Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
BB230320BB423

Nya slutspelsformat i SM-slutspelen för herrar och damer

På fredag börjar SM-slutspelet för damer och markerar därmed startskottet på ett antal intensiva månader som ska kora fem Svenska Mästare. Vi har sedan tidigare redogjort för ändringar i formatet för J20-slutspelen. Nu kan vi berätta om ändringarna för herrarnas respektive damernas SM-slutspel.

 SM-slutspelet för damer har succesivt ökat antalet matcher sedan säsongen 2010/2011. Från att ha avgjort semifinaler och medaljmatcher under en slutspelshelg, byggdes formatet ut till att innefatta bäst av tre matcher i samtliga steg till säsongen 2011/2012.

Nästa steg kom till säsongen 2018/2019 då samtliga steg avgjordes i bäst av fem matcher.

I samband med pandemisäsongen återgick formatet för kvartsfinalerna till bäst av tre, medan semi- och finaler spelades bäst av fem. Efter tre säsonger återgår nu formatet till bäst av fem matcher genom hela slutspelet.

På herrsidan har formatet med varannan hemma- och bortamatch från kvartsfinalerna spelats sedan säsongen 2010/2011. Till årets säsong ändras emellertid formatet, till det som är gällande i Hockeyallsvenskan samt flertalet internationella serier.

Det innebär att högst rankade lag inleder med två hemmamatcher, innan det lägre rankade laget spelar två hemmamatcher. Vid fortsatt spel efter fyra matcher gäller fortfarande varannan hemma- och borta till dess att serien är avgjord.

– Vi har lyssnat in vad respektive ligaorganisation har framfört för önskemål genom våra elitkommittéer i frågan och kommit fram till de här förändringarna. Vi ser fram emot att inleda en slutspelsintensiv period med många bra och häftiga hockeyupplevelser runtom i landet, säger Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Magnus Mårtensson.

Gustaf Douhan 24-02-21

Upplev Tre Kronor i Linköping

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Målvakt 3 för målvaktstränare (MV3)

Hockeyboken Startsida