Reklam
Reklam
    Hem / Tränare / Utveckling / Krönikor / Vi har alla ett ansvar

Vi har alla ett ansvar

KRÖNIKA: Arbetet med att skapa trygga miljöer inom ishockeyn handlar inte om att någon annan ska göra något. Det handlar om vad du, jag och alla andra inom svensk ishockey gör.

Det är med starka känslor jag tagit del av de berättelser som på olika sätt nått mig och hela hockeysverige i kölvattnet av Kyle Beach intervju i media där han på ett väldigt modigt sätt berättade om de sexuella övergrepp han utsattes för under sin spelarkarriär.

Jag blir ledsen och upprörd när jag tar del av vad han och andra upplevt inom ishockeyn. Den miljö som ska ge glädje, kompisar för livet och möjligheten att få utvecklas som hockeyspelare och människa. Den miljön och det sammanhanget gav i stället ärr för livet, ärr som kanske aldrig försvinner.

När jag läser och lyssnar på dessa berättelser så fylls jag också av framtidshopp. Hopp om att vi via dessa modiga människors berättelser kan göra det opratbara pratbart. Hopp om att fler ska förstå vikten av att jobba förebyggande med att skapa trygga miljöer för alla människor inom svensk ishockey och inte bara reagera när något hänt. Jag är övertygad om att insikten om att det faktiskt kan hända liknande saker i föreningen nära mig och att prata om det, med det perspektivet, är en bra förebyggande åtgärd.

Jag vill tro att ishockeymiljön är betydligt bättre idag än vad den var för 20, 30, 40 år sedan, jag vill tro att det är färre inkilningsritualer, färre handdukssnärtar, hårda tejpbollar i omklädningsrummet och mindre pennalistiska beteenden där de yngre spelarna ska lyda de äldre i våra föreningar.

Men jag vet inte det, därför måste jag utgå från att det kan hända i vilken miljö som helst, i din eller i min förening och agera därefter. För arbetet med att skapa trygga miljöer inom ishockeyn handlar inte om att någon annan ska göra något. Det handlar om vad du, jag och alla andra inom svensk ishockey gör. Vi har alla ett ansvar och låt oss nu undvika fällan där allas ansvar blir ingens ansvar. 

Vi på Svenska Ishockeyförbundet har ett tydligt uppdrag från Förbundsmötet 2021 att ytterligare utveckla utbildningar och stöd för att ni som arbetar och verkar ute i föreningarna på ett enklare och bättre sätt ska kunna jobba förebyggande med att skapa trygga miljöer och även att strukturer och rutiner finns för det eventuella reaktiva arbete som kan komma att behövas.

Det arbetet pågår för fullt och jag tror verkligen att det, tillsammans med att vi nu också via våra regionala Hockeykontor anställer Föreningsutvecklare, hjälper oss att göra ishockeyn till något ännu bättre. 

Till dess; att sätta hela människan i fokus och inte bara ishockeyspelaren i ert arbete är en mycket bra början. Läs mer på hemmaplansmodellen.se 

Krönika skriven av:
Anders Wahlström, utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet