Huvudsponsor Svenska Spel

Lyckat U18-VM i Östersund

Näst högsta publiksiffran någonsin för en finalmatch och miljon-tv-publik. U18-VM för tjejer drog mycket publik, både i Östersund Arena och i SVT:s sändningar.

Det var andra gången Svenska Ishockeyförbundet arrangerade tjejernas JVM, och resultatet blev lyckat. Sveriges gruppspelsmatcher mot USA, Kanada och Finland besöktes av i snitt 1000 åskådare på plats i Östersund Arena.

Under finalhelgen kom det 2100 åskådare till semifinalen mellan Sverige och USA. Och finalen mellan Sverige och Kanada blev slutsåld, 2700 åskådare, vilket är den näst högsta publiksiffran i en U18-VM-finalmatch någonsin.

– Från arrangörshåll var turneringen framgångsrik, och publiktillströmningen var mycket glädjande. En stor eloge ska riktas till alla volontärer, förbundspersonal och till arrangörspartnern Östersunds IK. Vi har sett en fantastisk utveckling av svensk damhockey de sista tre-fyra åren, och framtiden ser ljus ut, säger Mikael Haglund, generalsekreterare för U18-VM. 

Miljonpublik i SVT

Det var även första gången SVT sänder turneringen, och kanalens tittarsiffror var över förväntan. För de matcher som sändes i SVT1 låg räckvidden på mellan 700 000 och 975 000 tittare. Sveriges premiärmatch mot USA sågs av miljonpublik, om man räknar in antalet streamstarter på SVT Play. Finalen mellan Sverige och Kanada sändes på SVT24 och sågs av som mest 950 000 tittare, om man räknas in antalet streamstarter.


LÄNK: Officiell turneringshemsida


Följ Damlandslaget U18 från insidan i våra sociala medier:

Linus Hugosson 23-01-13