Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Tre Kronors Hockeyskola ska ge fler barn chansen att prova på att vara målvakt

TM Hjälper Målvakt Byta Om

November 2022:

Alla föreningar som i år arrangerar Tre Kronors Hockeyskola och har deltagit i TKH-utbildning får, helt utan kostnad, två kompletta målvaktsutrustningar med benskydd, handskar, klubba och en speciell målvaktströja.

-Det känns fantastiskt roligt att vi nu kan ge alla föreningar möjligheten att låta ännu fler tjejer och killar i Tre Kronors Hockey få prova på hur kul det är att vara målvakt, säger Thomas Magnusson som ansvarar för målvaktsutveckling på Svenska Ishockeyförbundet. Vi är övertygade om att det här initiativet kommer att påverka rekrytering och utveckling av målvakter på ett positivt sätt.

Startpaket för målvakter

Alla föreningar som (säs 2022/2023) arrangerar Tre Kronors Hockeyskola och har deltagit i TKH-utbildning får, helt utan kostnad, två kompletta målvaktsutrustningar med benskydd, handskar, klubba och en speciell målvaktströja. Naturligtvis kommer behovet av målvakter inte finnas när hockeyskolan startar upp, men så snart barnen är mogna för spel kommer nu möjligheten finnas att även testa målvaktsrollen för de som vill. 

Tanken med den nya utrustningen som tagits fram av CCM är att den ska vara enkel att ta på och av, så att man snabbt ska kunna byta målvakter för att ge så många som möjligt chansen att prova på. Målvaktsbenskydd som enkelt hålls på plats med ett fåtal kardborrband och en tröja med insydda skydd för armar och överkropp. Alltsammans tas på utanpå den övriga utrustningen som utespelarna har, så att bara handskar och klubba byts ut för att få en fullt utrustad målvakt.

I paketet ingår även ett par målvaktsskridskor skänkta av CCM som förslagsvis kan delas ut efter TKH till något barn som visat särskilt intresse för att vara målvakt eller till någon av föreningens ungdomsmålvakter alternativt till någon av klubbens målvaktstränare.

-Eftersom dam och flickhockeyn är något vi prioriterar högt kommer föreningar som startar särskilda flickgrupper inom ramen för TKH-verksamheten att kunna ansöka om ytterligare två kompletta startpaket för målvakter som CCM går in och tillhandahåller, berättar Thomas.

Ansökningstiden för dessa startpaket har gått ut - men du kan beställa här direkt från CCM

Nya spelformer

De nya spelformerna med spel på mindre ytor genomförs nu fullt ut, vilket innebär att de allra yngsta från TKH till U 9 nu kommer spela på en sjättedels plan. -Det innebär betydligt mer aktiva målvakter som blir mer involverade i spelet med många fler möjligheter att rädda, säger Magnusson och fortsätter, -Det blir ännu roligare att stå i mål, samtidigt som det kommer att behövas fler målvakter för att kunna spela 3 mot 3 på flera mindre ytor.

Vi vill att alla som har lust att prova på att vara målvakt ska få chansen att göra det, men också att de som tidigt väljer målvaktsrollen uppmuntras och ges möjlighet att omväxlande spela ute så mycket och länge det bara går. På så sätt utvecklas skridskoåkning, klubbteknik och spelförståelse som är förutsättningar både för att lyckas som målvakt och för att ha chansen att fortsätta som utespelare. En större omsättning mellan spelets olika roller motverkar tidig specialisering inom vår sport och gynnar därmed utveckling av såväl målvakter som utespelare.

Spel uppdelat på fler planer innebär att fler målvakter behövs och då kan antalet tillgängliga målvaktsutrustningar vara en begränsande faktor. Därför har vi tagit det här initiativet för att hjälpa våra ungdomsföreningar att få tillgång till fler utrusningar. Allt med syftet att kunna ha fler målvakter i spel och göra det möjligt för fler unga tjejer och killar att prova på målvaktsrollen.

Nya mindre målburar

Fler aktioner och mindre ytor innebär också fler möjliga mål. För att göra målskyttet mer utmanande och för att målvaktsrollen inte ska bli alltför svår och avskräckande, införs nu rekommendationen att en ny mindre målbur används vid matcher som spelas på den allra minsta ytan i de nya spelformerna. En målbur som är 150X100 cm i stället för de ordinarie 183X122 cm. Ett beslut som är taget efter de noggranna analyser som genomfördes innan införandet av de nya spelformerna samt de erfarenheter som gjorts när spel 3 mot 3 på mindre planer testats i ett antal pilotdistrikt.

Ladda ner annonsen, skriv ut och sätt upp i ishallen >

 

Senast uppdaterad: 24-02-21 av Stefan Ladhe