Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Stig Nilsson

090 Stig Nilsson

Invald i HHoF: 2014-08-22

Kategori: Ishockeyledare

Ledare, invald som nummer: 90 i HHoF

Namn: Stig Nilsson

Född: Den 12 mars 1936.

Död: Trångsund den 31 maj 2005.

Motivering:

”Han var under många år generalsekreterare i förbundet och 1974 en av dem som startade förbundsorganet tidningen Hockey. Stig älskade sin ishockey och var bland kollegor och alla de som i kontakt med honom mycket uppskattad. Han kunde också hockeyn inifrån, sedan sin aktiva tid som bland annat utmynnade i ett SM-guld för Gävle GIK. Stig var mannen som såg till att Jan-Åke Edvinsson hamnade på Svenska Ishockeyförbundet och sedermera avlöste honom som generalsekreterare. Bara det en mycket stor sak för förbundet – både nationellt och internationellt – skulle det visa sig.”

Internationella utmärkelser:

För arbetet med att hjälpa ryska barnhemsbarn att få besöka Sverige tilldelades Stig Nilsson ordern "Vänskap mellan länder" av den dåvarande ryske presidenten Boris Jeltsin 

Nationella utmärkelser:

Erhöll Svenska Ishockeyförbundets förtjänsttecken i silver den 5 juni 1986

Erhöll Svenska Ishockeyförbundets bordsstandar den 29 juni 1982

Insatser hos Svenska Ishockeyförbundet:

1975/1976

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare till den 31 mars 1976

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets styrelse till den 31 mars 1976

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets tekniska kommitté

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets stadgekommitté

Ledamot i Svenska Ishockeyförbundets ungdoms- och juniorkommitté

Sekreterare i Helge Berglunds stipendiefond

1974/1975

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets styrelse

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets verkställande utskott

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets tekniska kommitté

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets stadgekommitté

Sekreterare i Helge Berglunds stipendiefond

1973/1974

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets styrelse

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets verkställande utskott

Sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets stadgerevisionskommitté

Ledamot i Svenska Ishockeyförbundets proffskommitté

Ledamot i Helge Berglunds stipendiefond

1972/1973

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets styrelse

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets jubileumskommitté till 31 januari 1973

Ledamot i Svenska Ishockeyförbundets proffskommitté

1971/1972

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare från 1 april 1972

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets styrelse från 1 april 1972

Adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets jubileumskommitté

Ledar/yrkeskarriär, nationellt:

Generalsekreterare hos Svenska Skridskoförbundet under ett flertal år

Kassör hos AIK 1981-1987

1987/1988

Team manager för J20-landslaget som blev JVM-femma 1988

1986/1987

Team manager för J20-landslaget som erövrade JVM-brons 1987 

Spelarkarriär:

Målvakt i Gävle GIK som erövrade SM-guld säsongen 1956/1957. Det var första gången som ett lag utanför Stockholm och Södertälje erövrade SM-guld.

Övrigt:

Skrev boken Hockeyns stora grabbar, 1976

Var redaktör hos Sveriges Olympiahistorikers Förening

Så skrevs det efter Stig Nilssons bortgång:

Hockeyprofilen Stig Nilsson har gått bort

Stig Nilsson, Trångsund, tidigare generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet har gått bort i en ålder av 69 år. Han avled tisdagen den 31 maj 2005 en längre tids sjukdom. Stig Nilsson, född den 12 mars 1936, var bördig från Söderhamn. Han var en stor ideell kraft inom ishockeyn efter många år som spelare. Han var med och vann SM-guld med Gävle Godtemplare IK 1957 och därefter spelade han i AIK, en förening han också var ständig medlem i.

Stig Nilsson var Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare under fem års tid 1971/1972 – 1975/1976 och var samtidigt adjungerad sekreterare i Svenska Ishockeyförbundets styrelse.

Stig Nilsson arbetade i många år för Stockholmshockeyn. Han var ledamot i Stockholms Ishockeyförbunds styrelse under tolv års tid 1984/1985 – 1995/1996 och arbetade i marknadskommittén. Han blev senare även hedersledamot i Stockholms Ishockeyförbunds styrelse. Stig Nilsson var också redaktör för Stockholms Ishockeyförbunds tidning Nedsläpp under 18 års tid.

Stig Nilsson till minne

Stig ”Kuggen” Nilsson, Svenska ishockeyförbundets förre generalsekreterare avled,

69-årig, 31 maj. In i det sista var han verksam i Stockholms ishockeyförbund, där han hade huvudansvaret för tidningen Nedsläpp.

Under uppväxtåren tillhörde Stig Nilsson Söderhamns IF (fotboll), Ungdomsgården (ishockey) och Söderhamns Läroverk (bandy). Efter skolan arbetade han en tid som journalist på Söderhamns Tidning. Innan han flyttade till Gävle och Gävle Godtemplare – som ishockeymålvakt. Med ”Godis” blev han för övrigt svensk mästare (tredjekeeper) 1957.

Via Åhlénkoncernen och Seelig AB kom han på 1970-talet till Svenska Ishockeyförbundet som generalsekreterare. Från Seelig värvade han Jan-Åke Edvinsson, vilken senare – då Stig återvänt till affärslivet – även blev hans efterträdare på generalsekretarposten. Sedan 1986 är, som de flesta vet, nämnde Edvinsson generalsekreterare i IIHF (Internationella Ishockeyförbundet). Något som i sin tur ju också bevisar Stigs kapacitet som ”headhunter”!

En gång i tiden spelade vi både fotboll, ishockey och bandy i samma lag. Och vi satt senare under många år tillsammans på såväl Johanneshovs som Globens pressläktare och ”gnällde” i takt med AIK:s kräftgång i serietabellerna. Stig tillhörde (liksom för övrigt Edvinsson) de verkligt inbitna AIK-arna.

Sedan hjärtat börjat krångla – och ”Gnaget” allt oftare var på väg att förlora sina matcher – lämnade han gärna pressläktaren några minuter före full tid. Men han ville, trots hjärtbesvären, alltid ha koll på läget. Och – så länge det inte var färdigspelat, så fanns det ju fortfarande hopp…

Tillsammans med Vladislav Tretjak, ryssarnas tiofaldige hockeyvärldsmästare, ordnade Stig Nilsson under många år sommarvistelser för ryska barnhemsbarn i Sverige. Han hedrades av ryska staten med en orden, som tack för detta.

Stig Nilsson gillade att ta initiativ. Och han hade ett varmt hjärta. Vi är många som saknar honom.

Singel Ericson,

Före detta lag- och bänkkamrat,

Sekreterare i Ishockeyjournalisternas Kamratförening (där Stig Nilsson också var med).

Stig Nilsson avliden

Stig Nilsson finns inte längre i vår krets. En gentleman har lämnat rinkarna 69 år gammal.

Stickan förknippas främst med ishockey, sporten framför alla andra i hans hjärta. Men Stickan var en idrottens all-ätare. Han var allsvensk bandymålvakt i IFK Stockholm, fotbollspelare i Ljusne AIK och han var mångårig redaktör för SOF-Bulletinen, olympiahistorikernas tidskrift, där han visade prov på sitt stora idrottskunnande.

Stig Nilsson var född i Söderhamn. Han kom tidigt i kontakt med idrotten, han spelade bandy i Broberg och ishockey i Ungdomsgårdens IK. Gick under smeknamnet "Kuggen". Säsongen 1956-57 kom han till Gävle Godtemplare som reservmålvakt i ishockey. Redan första säsongen fick han vara med om att vinna SM. Även om han inte spelade med i den avgörande matchen mot Djurgården på gamla Hovet, 3-2 till "Godis". Det var för övrigt första gången som ett lag utanför Stockholm-Södertäljeområdet vann SM i ishockey.

Efter de aktiva åren blev Stickan framgångsrik ledare. Han var i flera år generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet, han var med i Stockholms Ishockeyförbunds styrelse, i AIK och han var målvaktstränare i flera klubbar. Dessutom skrev han om ishockey, främst i CeWe-förlagets tidning Hockey och i lokaltidningen Södernyheterna. Han skrev också boken "Hockeyns stora grabbar" (1976).

Som mångårig redaktör för S:t Erikscupen i ishockey lärde jag känna Stickan i mitten av 70-talet. Jag imponerades av hans lugn och kunnighet.

Han var en otrolig arbetsmyra, en perfekt generalsekreterare, som alltid hade en lösning till hands när det "brände till". Men Stickan var inte bara en administratör. Han levde med sin sport och var en ständig gäst i landets hockeyhallar vare sig det handlade om Globen, Gavlerinken eller Stortorpshallen i Trångsund.

Vi var på många konferenser tillsammans. Det var en fröjd att åka med Stickan. Han hade alltid tid över för den lokala kulturen mitt i allt konferenssnack.

Stig Nilsson älskade barn. Det kom främst till uttryck i att han tillsammans med den ryske målvaktslegenden Vladislav Tretjak grundade Tretjaks Barnhemsutbyte,. Ryska barnhemsbarn har genom detta initiativ fått möjlighet att komma till Sverige under kortare och längre perioder. För detta arbete tilldelades Stig Nilsson ordern "Vänskap mellan länder" av den dåvarande ryske presidenten Boris Jeltsin. Jag hade glädjen att få närvara när Stig erhöll medaljen. Den delades ut av den ryske ambassadören på ambassaden i Stockholm. Då förstod jag hur stor Stig Nilsson var.

Stig Nilsson var sedan 1990 medlem av Sportjournalisternas Klubb i Stockholm. Vid årsmötena och den efterföljande middagen satt vi alltid vid samma bord. Det var alltid lika intressant att tillsammans med Stickan försöka klura ut svaren på de idrottsfrågor som skulle lösas bordsvis. Med gemensamma ansträngningar gick det oftast bra. I fortsättningen kommer det att kännas tomt när Stickan inte längre finns med i vår krets.

Claes-G Bengtsson

 

Källa: Invalskommittén i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame, www.wikipedia.se och www.eliteprospects.com och www.aik.se

 

Senast uppdaterad: 22-11-24 av Stefan Ladhe