Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Avsnitt 3 Swehockeyse

Hockeygymnasium på mindre ort

Johan Westman och Oskar Olsson flyttade från stora hockeystaden Örebro några mil norrut till mindre kända hockeystaden Lindesberg. Här kom de in på ett lokalt idrottsgymnasium, och de stortrivs.

– Vi hade hört att det skulle vara bra här, så vi tog chansen och flyttade hemifrån, säger Johan Westman.

Det är många unga tjejer och killar som drömmer om att komma in på ett stort idrottsgymnasium, ett NIU. I Sverige finns det idag 33 NIU, varav 6 är för flickor.

Men det finns olika vägar för unga tjejer och killar att satsa vidare på hockey som juniorspelare. Förutom NIU finns det 38 lokala ishockeyprofiler som Svenska Ishockeyförbundet har klassificerat som rekommenderade lokala ishockeyprofiler, LIP.

En lokal ishockeyprofil (LIP) är en samverkansform mellan en skolhuvudman och en eller flera ishockeyföreningar och vänder sig till ishockeyintresserade ungdomar inom skolhuvudmannens och samverkande ishockeyföreningars naturliga rekryteringsområde. Omkring 1000 elever går på ett LIP-gymnasium.

Därutöver har svensk ishockey omkring 50 Lokala Idrottsutbildningar (LIU), och även där går omkring 1000 elever.

Sammantaget går det cirka 3000 elever på de olika former av Hockeygymnasium (NIU, LIP, LIU) som finns i Sverige idag.

– Det här gör Sverige unikt i hockeyvärlden. Vi kan erbjuda otroliga möjligheter för unga tjejer och killar att få en bra utbildning och samtidigt satsa på ishockey. Och det här nätverket finns över hela landet, säger Mikael Rundgren, ansvarig för NIU-gymnasierna på Svenska Ishockeyförbundet.

Bra samspel mellan förening, kommun och skola

Lindesberg har en LIP-utbildning, och det var dit som Johan och Oskar sökte sig.

– Vi hade hört att det skulle vara bra här, så då tog vi chansen och flyttade hemifrån. Just att vi kunde gå en praktisk linje var också lockande, säger Johan Westman.

De idrottsliga förutsättningarna i Lindesberg är fina, trots att det är en mindre kommun.

– Det är många eldsjälar som varit med och jobbat fram det här konceptet, men vi har också en kommun som hjälper till och inser hur viktig idrotten är för den lokala skolan, säger Dan Fredriksson, ansvarig för Idrottscollege i Lindesberg.

”Det gäller att aldrig ge upp”

För Johan Westman och Oskar Olsson lever drömmen vidare om att ta sig så högt upp som möjligt inom hockey.

– Första drömmen är att spela med a-laget, sen finns SHL med i drömmarna också. Det hade varit en stor grej, säger Johan Westman.

Vad har ni att säga till de killar och tjejer som kanske inte kom in på det stora gymnasiet de sökte till?

– Det är inte i J20 man ska blomma ut helt, det kan kanske vara när man är 25–29 år. Så det gäller att man aldrig ger upp, utan fortsätter att kämpa hela vägen, säger Oskar Olsson.

– Så länge man tycker det är kul så kan man utvecklas, och då ska man satsa vidare, fyller Johan Westman i.

MER INFO: Läs om Hockeygymnasier i Sverige

Linus Hugosson 24-04-13

 

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Hockeyboken Startsida