169 Damjuniorserier

Premiär för juniorserier för tjejer!

I helgen drar hockeysäsongen i gång på bred front med ungdoms- och juniorserier. Bland annat så är det premiär för en helt ny damjuniorserie där damjuniorer får spela seriespel.

Första helgen i oktober stundar och då drar också hockeyn i regionen igång på bred front på ungdoms- och juniorsidan.

– Nu drar alla igång, det blir intensivt med matcher, säger Peter Johansson, kanslichef på Smålands Ishockeyförbund. 

Nytt för i år är att det arrangeras juniorseriespel för tjejer. I region syd blir det två grupper med fem lag i varje, där lagen får chansen att kvalificera sig till ett nationellt slutspel, U20-cupen (slutspelet har funnits de två senaste åren). 

Småländska lag som är med i seriespelet är HV71, Växjö Lakers och Troja-Ljungby. 

– Ett stort steg för tjejhockeyn att vi får seriespel även för damjuniorer, ett steg mellan ungdomshockeyn och seniorhockeyn. I dag är det många tjejer som spelar seniorhockey som är väldigt unga, det är viktigt att få in det här mellansteget, säger Peter Johansson. 

– Underlaget ökar hela tiden inom tjejhockeyn, fler och fler spelar, och det är grundförutsättning för att det här går att genomföra. Det är kul att se utvecklingen. 

Damjuniorserien är för spelare födda mellan 2005 och 2009. 

Svenska Ishockeyförbundet om införandet av damjuniorserier: 

– Vi tar nästa steg och vi gör det tillsammans med hela hockeyfamiljen. Regionerna har varit väldigt positiva och drivande i att ta det här steget. Vi har smygstartat med ett nationellt slutspel under två säsonger, nu är det hög tid att etablera en väl fungerande seriestruktur för de viktiga junioråren, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Jonas Gustavsson 23-10-05