Spelande målvakt

Offensivt målvaktsspel
Vanligt förekommande situationer, där du kan spela en viktig roll i det egna lagets speluppbyggnad, är dels när pucken kontrolleras just efter en räddning och dels när laget ska återvinna lösa puckar eller puckar som motståndarna har dumpat djupt i zonen. En aktiv målvakt som stoppar, kontrollerar och spelar pucken obehindrat kan försvåra för motståndarna att etablera och behålla tryck i deras anfallszon. Med bra spelförståelse och tillräckligt stor skicklighet i att hantera pucken, kan du bidra till att försvåra eller att neutralisera motståndarnas möjligheter att forechecka.
För att nå framgång som spelande målvakt ska du därför både utveckla din förmåga att sätta pucken i spel efter räddningar, i situationer när du har pucken under full kontroll och tillräckligt med tid samt jobba med din teknik att stoppa, lämna, spela och rensa puckar som du kan komma åt i zonen. Något som kräver en väl utvecklad klubb- och skridskoteknik.
Målvaktens uppgifter i lagets övergång från försvar till anfall
- I situationer med full kontroll på pucken efter en räddning och med tillräckligt med tid, ska du kunna lämna eller passa pucken till en medspelare som har gjort sig spelbar.
- Du ska i möjligaste mån, efter din taktiska förmåga och din skicklighet att hantera pucken, kunna kontrollera nerlägg och lösa puckar och därmed underlätta för det egna laget att få tag i pucken och samtidigt försvåra för motståndarnas försök att behålla sitt puckinnehav.
Målvakten i försvarsspelet
Genom att utveckla samarbetet mellan målvakt och utespelare kan förutsättningarna förbättras för att kunna lösa de defensiva eller försvarande uppgifterna i spelet. Din främsta uppgift som målvakt är alltid att förhindra att puckföraren gör mål så ditt huvudfokus ska därför ligga på puckföraren och det denne gör med pucken. Om spelaren med pucken agerar på egen hand, kan du inrikta dig fullt ut på att stoppa ett skott eller en dragning, vare sig det från början handlar om ett friläge eller en situation 1 mot 1 som senare kan resultera i ett friläge. I en situation med två eller flera anfallare kan det finnas ett alternativ till som du måste beakta, nämligen en passning.
För att kunna lösa din uppgift så effektivt som möjligt är det alltså av största vikt att du kan uppfatta och bedöma puckförarens alternativ i form av eventuella passningsmöjligheter, för att veta om du också måste vara beredd att göra en längre förflyttning. Det är ditt ansvar att överblicka läget för att kunna avgöra om det finns någon spelbar motståndare och hur det i så fall kan påverka situationen. Därför måste du både förstå offensiva strategier för att kunna värdera motståndarnas olika alternativ och vara väl insatt i det egna lagets defensiva spelsätt. Finns det en strategi för hur laget kan involvera målvakten i försvarstänket, kommer möjligheterna att lösa uppgiften att öka.
Den som ser spelet bäst är målvakten. Han/hon kan oftast överblicka hela situationen och är inte ”mitt i den” som de övriga spelarna är. Målvakten ser vilka spelare som breddar och kan se vilka alternativ puckföraren har i ett givet läge. Rätt utnyttjad kan målvakten därför styra försvarsarbetet och dirigera sina lagkamrater, så att de blir uppmärksamma på spelare som inte finns i deras omedelbara närhet eller som de kanske inte ser bakom ryggen. Ser vi målvakten som en dirigent i försvarsspelet blir kommunikation ett viktigt verktyg, så utveckla din förmåga att göra dig hörd och utarbeta tillsammans med utespelarna tydliga budskap i form av ord och gester som ni kan använda för att hjälpa varandra på isen.
Kom ihåg att målvaktsspel inte bara handlar om att utföra en rad olika räddningar, utan i grunden innebär att du ska kunna hantera olika situationer som uppkommer med mer eller mindre regelbundenhet. Det är därför av största vikt att du utvecklar strategier för att lösa återkommande situationer. Både strategier som gäller ditt eget spel i lägen där du ställs ensam mot en motståndare och även hur du kan lösa situationer tillsammans med dina medspelare.