Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Analys av målen i hockey-VM 2021

Under hockey-VM 2021 för herrar gjordes det totalt 332 mål, varav 227 i spel 5-mot-5 eller 4-mot-4 ("even strength").

Vi har valt att närmare analysera de 227 mål som gjordes i even strength, och på den här sidan kan ni se en fördjupad bild av hur målen under turneringen gjordes.

Even strength 227 mål 68,37%
Power Play 84 mål 25,3%
Penalty Kill 5 mål 1,51%
5 mot 6 (tom bur) 12 mål 3,61%
3 mot 3 (OT) 3 mål 0,9%
Straff 1 mål 0,3%

 

Det finns såklart väldigt många parametrar att ta hänsyn till, i materialet ser ni vilka vi har valt. Observera att många parametrar kan vara inblandade i samma mål.

I presentationen kommer vi lägga fokus på siffrorna som sticker ut och bryta ner samt ge er rörliga exempel.

Denna analys är som ovan beskrivet utförd på en turnering så alltför stora växlar till hockeyn i helhet kan inte göras men däremot kan en ha med sig funderingar enligt nedan när ni kikar på analysen.

  • Lägger vi tid på rätt saker när vi tränar? Exempel: Övar vi nästan 50% på att ta pucken över eller mot centrallinjen
  • Pratar vi anläggningstid med våra spelare för att hjälpa dem i val av skott i olika lägen?
  • Hur diskuterar vi spelet framför mål med skymning av passning eller skott?
  • Hur ser våra prioriteringar ut på special teams? Över 25% av målen under VM gjordes i Power Play.
  • Nästan 10% av målen görs på frilägen, hur skickliga är vår spelare på det?

Adam Almqvist Andersson
Videocoach Svenska Ishockeyförbundet


Analys hockey-VM 2021 #1

Ingångar

34,8% av alla mål gjordes på ingångar.

Gemensamt för de allra flesta ingångarna oavsett antal spelare som ingår i den är drivet mot mål. Drivet av ej puckförare möjliggör att puckföraren har fler alternativ till attack. Skjuta själv, för styrning/retur, frånvändning och spela till släpande FW eller back etc.

Utan någon form av driv från ej puckförare så krävs det mer av puckföraren för att skapa en farlig målchans eller ett mål.

 

Analys hockey-VM 2021 #2

Centrallinjen med strömmen

44,49% av målen gjordes när pucken har passerat centrallinjen via transport av pucken eller passning över linjen samt spel nedifrån till/mot CL.

I analysen kan vi se att exakt lika många mål görs mot strömmen som med strömmen. Det tycks vara viktigare med vetskapen om hur målvakten beter sig i situationen än att alltid skjuta mot strömmen.

 

Analys hockey-VM 2021 #3

Centrallinjen mot strömmen

Skott mot strömmen är fortfarande väldigt effektivt. I denna analys är det spelare på internationell toppnivå som har lärt sig hantera farten i kombination med att ha blicken uppe och kan därmed justera sina beslut utifrån målvaktens agerande.

I videoexemplet ser ni pucken passera centrallinjen och sen kommer ett skott mot strömmen, notera målvaktens fart i sidled från där pucken kommer ifrån.

Svårigheten som uppstår för målvakten när skotten kommer tillbaka är att få stopp på farten, hitta rätt position och fortfarande täcka den sidan där passen kommer ifrån.

 

Analys hockey-VM 2021 #4

Direktskott slagskott

27,31% av målen gjordes på direktskott, notera hur spelarna vrider upp och anpassar kroppen utifrån var passen kommer ifrån, det allra skickligaste kan skjuta oavsett om pucken kommer bakifrån, nedifrån eller från sidan.

29,03% av direktskotten är slagskott. Dessa skott sker oftast längre utifrån och kräver mer power därmed en längre anläggningstid.

 

Analys hockey-VM 2021 #5

Direktskott tryckskott

66,13% av direktskotten är tryckskott. Dessa skott sker oftast närmare mål och kräver kort anläggningstid.

 

Analys hockey-VM 2021 #6

Punkt till punkt

12,33% av målen vid hockey-VM 2021 gjordes vid punkt till punkt-åkning, varav: 
* 53,57% av punkt till punkt-målen skjuts mot strömmen
* 35,71% av punkt till punkt-målen skjuts med strömmen

Svårigheten med punkt till punkt är att få in det i ryggmärgen, som spelare är det lätt att tro att en åker rakt ner i zonen men i själva verket viker de allra flesta av innan skott och åker sista skären rakt mot målvakten.

För att få ut maximalt av punkt till punkt-åkning så vill vi ha en ständig förflyttning på målvakten och skjuta under den. Se i klippet hur målvakten behöver jobba sig nedåt under hela åkningen ända fram till skottet. Det är då luckorna öppnas upp.

 

Analys hockey-VM 2021 #7

Indragsskott

22,47% av målen vid hockey-VM 2021 gjordes med indragsskott. 31,37% av målen med indragsskott så användes skyttens närmsta försvararen som skymmare.

Nästan var femte mål i spel 5-mot-5 eller 4-mot-4 gjordes alltså av indragsskott, effektivt sätt att på liten yta få en sidledsförflyttning och även för att kunna använda motståndare som skymmare.

 

Analys hockey-VM 2021 #8a

Backskott

16,74% av målen vid hockey-VM 2021 gjordes på backskott, tillkommer gör också 6,61% där målen skapas på andra-situationer som sker strax efter ett backskott.

23,35% av målen skapas alltså från backposition där pucken oftast flyttats från ena sidan till den andra eller lågt i zon upp högt till back.

77,36% av alla backskottsmål eller andra-situationer på backskott har skymning eller styrning av motståndare eller medspelare.

32,07% av alla backskottsmål eller andra-situationer på backskott är direktskott.

47,17% av backskotten som skapar mål är slagskott.

Av siffrorna att döma är vikten av skymning och styrning stor men också hårdheten i skotten, försök att alltid skjuta så hårt du kan, situationen får avgöra vilken anläggningstid du har och vilket typ av skott du kan skjuta.

 

Analys hockey-VM 2021 #8b

Backskott - andrasituation

 

Analys hockey-VM 2021 #9

Skymning styrning

20,26% av målen vid hockey-VM 2021 har en motståndare som skymmer, oftast en försvarande back. Kan vi hantera dessa situationer annorlunda som försvarare?

Totalt 36.56% av alla målen har någon form av styrning och/eller skymning nära målvakten i skottögonblicket.

Värt att notera är även vikten av att skymma en passning eller passera målvakten innan ett skott kommer. Vi pratar separation i anfallsspelet men vi får inte glömma vikten av ovan, separationen kan ske utan att ta bort spelet framför mål. Försök att hitta vägar in framför mål och ett sätt att också bibehålla den positionen.

 

Analys hockey-VM 2021 #10

Returer backdoor

15.54% av alla mål vid hockey-VM 2021 görs på returer och 6.17% där spelare tydligt placerar sig på ej pucksida, det är en yta som är svår att försvara och en yta där målvakten oftast försöker styra ut returen istället för rakt ut.

I klippet så ser ni olika sekvenser av hur spelare agerar för att hitta ytan ”bakom spelet” och hur spelare som fyller på högt uppifrån agerar innan skott för att hamna rättvända mot eventuella returer.

 

 

Senast uppdaterad: 22-12-29 av Stefan Ladhe