Mira Jungåker Hilda Svensson Foto Mathilda Ahlberg
Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Säsongens samlingar

Olympisk Offensiv 2026

24–30 maj Tester på Bosön och läger och två internmatcher i Enköping
22–28 juli Läger och 3 träningsmatcher mot Ohio State University, USA i Uppsala

Olympisk Offensiv 2030

7–12 maj Tester på Bosön och läger i Enköping
4–9 juni Tester och läger i Katrineholm

Olympisk Offensiv

Olympisk Offensiv för ishockey fortsätter och utökas – här är säsongens trupper

Svenska Ishockeyförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Spel Damhockeyligan fortsätter den gemensamma satsningen på svensk damhockey inom ramen för Olympisk Offensiv med sikte på medaljer i OS 2026 och 2030.

Olympisk Offensiv-satsningen för ishockey inleddes 2022 och går nu in på tredje säsongen. En nyhet för årets satsning är att det tas ut två trupper, en med sikte på OS 2026 och en med sikte på OS 2030. Trupperna har tagits ut av Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg tillsammans med Andreas Karlsson, förbundskapten för Damlandslaget U18.

– Det är värdefullt att satsningen fortsätter. Vi ser långsiktigt positivt på utvecklingen av svensk damhockey och vill bidra till att stärka möjligheterna till mer och bättre träning samt prestationsutveckling som skapar möjligheter att sikta på bra resultat vid OS 2026 och medaljer 2030, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.

– Med VM 2024 i minst sagt färskt minne är det självklart för mig att konstatera två saker. Dels att vi gör oerhört mycket som är bra i svensk ishockey, men också att vi behöver lägga i en växel till. Det krävs lite mer. Jag hoppas att en ännu spetsigare Olympisk Offensiv kan fungera som en katalysator för ökad kravställning i den dagliga hemmamiljön, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

– Vi är glada att satsningen fortsätter, och känslan är att resan bara börjat. Signalvärdet är stort för unga tjejer som är villiga att satsa på ishockeyn fullt ut. Synergieffekterna i svensk damishockey är många och vi som liga är glada att kunna stå bakom denna satsning och på så vis hjälpa svensk ishockey, men även öka värdet för oss som liga. Våra internationella framgångar är avgörande för helheten och denna satsning har en stor del i den framtiden, säger Angelica Lindeberg, tf sportchef på SDHL.

Samlingarna för 2026-gruppen kommer med hög kravställning att innehålla detaljfokus inom de fyra boxarna tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt, med den internationella topphockeyn som måttstock.

För 2030-gruppen blir fokus på samlingarna individuell utveckling kopplat till kollektivet. Detta är ett steg att öka träningen och höja kravställningen, intensitetsnivån och tävlingen. Fokus kommer även ligga på att öka den fysiska statusen, detta för att hjälpa spelarna i sin fortsatta utveckling och ta ytterligare kliv.

– Vi har fortsatt stort fokus på ett helhetstänk med idrottaren i centrum vad gäller exempelvis fysträning, nutrition, sömn och återhämtning, säger SOK:s projektledare Mårten Fredriksson.

– Vi ser väldigt positivt på att satsningen fortsätter. Att eliten ges goda förutsättningar till utveckling och prestation är ett måste för att hänga med inom toppishockeyn och för att nå de uppsatta målen om medaljer 2026 och 2030, säger Anders Lundberg, landslagschef Svenska Ishockeyförbundet.

Trupperna

Olympisk Offensiv 2026

Olympisk Offensiv 2030

Senast uppdaterad: 24-04-18 av Stefan Ladhe

Historik

Följ oss i sociala medier

Ledare Olympisk Offensiv

General Manager/ Landslagschef Anders Lundberg
Team Manager
Hasse Edlund
Headcoach
Andreas Karlsson
Assistent Coach TBA
Goalie Coach Johan Ryman
Strength & Conditioning Coach Jesper Sjökvist
Strength & Conditioning Coach Ida Kyrilis
Physiotherapist Julia Johannesson
Equipment Manager Tomas Rydgren
Equipment Manager Jessica Hallbeck