ISHOCKEYN I UPPLAND - LITE HISTORIA OM HUR DET BÖRJADE

Den första ishockeymatchen i Sverige spelades den 30 januari 1921 på Stockholms stadion inför 2 022 åskådare mellan IFK Uppsala och Berliner Schlittschuh Club. IFK Uppsala vann med 4-1. Trots denna initiala framgång tog det lång tid att introducera ishockeyn i Uppland och först vintersäsongen 1938/39 började Upplands idrottsförbund att administrera tävlingsverksamhet i ishockey. I förbundets versamhetsberättelse för den säsongen kan man läsa att detta var årets viktigaste beslut. 1947 lösgjorde sig ishockeyn från Upplands idrottsförbund och Upplands ishockeyförbund bildades den 7 december detta år.

Men hur började det? I ett försök att få fram uppgifter om när ishockeyn fick lite fastare former i Uppland kan datumet den 12 februari 1937 vara värt att nämna. Då arrangerade IK Sirius på Studenternas idrottsplats i Uppsala en uppvisningsmatch i ishockey mellan Södertälje och Nacka. Arrangemanget föll väl ut och resultatet blev redan samma säsong en miniserie med tre deltagande lag: IK Sirius, IF Vesta och IF Thor. Samma år spelades också om det första distriktsmästerskapet i ishockey och de första distriktsmästarna blev IK Sirius.

Almtuna IS, som under åren dominerat ishockeyn i Uppsala, fick vänta ända till säsongen 1951/52 på sitt första DM-tecken. I Norduppland var det Österby som var först ut på plan även om det så småningom blev Skärplinge IK som blev mest framstående lag från denna del av distriktet. I en spännande DM-final säsongen 1956/57 lyckades Skärplingelaget besegra Almtuna IS med 3-2. Tierps IF fick vänta ända till säsongen 1973/74 på sitt första DM-tecken.

I Syduppland var det Enköpings IS som introducerade ishockeyn även om det blev Enköpings SK som där blev det mera framträdande laget. Säsongen 1964/65 vann de sitt första DM-tecken. I Roslagen har det varit Norrtälje IK som dominerat hockeyn och det första DM-tecknet kom säsongen 1967/68. Under senare år är det Arlanda Wings HC (RA -73), Enköpings SK, Tierp Hockey, Almtuna IS och Team Uppsala som varit bäst i Uppland. Nutid Säsongen 2008/09 är nu till ända. Almtuna gjorde sin bästa säsong någonsin och var ytterst nära att nå kvalserien till Elitserien, men förlust i sista play-off matchen mot Växjö hindrade hockeyfesten i Uppsala.

Wings Arlanda och Enköping tog sig båda till Allettan där Enköping återigen gick till kvalspel till allsvenskan, men även denna gång visade sig motståndet för tufft. Tierp och Bålsta hade inga problem att säkra nya kontrakt i division 1 till nästa säsong. Samtliga fem lag i division två gjorde bra säsonger där Rimbo, Norrtälje och Östervåla tog sig till Alltvåan och Uppsala och Gimo slogs i toppen på fortsättningstvåan. Uppsala tog sig via play-off till kvalserien till division 1.

Anrika SK Iron avancerade upp i division 3 A och övriga lag i division 3 säkrade sina platser. Nu väntar tuffa säsonger framöver när antalet lag i division två och tre minskas kraftigt. Den nystartade division 4 Uppland blev en succé med trevliga matcher och mycket publik. Heta derbyn utspelades och nya lag väntas ansluta till kommande säsong. Sala vann serien storstilat men då laget inte tillhör Region Öst blev det Östhammar som tog klivet upp i division 3.

Almtuna J20 tog sig till kval till superelit där motståndet tyvärr blev för svårt. Ungdomsserierna avslutades med Hockeyns dag i Gimo inför storpublik med ett mycket bra arrangemang från Gimo. Finalerna slutade med att Wings Arlanda vann C1 och B1, Gimo vann A1 och Östhammar vann Upplands juniorserie. Roland Agius Reviderad av Christopher Hoerschelmann Läs också artikeln "Den första matchen" publicerad i tidningen Hockey nr 11-99, officiellt organ för Svenska Ishockeyförbundet.

Senast uppdaterad: 24-07-06 av Anton Wallgren