Sm Utbildning

Fler ledarutbildar sig i Småland

Antalet ledarutbildningar i Småland trendar positivt. "Det handlar om flera saker", säger Daniel Gustafsson i utbildningskommittén.

Smålands Ishockeyförbund har genomfört runt 15-20 % fler ledarutbildningar den här säsongen jämfört med vid samma tidpunkt förra säsongen.

– Det handlar om två saker: dels så har Svenska Ishockeyförbundet skärpt kraven på utbildningar bland ledare på barn- och ungdomsnivå, dels har vi i Småland gott renommé när det kommer till våra utbildningar, säger Daniel Gustafsson.

– Det är inte bara människor från Småland som söker sig till våra utbildningar utan det kommer också människor från Stockholm, Blekinge och Skåne, vilket är kul. Det är ett bevis på att våra utbildningar håller hög kvalitet. 

Svenska Ishockeyförbundet har också höjt kraven kring att alla ledare måste ha en utbildning, är det bra?
– Absolut, du får en högre kvalitet i tränarleden i varje enskild klubb, det säkerställer att alla har någon form av ledarskapsutbildning att luta sig mot oavsett bakgrund. De flesta tränarna är mammor eller pappor, alla har inte erfarenhet av ledarskap sedan tidigare. 

För tre år sedan gjordes utbildningsstrukturen i Sverige om under ledning av Svenska Ishockeyförbundet, en förändring som Daniel Gustafsson välkomnade. 

– Den gamla ABC-pärmen var bra på hockey, men nu har vi istället ledarskapsutbildningar som handlar om kanske 40 % hockey och 60 % ledarskap och beteende. Det är en mer modern och tidsenlig utbildningsinriktning. Det handlar inte primärt om hur man slår en passning, utan om hur man beter sig som människa och hur man hanterar gruppdynamik. 

Vad är fördelen med denna mer moderna utbildning?
– De flesta som coachar ishockey är inte professionella idrottsledare eller har ambition att bli det, utan det är snälla mammor och pappar som hjälper sina barns lag. En del har ledarskap att falla tillbaka på i sina privata jobb, en del har det inte. Nu pratar vi om ledarskap, beteenden, att hantera grupper, vilket är grunden - sedan finns det färdiga övningar när det gäller passningar, skott och annat som är specifikt för ishockeyn. 

Det handlar mycket om lära sig att jobba med barn och ungdomar generellt, helt enkelt?
– Ja. Jag är själv inte ishockeytränare utan har min bakgrund i grupp- och ledarskapsutbildningar, och kom in i Smålands Ishockeyförbund för att stötta inom de delarna. Jag kom i skarven när utbildningsmaterialet från Svenska Ishockeyförbundet uppdaterades, och välkomnar verkligen den nya riktningen. Nu handlar det om att hantera ungdomar, grupper, förstå hur saker fungerar. Jag kan säga att ingen idrott i Sverige har en bättre utbildning än den som hockeyn har just nu. Många idrotter sitter fortfarande fast i att prata om rent sportsliga saker, övningar och träning. 

Det känns som utbildningen inte bara blir något för föräldrar som hamnat i hockeyn, utan också en investering i sin syn på ledarskap generellt?
– Precis så, och de flesta landar i den insikten när de går våra utbildningar. I grundkursen snackar vi nästan ingen hockey alls, 80 % handlar om beteende och grupputveckling. De flesta förstår att det är tankar som kan användas i livet, i hemmet och på jobbet. 

Ökningen av antalet ledarskapsutbildningar syns framförallt i påbyggnadskurserna för barn- och ungdomsutbildningar. 

– Grundkurserna är alltid fyllda, men nu ser vi påslag i fortsättningskurserna, vilket är kul, och skapar ännu bättre förutsättningar för barn och ungdomar som spelar ishockey.

Jonas Gustavsson 24-01-30