Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Förbundsmöte 2024 Anders Larsson2

Klubbars ligamedlemskap nu i förbundets stadgar

Svenska Ishockeyförbundets medlemmar har vid ett extra förbundsmöte (stämma) i Karlstad idag beslutat att i stadgarna skriva in ligaorganisationerna. Det innebär att alla klubbar som spelar i förbundsserierna SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ingår i aktuell ligaorganisation.

– Det känns skönt att äntligen kunna sätta punkt efter alla turer med Riksidrottsförbundet (RF) som skapat osäkerhet kring ishockeyns ligamodell. Vi har nu en lösning som nu även RF anslutit sig till: klubbar som deltar i de nationella serierna SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ska ingå i aktuell ligaorganisation. Det var faktiskt RF som kom med förslaget att införa kravet på ligamedlemskap i våra stadgar, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.


Om beslutet

Svensk ishockey har en sedan länge en etablerad modell med ligaorganisationer för klubbarna som deltar i de nationella förbundsserierna på seniornivå: SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Ligamodellen är en viktig hörnpelare i den svenska ishockeymodellen. Syftet är enkelt. Alla klubbar i respektive serie är med i ligaorganisationen och det gemensamma samarbetet där. Den principen möjliggör för ligaorganisationerna att företräda klubbarna och får bland annat bättre förutsättningar att träffa långsiktiga kommersiella avtal i ett seriesystem där lag på sportsliga grunder flyttas upp och degraderas varje säsong.

Frågan om klubbarnas medlemskap i respektive ligaorganisation har av SIF:s medlemmar ansetts så viktig att en tävlingsbestämmelse (kap 6 § 1) som reglerar detta funnits sedan många år. Efter en dispensansökan om ligamedlemskap i Hockeyettan från föreningen Boden HF uttalade Riksidrottsnämnden (RIN) i beslut att den tävlingsbestämmelsen var ogiltig. Med hänvisning till RIN:s uttalanden påkallade RF:s styrelse i april 2022 ändring av tävlingsbestämmelsen, men bara med avseende på Hockeyettan. Samma bestämmelse ansågs ändå godkänd för SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De olika besluten i RIN och av RF:s styrelse har skapat osäkerhet och otydlighet kring ligamodellen. Osäkerhet och otydlighet som nu är klargjorda.

Det krav på klubbars medlemskap som med beslutet nu införts i Svenska Ishockeyförbundets stadgar har i ett förhandsbesked godkänts av RF.

Länk till beslutsunderlaget

Linus Hugosson 24-02-09