Reklam
Reklam
    Hem / Tränare / Utveckling / Målskytteskolan / Nyhetsarkiv / Målskytteskolan del 16 - Åk ”punkt till punkt” innan skottet och öppna upp luckor

Målskytteskolan del 16 - Åk ”punkt till punkt” innan skottet och öppna upp luckor

Denna djupledsåkning försvårar för målvakten och öppnar upp luckor att göra mål på

I detta klipp ser vi olika situationer kopplat till att åka punkt till punkt innan ett skott. (Med ”Punkt till punkt” menas att åka i en tänkt linje ungefär mellan tekningspunkten i mittzon och i anfallszonen)

Thomas Magnusson tipsar

Skott mot strömmen

När puckföraren åker punkt till punkt måste målvakten flytta i sidled för att hela tiden vara placerad mitt i målet. En bra chans att göra mål blir då att skjuta mot strömmen, dvs. mot den sida målvakten kommer ifrån när hen påbörjat sin rörelse i sidled.

Skott mot strömmen ovanför bortre benskydd på målvakten

Just ovanför benskyddet intill den bortre stolpen blir det extra svårt att nå ut för att rädda pucken. Om skottet istället blir något lägre (men inte går på isen där målvakten kan vinkla undan pucken med klubban, utan träffar det bortre benskyddet) är chansen stor att kunna skapa en retur i en för målvakten mycket ogynnsam vinkel. Där kan anfallande spelare, som driver i mitten eller allra helst på den bortre sidan, få en högoktanig målchans om klubban är på isen.

Här ser vi Alexander Edler åka punkt till punkt och skjuta över bortre benskyddet

Skott högt

Högt på den bortre sidan är möjligheten att hitta öppningar i målet däremot oftast begränsad p.g.a. att avståndet från en vinkelrätt placerad burväktare till stolpen är relativt långt och det på så sätt blir mindre att täcka i höjdled där. Tvärtom så innebär närheten till den främre stolpen att det blir svårigheter att täcka högt på just den sidan, vilket gör att ett snabbt skott som avlossas med precision mot första krysset snabbt, oannonserat alternativt efter en passnings- eller tittfint har goda chanser att resultera i ett mål. T ex som Elias Pettersson skjuter här:

Lär dig mer

Se även detta klipp från målskytteskolan del 4 där vi fördjupar oss mer i punkt till punkt begreppet genom att använda band för att se vinklar och luckor som öppnas.

Om målskytteskolan

Syftet med artikelserien Målskytteskolan är att uppmärksamma moment och detaljer inom målskytte för att väcka intresset och utveckla de delar inom svensk ishockey.