Mira Jungåker Hilda Svensson Foto Mathilda Ahlberg
Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Säsongens samlingar

Olympisk Offensiv 2026

24–30 maj Tester på Bosön och läger och två internmatcher i Enköping
22–28 juli Läger och 3 träningsmatcher mot Ohio State University, USA i Uppsala

Olympisk Offensiv 2030

7–12 maj Tester på Bosön och läger i Enköping
4–9 juni Tester och läger i Katrineholm

Olympisk Offensiv

Olympisk Offensiv för ishockey fortsätter och utökas – här är säsongens trupper

Svenska Ishockeyförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Spel Damhockeyligan fortsätter den gemensamma satsningen på svensk damhockey inom ramen för Olympisk Offensiv med sikte på medaljer i OS 2026 och 2030.

Olympisk Offensiv-satsningen för ishockey inleddes 2022 och går nu in på tredje säsongen. En nyhet för årets satsning är att det tas ut två trupper, en med sikte på OS 2026 och en med sikte på OS 2030. Trupperna har tagits ut av Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg tillsammans med Andreas Karlsson, förbundskapten för Damlandslaget U18.

– Det är värdefullt att satsningen fortsätter. Vi ser långsiktigt positivt på utvecklingen av svensk damhockey och vill bidra till att stärka möjligheterna till mer och bättre träning samt prestationsutveckling som skapar möjligheter att sikta på bra resultat vid OS 2026 och medaljer 2030, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.

– Med VM 2024 i minst sagt färskt minne är det självklart för mig att konstatera två saker. Dels att vi gör oerhört mycket som är bra i svensk ishockey, men också att vi behöver lägga i en växel till. Det krävs lite mer. Jag hoppas att en ännu spetsigare Olympisk Offensiv kan fungera som en katalysator för ökad kravställning i den dagliga hemmamiljön, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

– Vi är glada att satsningen fortsätter, och känslan är att resan bara börjat. Signalvärdet är stort för unga tjejer som är villiga att satsa på ishockeyn fullt ut. Synergieffekterna i svensk damishockey är många och vi som liga är glada att kunna stå bakom denna satsning och på så vis hjälpa svensk ishockey, men även öka värdet för oss som liga. Våra internationella framgångar är avgörande för helheten och denna satsning har en stor del i den framtiden, säger Angelica Lindeberg, tf sportchef på SDHL.

Samlingarna för 2026-gruppen kommer med hög kravställning att innehålla detaljfokus inom de fyra boxarna tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt, med den internationella topphockeyn som måttstock.

För 2030-gruppen blir fokus på samlingarna individuell utveckling kopplat till kollektivet. Detta är ett steg att öka träningen och höja kravställningen, intensitetsnivån och tävlingen. Fokus kommer även ligga på att öka den fysiska statusen, detta för att hjälpa spelarna i sin fortsatta utveckling och ta ytterligare kliv.

– Vi har fortsatt stort fokus på ett helhetstänk med idrottaren i centrum vad gäller exempelvis fysträning, nutrition, sömn och återhämtning, säger SOK:s projektledare Mårten Fredriksson.

– Vi ser väldigt positivt på att satsningen fortsätter. Att eliten ges goda förutsättningar till utveckling och prestation är ett måste för att hänga med inom toppishockeyn och för att nå de uppsatta målen om medaljer 2026 och 2030, säger Anders Lundberg, landslagschef Svenska Ishockeyförbundet.

Trupperna

Olympisk Offensiv 2026

Ändring i truppen som samlas i maj: Maria Lindberg, Merrimack College, Matilda af Bjur, Leksands IF, Maja Helge, Frölunda HC, Edit Danielsson, Frölunda HC, Ella Hellman, Frölunda HC, Jenny Antonsson, Brynäs IF, Ida Press, Leksands IF och Jessica Adolfsson ersätter Celine Tedenby, Merrimack College, Felizia Wikner-Zienkiewicz, Hanna Olsson, Frölunda HC, Mira Hallin, Ebba Hedqvist, MoDo Hockey, Anna Kjellbin, Luleå HF, Annie Silén, Brynäs IF och Emma Söderberg PWHL Boston

Truppen i Maj

Truppen i Juli

Olympisk Offensiv 2030

Ändring i truppen som samlas i maj: Ida Melin, Mora IK och Maja Åkerlund, Timrå IK ersätter Tilde Grillfors och Stella Lindell.

Truppen i Maj

Ändring i truppen som samlas i juni: Lia Leiderö Palmlöv, Djurgårdens IF, Elsa Åberg, AIK, Evelina Arvidsson, HV 71, Disa Carlsson, SHK HC, Jorinde Heller, Linköping HC, Selma Karlsson, Örebro HK, Maja Åkerlund, Timrå IK, Sara Lindqvist, Luleå HF, Inez Nygren, Clemensnäs HC, Tyra Håkansson, Skellefteå AIK ersätter Smilla Eriksson, Örebro HK, Hilda Ljungberg, Brynäs IF, Olivia Sohrner, Djurgårdens IF, Moa Gustafsson, Linköping HC, Maja Helge, Edit Danielsson och Ella Hellman, Frölunda HC, Tilde Grillfors, Leksands IF, Matilda Österman, Nyköping SK och Emma Rehn, Linköping HC.

Truppen i Juni

 

Senast uppdaterad: 24-07-17 av Gustaf Douhan

Historik

Följ oss i sociala medier

Ledare Olympisk Offensiv 2026

General Manager/ Landslagschef Anders Lundberg
Team Manager
Hasse Edlund
Headcoach
Ulf Lundberg
Assistent Coach Andreas Spångberg
Assistent Coach Dennis Bozic
Assistent Coach Andreas Karlsson
Goalie Coach Ola Kahem
Video Coach Adam Albelin
Strength & Conditioning Coach Jesper Sjökvist
Strength & Conditioning Coach Ida Kyrilis
Doctor Fredrik Meyer
Physiotherapist Johanna Skottheim
Physiotherapist Susanna Johansson
Equipment Manager Benny Andersson
Equipment Manager Carina Marneus

Ledare Olympisk Offensiv 2030

General Manager/ Landslagschef Anders Lundberg
Team Manager
Hasse Edlund
Headcoach
Andreas Karlsson
Assistent Coach Morgan Johansson
Goalie Coach Emil Karnatz
Video Coach Erik Ladhe
Strength & Conditioning Coach Jesper Sjökvist
Physiotherapist Johanna Olofsson
Equipment Manager Carina Marnéus
Equipment Manager Jessica Hallbeck