Huvudsponsor Svenska Spel

Tre Kronors hockeyskola och TKH2

Under våren genomför Hockeykonsulenterna digitala träffar med föreningar om Tre Kronors Hockeyskola. #hockeyhemma har intervjuat Hockeykonsulent Pär Karlsson för att höra mer om det arbetet.

Nu genomförs Tre Kronors Hockeyskola runt om i Sverige, men vad är TKH2?

TKH2 är en uppföljningsträff av Tre Kronors Hockeyskola, där vi pratar om hur verksamheten sett ut under säsongen som varit. Vi bjuder in de föreningar som deltagit på TKH-utbildningen under hösten och får vid ett andra tillfälle träffa ledarna som gått utbildningen. Glädjande är att det på TKH2-träffarna även tillkommer nya ledare som har under hösten hittat till ishockeyn och engagerat sig som ledare. TKH2 är ett tillfälle för oss att fånga upp signaler från verksamheten men framför allt ett tillfälle för erfarenhetsutbyte mellan föreningar. Det som diskuteras är bland annat, vad ledarna tycker om TKH-materialet, hur verksamheten på och utanför isen ser ut, hur de jobbar med rekrytering av såväl barn som ledare, men framför allt hur de skapar en rolig och utvecklande verksamheten, så att barnen stannar kvar och föder ett intresse till ishockey som förhoppningsvis varar hela livet!

Hur gick det att genomföra digitalt?

TKH2 genomförs i vanliga fall med fysiska träffar, men i år gjorde vi digitala träffar. Detta har gått väldigt bra, över förväntan. Många föreningar kunde delta, på ett säkert sätt hemifrån men ändå inte gå miste om de viktiga diskussionerna och erfarenhetsutbytena.

Hur många deltog?

Eftersom de digitala träffarna fortfarande pågår, kan vi bara uppskatta men när vi är klara har vi genomfört ca 50 unika träffar med varierande antal deltagare på runt 10-20st ledare per träff. Vissa träffar har dock varit än mer välbesökta. Det är roligt att vi fått en sådan bra respons!

Hur har föreningarna hanterat denna minst sagt speciella säsong?

Många föreningar har funderat på om detta kommer innebära att de tappar barn, och hur det i sin tur påverkar framtiden. Positivt är att vi har ett stort engagemang och föreningar som jobbar hårt för att anpassa verksamheten utefter rådande restriktioner. Samtidigt vill man bedriva en utvecklande och glädjefylld verksamhet. Det har även kommit tendenser som visar på en viss ökning av tillströmningen av nya barn efter att verksamheten så smått fick öppna upp igen.

Ett roligt exempel kommer från en förening, där man regelbundet, en gång i veckan låter barnen bestämma övningar, lekar och innehållet i sin TKH-träning. De visade sig även att just dessa träningar var mest välbesökta. Det är roligt att se TKH-ledarnas ledarskap och vilka positiva effekter det får!

Ett annat gott exempel från verksamheten är de föreningar som tagit fasta på att skapa egna grupper för tjejer, verksamheten är den samma men det är viktigt att tjejerna känner att det finns en plats som är deras. Till denna säsong gick vi från två projekt TKH-flick och TKH-pojk till endast TKH, av den enkla anledningen att vi ser det som en självklarhet att föreningar rekryterar och verkar för att behålla både pojkar och flickor i sin verksamhet. Hockey är hockey och alla ska få ta plats!

Tre kronors hockeyskola 2021-2022

Vill din förening också ta del av vårt Tre kronors hockeyskolakoncept med ledarutbildning och tillhörande material?     Under våren öppnar ansökan för TKH 2021-2022 i IdrottOnline. Till kommande säsong har vi även några nyheter, bland annat nya tryckta material, färger på TKH-tröjorna samt nya ledartröjor. Vi har även skapat fler smarta funktioner på Trekronorshockeyskola.se. Exempelvis kommer föreningar som lagt upp sin hockeyskola i TSM bli synliga på en karta, detta för att det ska bli lättare för användaren hitta sin närmaste förening. Hemsidan kommer även i ny design samt med roliga rekryteringsverktyg som digitala kompiskort, hockeykortsgenerator och mycket mer!

Har ni frågor kontakta:  Sofie Wallin, sofie.wallin@swehockey.se

Stefan Ladhe 22-09-16