Reklam
    Hem / Tränare / Utveckling / Målskytteskolan / Målskytteskolan del 5 - Tränar vi tillräckligt med direktskott?

Målskytteskolan del 5 - Tränar vi tillräckligt med direktskott?

Här får du övningsförslag för att utveckla direktskottet

Att kunna skjuta snabbt med ett bra direktskott är en egenskap som är viktig i dagens snabba ishockey. I denna del av målskytteskolan ska vi fördjupa oss i just direktskott.

Så här många procent av målen är gjorda på direktskott

Här är några studier som visar vikten av att kunna skjuta direkt

William Karlssons mål säsongen 2017-2018 – 72 % direktskott

Alla mål i spel 5 mot 5 i World Cup of Hockey 2016 – 63 % direktskott

Alla mål i spel 5 mot 5 i JVM 2015 – 54 % direktskott

Är vi i närheten av dessa procent direktskott i en träning? 

Det perfekta direktskottet... finns det?

Hockey är inte golf. Vi kan inte stå stilla, säga åt publiken att vara tyst och lägga pucken tillrätta innan skottet. Här går allt snabbt och vi behöver också träna på de momenten.

Du som är tränare. Utmana gärna dina spelare att träna på direktskott. Uppmana de att ramla och testa sina gränser vid skottögonblicket. 

Uppmana de att slå "dåliga" passningar t ex bakom spelaren eller på en studspassning för att skytten ska få träna mer matchlikt.

Du som är spelare. När du har egen tid på isen. Träna på "jobbiga" direktskott i obalans, ett knä i isen, kort anläggningstid m.m. Lek dig fram och testa massor av olika direktskott.

Övningsförslag

Skjut i obekväma positioner och på passningar från olika vinklar för att utveckla direktskottet. Nedan finns övningsförslag som är hämtade ur ett utbildningsmaterial om målskytte. Vill du se övningarna högupplöst klickar du på länken och går till sidan 9 i materialet.

Den första övningen visas i klippet nedan:

Om målskytteskolan

Syftet med artikelserien Målskytteskolan är att uppmärksamma moment och detaljer inom målskytte för att väcka tankar och idéer hos spelare och ledare i hockeysverige och utveckla målskyttet på alla nivåer.