och våra föreningar vill och måste bidra till är att dessa spelare, vår kommande generation, ska få så bra förutsättningar som möjligt för att kunna bli så bra som möjligt. För att det ska bli verklighet gäller det att vi verkligen kraftsamlar tillsammans inom svensk ishockey. Vi från förbundet kommer göra allt vi kan. Bland annat så fortsätter vi vår satsning på att behålla flickor 10–14 år även kommande säsong. Vi kommer också att fortsatt anordna regionala flickhockeysymposier och fortsatt stötta våra distrikt ekonomiskt så de kan anordna aktiviteter för denna målgrupp så fler tjejer får spela med och mot andra tjejer.

Det som gör att jag så övertygat tror på arbetet som ligger framför oss är att vi ser en utveckling av antalet spelare som kommer underifrån. Det tillsammans med att den miljö där spelarna spenderar sin vardag blir fler och bättre och det gör att jag ser på framtiden för svensk damhockey med tillförsikt. Men vi ska också komma ihåg att det vi idag sår kommer det ta några år innan vi kan skörda.

Anders Wahlström
Barn & ungdomsansvarig

 

Läs mer om Stålbucklan 2019

Läs Tommy Boustedts krönika ”att utveckla svensk flick-och damhockey är en prioriterad fråga!”

Skribent: Anders Wahlström
Epost: This is a mailto link

Ishockeyns Huvudsponsor

svenska spel

Arrangör 2018/2019

Småland

Arrangörsföreningar 2018/2019

  • Troja
  • Diö
  • alvesta
  • Rydaholm

Genvägar

Hitta ditt distriktsförbund (SDF)

 


 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info