Huvudsponsor Svenska Spel
Årets Junior

Leo Carlsson, Örebro HK har utsetts till Årets Junior

ÅRETS JUNIOR 2023 - Örebros Leo Carlsson i en viss klass för sig.

Ytterst lovande forwarden Leo Carlsson, Örebro, 18 har utsetts till Sveriges bäste junior säsongen 2022-23 och tilldelas därmed priset Årets Junior.

Den här utmärkelsen är ett av de äldsta hederspriserna som delas ut i svensk ishockey. Det är Hockeyjournalisternas styrelse som utser vinnaren.

Det var en enig styrelse som utsåg Örebroforwarden som spås en lysande framtid.

– Ytterligare en kick i min karriär, säger Leo. En stor ära och det här uppskattar jag verkligen. Bara att kolla in och se vilka spelare som passerat revy då det gäller den här utmärkelsen.

Priset Årets Junior har delats ut sedan 1961-62. Legendariske målvakten Leif "Honken" Holmqvist var den förste som fick utmärkelsen.

Redan den 21 oktober 2021 gjorde Leo Carlsson sitt första mål i SHL. Detta passande nog borta mot Färjestad, där han ursprungligen kommer ifrån.

– Det var förstås en dröm, man trodde knappt det var sant, säger Leo.

När han gjorde sitt debutmål i högsta serien var han bara 16 år och eftersom han är född på Annandag Jul 2004 är Leo aktuell för NHL-draften under sommaren 2023. Där har han tippades gå mycket tidigt.

Under sin första säsong i SHL spelade Leo Carlsson 35 matcher. Det blev tre mål och sex assists, totalt 12 poäng. Den här säsongen ökades de noteringarna på till 44 matcher och 25 poäng (10+15). På den noteringen var han bäste junior i ligan, en poäng före Marco Kasper, Rögle.

I JVM 2023 gjorde Leo också mycket bra ifrån sig, trots att han hade oturen att insjukna vid turneringsstarten och missade två matcher. På de sju matcher han spelade noterades han för sex poäng, varav tre mål.

För Leo Carlsson är det viktigaste att ha roligt när han spelar ishockey.

– Mitt motto är att aldrig sluta leka ishockey, då tror jag också att man utvecklas bäst, säger han.

Leo Carlsson har kontrakt med Örebro Hockey t o m säsongen 2024/25, men han hymlar inte med att NHL redan är ett stort mål.

– Klart det är, säger han. Jag tror också att de mindre rinkarna däröver kan passa min spelstil bra.

De två senaste säsongerna har William Wallinder, Rögle BK och William Eklund, Djurgårdens IF fått priset Årets Junior.

Bland alla storheter som genom åren valts till Årets Junior i svensk ishockey har duon Anders Hedberg och Nicklas Bäckström vunnit priset två gånger.

Här är övriga vinnare av priset Årets Junior.

 

Stefan Ladhe 23-03-23

 

Hockeyboken 2022/2023