Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Helge Berglund

024 Helge Berglund

Invald i HHoF: 2012-05-17

Kategori: Ishockeyledare

Ledare, invald som nummer: 24 i HHoF

Född: I Stockholm den 25 juli 1907

Död: I Stockholm den 14 mars 1980

 Motivering:

Helge Berglund såg sina första ishockeymatcher i slutet av 30-talet på Östermalms idrottsplats och i den gamla isladan på Lindarängen. Han blev omgående en hängiven ishockeyentusiast.

Berglund som hade avlagt examen både i juridik och förvaltning, blev 1937 jämte sitt civila arbete fotbollsledare i Sundbybergs IK.  Han var först ledare för juniorlaget och blev sedermera sektionsordförande. Berglund var även med om att återuppta bandyn i Sundbybergs IK 1940.

Han gjorde snabbt karriär inom den civila sektorn, först som borgarrådssekreterare och sedan som finanssekreterare. 1946 blev han borgarråd, bl.a. för idrotten inom Stockholms stad.

1948 valdes Helge Berglund till ishockeyförbundets ordförande, en post han skulle inneha i 25 framgångsrika år fram till 1973. I och med sitt intåg inom den svenska ishockeyn såg Berglund till att omgående höja spelstandarden, vilket framförallt gjordes genom flitiga internationella utbyten och ett gott samarbete med IIHF:s ordförande, Bunny Ahearne.

Genom Berglunds initiativ och stöd byggdes ett stort antal konstisbanor runt om i landet för att bredda sporten. Även många landskamper spelades utanför Stockholm för att ytterligare popularisera sporten.

Berglund var också mån om att det skedde en utbredd ungdomsrekrytering som mynnade ut i diverse skoltävlingar samt TV-pucken.

Karaktär:

Helge Berglund hade alltid storslagna visioner och drömmar när det gällde ishockeyn. Hans målmedvetenhet och skicklighet att använda sig av sitt breda kontaktnät inom näringslivet gav ishockeyn en utmärkt grund inom den svenska idrottsrörelsen.

Det var med landsortens fulla stöd som Helge Berglund valdes till ishockeyförbundets ordförande. Han svek inte det förtroendet och såg tidigt till att decentralisera ishockeyn från att enbart vara ett ”Stockholmsfenomen”.

Berglunds uppmuntran och stöd till de lokala distrikten ute i övriga Sverige var ovärderlig för landets ishockeyutveckling.

Berglund hade bra fingertoppskänsla när det gällde att omge sig av duktiga och lojala medarbetare. Han handplockade R:et Eklöw till Vice Ordförande, och tillsammans bildade de ett framgångsrikt och sammansvetsat par i många år.

Nationella Utmärkelser:

– Svenska Ishockeyförbundets Förtjänstmedalj i guld 1955

– Svenska Ishockeyförbundets Förtjänsttecken i guld 1962

Ledaregenskaper:

– Ordförande i Svenska Ishockeyförbundet 1948-73

– Verkställande utskottet 1970-72

Övrigt:

– Fotbollsledare och sektionsordförande i Sundbybergs IK

– Skrev boken ”Kämpa Grabbar!” (1973)

 

Research Carl Gidén Patrick Houda

Senast uppdaterad: 23-01-05 av Stefan Ladhe