Huvudsponsor Svenska Spel

Lyckad domarkurs för tjejer i Leksand

Svensk ishockey behöver fler domare. På förenings- och distriktsnivå genomförs nu flera satsningar för att få fram fler domare. I Leksand samlades omkring 20 tjejer för att gå domarkurs.

– Vi välkomnar det här fina initiativet, som är precis vad som behövs för att avhjälpa domarbristen på ungdomssidan. Det går helt i linje med Svenska Ishockeyförbundets dam- och flicksatsning 2030, och vi hoppas på fler liknande satsningar i övriga landet, säger David Bergman, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Domarbristen inom ungdomsishockeyn är ett problem. Fler behöver få upp ögonen för att det går att hålla på med hockey även som domare, det gäller inte minst tjejer.

Därför genomfördes en ungdomsdomarkurs enbart för tjejer i Leksand förra månaden. Omkring 20 tjejer födda 2007–2010 deltog i kursen och de imponerade på Peter Brask, domaransvarig (DAIF) i Leksands IF.

– Jag är otroligt imponerad över tjejernas vetgirighet, nyfikenhet och grundkunskaper i hockey. De var långt mycket bättre än jag anade, så mina egna fördomar kom lite på skam. De flesta av dem vill hoppa på tåget direkt och börja döma smålagsspel och några siktar direkt på killarna i U15, säger Brask.

Redan helgen efter domarkursen togs ett historiskt steg i föreningen, då fyra av tjejerna som deltog i kursen dömde poolspel för det yngre tjejlaget. Därmed blev de föreningens första tjejdomare.

– Domartjejerna fick stort beröm och uppmärksamhet för sin insats, och under den förra hemmamatchen mot Brynäs bjöds publiken på tjejhockey i periodpausen, som då dömdes av två av föreningens nyaste domare – TV-puckspelarna Tillie Ytfeldt och Stina Stenvall, berättar Peter Brask.

 


Är du intresserad av att bli domare?

Kontakta ditt distriktsförbund, din lokala förening, eller följ länken nedan för att lämna en intresseanmälan!

Intresseanmälan domare

Linus Hugosson 22-12-01