Förenings-/aspirantdomar utbildning kostnadsfördelning

Vi kommer att förändra våra utbildningar gällande domare till säsongen 2023/2024.

Föreningsdomare och Aspirantdomare (ny nivå) kommer inte att betala någon kursavgift. Istället kommer det att ske en kostnadsfördelning i efterhand och faktureras till föreningarna. Kostnadsfördelningen kommer att baseras på antal lag och matcher som respektive förening har på ungdomsnivå U9-U16. Denna fördelning kommer att skötas av Hockeykontoret och representanter från regionens funktionärskommitté (RFK).

Förändringen innebär att ni föreningar kan utbilda hur många domare ni vill. Syftet med förändringen är att skapa en hållbar utbildningsstruktur så att vi får fler domare på sikt. Detta innebär att alla föreningar är med och betalar oavsett antalet deltagare.

Så här kommer vår utbildningsstege att se ut:
Föreningsdomare (Anpassade spelformer och tvådomars-system)
Aspirantdomare (U14 - U16, inhopp på distriktet)
Distriktsdomare (J18, J20 och seniorhockey upp till NDHL DamEttan/HockeyTvåan herr)
Förbundsdomare (Hockeyettan - SHL. Till detta blir man uttagen, går inte att anmäla sig till själv)

Föreningsdomare (FD)
Ålder från 14 år - 15/16 år
Föreningsdomare kommer att kunna döma anpassade spelformer och tvådomars-system U12-U13.
Dessa går en kurs som innehåller material för att kunna döma anpassade spelformer, stil och profil samt arbetsmönster/regler för tvådomars-system.
Kursens längd är ca 2 timmar.

Aspirantdomare (AD)
16 år eller äldre
Aspirantdomarna kommer att kunna döma U14-16 och hoppa in på distriktet om behovet finns. Man kan även döma anpassade spelformer och tvådomars-system. Dessa går en kurs som innefattar material för anpassade spelformer, stil och profil, tvådomars-system och arbetsmönster/regler för tredomars-system.
Kursens längd är ca 5 timmar.

Det kommer gå till på följande sätt:
FD- och AD-kursen kommer att gå samtidigt i samma lokal. Vi börjar med att gå igenom anpassade spelformer, stil och profil och tvådomars-system. Sedan tar vi en kort paus efter ca 2 timmar och FD får gå hem. Vi fortsätter sedan med AD-utbildningen, där vi går igenom arbetsmönster och regler för tredomars-system.

Alla domarutbildningar ligger på Region Norrs hemsida. Det är föreningarnas/domarnas ansvar att man anmäler sig: https://www.swehockey.se/region-norr/domare/domarutbildningar/

Senast uppdaterad: 23-11-16 av Zakarias Granlund