Hockeyjournalisterna Efter Träning
Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Ishockeyjournalisternas kamratförening

Ishockeyjournalisternas Kamratförening bildades 1991, vid ett möte på Globe Hotell i Stockholm, men hette vid bildandet Kamratföreningen hockeyjournalisterna. Idén kom från Charlie Wedin, själv en gång ishockeyjournalist och CEWE-förlagets grundare. Den preliminära utgångspunkten var att stärka samvaron bland ishockeyjournalisterna i Sverige och även att höja deras status. Det behövdes ett gemensamt språkrör i ishockeyjournalisternas samröre med Svenska Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet. 

Verksamheten inriktades till att börja med på att förbättra arbetsvillkoren ute på arenorna, såväl i pressrum som på pressläktare. Det har resulterat i att det numera finns pressvärdar på alla Elitseriearenor i landet. Vi har alltsedan starten varit ett rådgivande organ när det gäller ackrediteringar till VM och andra större turneringar.

Föreningen har som målsättning att medlemmarna ska komma tillsammans under trivsamma former, lära känna varandra och utbyta erfarenheter. Vi stimulerar också till vidareutbildning i yrket genom utdelandet av stipendier. Med tiden har vi känt det angeläget att utnyttja den sakkunskap som finns i Hockeyjournalisternas Kamratförening genom att årligen utdela hederspriser till förtjänta ledare och spelare i svensk ishockey. Detta sker efter omröstning bland våra medlemmar och beslut i styrelsen. Tillsammans med våra sponsorer delar vi för närvarande ut  9 pris:

Årets Coach, Årets Ledare, Honken Trophy, Salming Trophy, Peter Forsberg Trophy, Årets Spelare, Årets Junior, Rinkens Riddare och Årets Pressvärd i svensk ishockey. 

Årets Coach har delats ut sedan säsongen 1991/1992 och Tommy Sandlin tog hem det hela de två första åren. 

Årets Ledare - Priset har delats ut sedan säsongen 1991/1992 och instiftades efter samarbete med Malmö Redhawks tidigare ordförande, Percy Nilsson. 

Honken Trophy, Trofén är uppkallad efter målvakten Leif ”Honken” Holmquist, priset delas ut sedan säsongen 2001/02.

Salming Trophy Priset är uppkallat efter Börje Salming som i samarbete med Kamratföreningen utser vinnarna av priset sedan 2008/09. 

Peter Forsberg Trophy från 2012/2013, Priset är uppkallat efter Peter Forsberg som i samarbete med Kamratföreningen utser vinnarna av priset. 

Årets spelare (tidigare Årets hockeytjej fram till 2017, namnbyte pg kritik mot namnet) är en utmärkelse till säsongens mest framstående kvinna i svensk ishockey. Utmärkelsen är instiftad och delas ut av Ishockeyjournalisternas Kamratförening i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet sedan 2004. 

Årets junior i svensk ishockey utses numera av ATG och Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Priset har delats sedan säsongen 1961/1962 och togs över av Kamratföreningen 1992/93. 

Rinkens Riddare, priset delades ut från säsongen 1962/1963 men lades ner efter säsongen 1977/1978. Priset började åter delas ut från säsongen 1997/1998 på initiativ från Ishockeyjournalisternas Kamratförening. 

Årets pressvärd, priset är instiftat säsongen 1992/1993 av kamratföreningen och tillfaller den eller de som under säsongen på ett förtjänstfullt sätt arbetar för att ge service åt media och inte minst skapar trivsel i arenas pressområden.

Föreningen är i första hand öppen för yrkesverksamma ishockeyjournalister och fotografer men vi har också ett antal B-medlemmar, huvudsakligen ledare och tränare som är måna om samarbete och villiga att stödja vår verksamhet. 

Som medlem har du årligen möjlighet att söka vårt stipendium, 10 000 kronor, att användas vid en hockeyrelaterad händelse. I ansökan till sekreteraren ska bifogas en kort personlig bakgrund samt vad du vill använda stipendiesumman till. Avsikten är förstås att beloppet disponeras för hockeyrelaterade resor eller studier. Stipendiet kan endast sökas av A-medlemmar= journalister.

Som medlem har du också en röst vid utdelningen av några av våra priser, som alltmer har officiell status. Ja, dessa priser är i dag de som gäller i Hockeysverige!

Som medlem är du också huvudperson vid årsfesten, alltid på våren (förutom 2021), och alltid på Gröne Jägaren, Götgatan 64 på Södermalm, förutom en gång, 1995, då baren byggdes om, då var kamratmiddagen på Il Conte, Globen.

Här avslöjas säsongens och tidigare säsongers ej tryckbara händelser, frågesporten är klassisk och ordförandens högläsning ur ångermanlänningen Nicke Sjödins prosa lämnar inget öga torrt. 

Speciella händelser:

2009 var ett på många sätt historiskt årsmöte för Kamratföreningen Hockeyjournalisterna:

- Ulf Jansson som varit ordförande sedan starten avgick

- Singel Ericson som varit med sedan starten avgick

- För första gången valdes en kvinna, Anna Setzman, Södertälje, in i styrelsen

- Den yngste ledamoten någonsin, Daniel Rooth, Ängelholm, valdes in i styrelsen

Årsmötet valde Hasse Andersson, Bjästa, till ordförande för Hockeyjournalisterna.

Som tack för goda gärningar genom årens lopp utsåg årsmötet Ulf Jansson till hedersordförande och den numera avlidne Singel Ericson till hedersledamot.

Vinnare av den ”klassiska” frågesporten senaste åren:

2008 Niklas Öberg

2009 Anders Feltenmark 

2010  Lasse Sandlin

2011  Hasse Andersson

2012  Jan Nicklasson 

2013  Niklas Öberg

2014  Lasse Sandlin

2015  Niklas Öberg

2016  Anders Feltenmark 

2017  Kjell Nilsson

2018  Thomas Hellgren

2019  Niklas Öberg

2020  Hasse Andersson

2021  Thomas Hellgren

2022  Niklas Öberg

2023 Tomas Larsson

Källor: Ulf Jansson, Hasse Andersson, Kjell Nilsson, Janne Stark, Gröne Jägaren

 

Uppdaterat av Niklas Öberg 12/2-2023

 

Senast uppdaterad: 23-02-16 av Stefan Ladhe

Sverigeresan