Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
2023 11 17 DK Falun Swehockeyse

SVT sänder Damkronornas hemmaturnering

TV-historia skrivs i december, då SVT för första gången sänder en Women’s Euro Hockey Tour-turnering. Damkronorna möter Finland, Tjeckien, Schweiz och Tyskland i Falun 13–17 december.

Det blir hög klass på turneringen i Falun, då fem landslag från högsta VM-divisionen möts i Women’s Euro Hockey Tour. SVT producerar och sänder turneringen, med start 13 december, då Schweiz och Tjeckien möts 15.30 och Damkronorna spelar mot Tyskland kl 19.00 (fullt spelschema nedan).

– Vi är glada att vi nu kan producera och sända den här turneringen, så att vår publik får se mer av Damkronorna. Också glädjande att matcherna från turneringen kommer visas i flera av de andra deltagande länderna, säger SVT Sports chef Max Bursell.

– Svenska Ishockeyförbundet har gjort en stor satsning på att utveckla flick- och damishockeyn i Sverige. I den satsningen har SVT varit en viktig partner i att bygga intresse och engagemang. Vi är väldigt glada över att SVT kommer att sända alla matcher från Falun. Det är ett stort och viktigt steg i vår ambition att skapa en årlig och regelbunden SVT-sänd turnering för Damkronorna, säger Christer Plars, kommersiell chef Svenska Ishockeyförbundet.

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg ser fram emot en stark turnering på hemmaplan.

– Vi är ute på en jättespännande resa och har tagit kliv för varje år. Så jag hoppas att många passar på nu och tittar på oss i SVT och upptäcker att kvalitén är över förväntan, säger Ulf Lundberg, förbundskapten Damkronorna, och fortsätter:

– Det är jättepositivt att vi har lyckats få till en 5-nationsturnering med så starkt startfält på hemmaplan.  För oss blir den här turneringen ett viktigt avstamp inför VM under våren och första gången sedan de nationella seriestarterna som vi möter Tjeckien, Finland och Tyskland. På så sätt kommer det bli en bra värdemätare på vår status inför säsongens andra hälft, säger Ulf Lundberg.

Falu IF och Falu Kommun är medarrangör av turneringen tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi är som klubb och förening mycket glada att få möjligheten att vara med och arrangera 5-nationsturneringen tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet och Falu kommun. Falu IF har under några år arbetat hårt och målmedvetet för att utveckla flick- och dam verksamheten och att vara en fullt ut jämställd förening. Att nu få möjligheten att bjuda publiken att damhockey på allra högsta nivå, där fem av nio av världens bästa nationer, är på plats känns fantastiskt roligt, säger Tobias Mårtensson, Ordförande Falu IF.

Från kommunens sida ser man väldigt positivt på arrangemanget och är glada över Falu IF:s samarbete med Svenska Ishockeyförbundet.

– Falu kommun vill att våra anläggningar och arenor används för både daglig föreningsverksamhet och för evenemang som attraherar besökare och berikar falubornas vardag, säger Tomas Jons, Fritidschef Falun kommun och fortsätter:

– Därför är det roligt att välkomna hockeyspelare från fem länder till Falun och bjuda på underhållande hockeymatcher. Vi ser det som en styrka när våra lokala idrottsföreningar samarbetar med sina respektive specialidrottsförbund för att skapa attraktiva evenemang och är glada över det samarbete som finns mellan Falu IF och Svenska hockeyförbundet.


Spelschema

Onsdag 13 december
15.30 Schweiz-Tjeckien Lugnets Ishall
19.00 Sverige-Tyskland Lugnets Ishall SVT Play

Torsdag 14 december
15.30 Tyskland-Finland Lugnets Ishall
19.00 Schweiz-Sverige Lugnets Ishall SVT Play

Fredag 15 december
15.30 Tyskland-Schweiz Lugnets Ishall
19.00 Tjeckien-Finland Lugnets Ishall

Lördag 16 december
13.30 Tjeckien-Tyskland Lugnets Ishall
17.00 Sverige-Finland Lugnets Ishall SVT Play

Söndag 17 december
12.00 Finland-Schweiz Lugnets Ishall
15.30 Sverige-Tjeckien Lugnets Ishall SVT Play

Linus Hugosson 23-11-22