Målvaktens spelidé

Målvaktsspelet utvecklas hela tiden genom att nya taktiska lösningar prövas och ny teknik kommer till, vilket i sin tur leder till att de fysiska kraven ökar. Även utrustning och regler förändras och målvakternas kunskaper och färdigheter förbättras ständigt. Denna dynamik eller ständiga förändring som målvaktsspelet genomgår kan verka svår att greppa, men ytterst handlar det ändå om att förstå vad målvaktens uppgift innebär. Det gäller att hitta en enkelhet i spelet och en tydlig spelidé som kan anpassas till varje enskild målvakt.
En sådan spelidé som visat sig framgångsrik är att bygga på de allmänna (mer eller mindre statiska) grunderna som alltid funnits i målvaktsspelet och anpassa dessa till varje individs förutsättningar och behov. Alla som är delaktiga i målvakters träning och utveckling behöver därför först och främst kunskap om målvaktsspelets grunder.
Målvaktens uppgifter i försvar och i anfall
Målvaktens arbetsuppgifter kan delas in i två huvudområden.
Man kan tala om en räddande målvakt och en spelande målvakt.
Räddande målvakt
Den räddande delen är enbart försvarande och enkel att förstå. Den innebär att med alla till buds stående medel förhindra att pucken passerar den yta som begränsas av mållinjen, stolparna och ribban. En yta som motsvarar 2,23 m² eller 1152 puckar staplade på varandra längs hela mållinjen.
Varje målvakt ska utveckla en personlig stil, d.v.s. arbetsställningar och ett arbetssätt som bygger på individens starka sidor och så lite som möjligt exponerar eventuella svagheter. På så sätt kan de individuella taktiska, tekniska, fysiska och mentala förutsättningarna utnyttjas på bästa sätt. Med detta synsätt följer att det finns lika många spelstilar som det finns målvakter. Även om varje målvakt har sin egen lösning på de olika situationer man kan ställas inför gäller dock vissa grundläggande principer för alla målvakter.
Uppgiften går ut på att kunna förflytta sig snabbt och i balans i alla riktningar för att hitta en optimal position och ställning för att täcka maximalt i varje situation och kunna rädda på ett så enkelt och säkert sätt som situationen tillåter. Väl i position kan målvakten välja den räddningstyp som situationen medger och som ger den största säkerheten och de största marginalerna i spelet samt bästa kontrollen, men ska också vara beredd att agera ut i ytterlägen när det är nödvändigt för att rädda.
Spelande målvakt
Den spelande delen handlar främst om taktiska moment där målvakten kan samarbeta med lagkamrater både i försvar och i anfall. Målvakten ska tillsammans med utespelare både kunna lösa situationer i defensiven och delta i lagets spelövertagande i egen zon alternativt försvåra för motståndarna att etablera och behålla tryck i sin anfallszon.
Grunden för allt deltagande i det offensiva spelet är att målvakten utvecklar sin klubb- och skridskoteknik för att kunna hantera pucken i olika situationer efter räddningar samt i spelet runt kassen. Det förutsätter, förutom spelförståelse, både teknisk färdighet och viss fysik för att exempelvis kunna hantera pucken med klubban, liksom mentala delar såsom självförtroende och mod för att våga ta aktiv del i spelet runt mål.