Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Ander Larsson Krönika

Anders Larsson: VM, kongresser och viktiga beslut i säsongens slutskede

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson reder ut försäkringsfrågan kring VM-spelare och blickar fram emot Riksidrottmötet.

Hockeysäsongen i Sverige är inne på sista varvet. Nu återstår bara VM i Tammerfors och förbundskapten Sam Hallams elddop i internationella sammanhang.

Det blir förhoppningsvis kulmen på en i allt framgångsrik hockeysäsong där Tre Kronor visat klass i Euro Hockey Tour och med starka insatser av våra unga spelare, både på dam- och herrsidan.

Svensk ishockey har medvind både internationellt och här på hemmaplan; vi har kunnat notera publikrekord i SHL och Hockeyallsvenskan och jag vill passa på att gratulera Växjö och Luleå till SM-gulden och MoDo och Frölunda till platserna i SHL respektive SDHL. I hockeyleden under eliten gläds vi åt att vi har fler barn och ungdomar i alla åldersgrupper än före pandemin och att vi kan glädjas åt en kraftig tillväxt på tjejsidan.

VM-turneringar i hockey är viktiga för svenska folket. Inte minst bevisas det av alla skriverier och debatter om spelare och olika frågor före turneringarna. Så har det alltid varit och så är det också nu. Låt mig i det här sammanhanget reda ut ett frågetecken som ständigt återkommer i debatten före VM: försäkringsfrågan.

Så här är det: att spela i Tre Kronor är ett förtroendeuppdrag. Det ger ingen ersättning. SHL-spelarna är försäkrade genom sina klubbar, enligt den ligamodell som gäller i svensk hockey. NHL-spelarnas avtal försäkras genom det internationella hockeyförbundet (IIHF) som bidrar med 20 000 schweizerfranc, cirka 229 000 kronor, per spelare. Ibland förekommer försäkringspremier utöver detta. De betalas av Hockeyförbundet. Men vi försäkrar inte eventuella framtida avtal.

Men den här tiden är mer än bara hockey-VM. Det är också den tid då våra distrikt avverkar sina årsmöten. Min almanacka är full av de här mötena; jag trivs på dem. De sammanfattar på bästa sätt hur Hockeysverige ser ut; spelare, ledare, tränare, domare och funktionärer, materialare, alla frivilliga krafter kring hockeyn, ismaskinsförare och kioskpersonal och alla föräldrar som skjutsar till och från träningar och matcher och som hejar och peppar under dem. Alla de hockeymänniskor som tillsammans skapar och bygger det Hockeysverige vi alla är så stolta över.

Som den föreningsmänniska jag är deltar jag i år med glädje i årsmötena i Ångermanland, Medelpad, Uppland, Västmanland, Örebro län, Regionförbund Norr och ligaorganisationen Hockeyettan. Allt detta innan Förbundsmötet, det högsta beslutande organet inom svensk ishockey, äger rum den 16-17 juni.

Ibland är det till och med så att jag gärna skulle vilja kunna klona mig för att kunna vara med på allt. Den 25-27 maj genomförs IIHF:s nästa kongress i Tammerfors. VM-finalen spelas den 28 maj. Och den 26-28 maj är det dags för RF:s stämma, Riksidrottsmötet i Uppsala.

Hockeyförbundet har nominerat fotbollens tidigare ordförande Karl-Erik Nilsson som ny RF-ordförande. Vi menar att i det läge RF befinner sig i nu, behövs en erfaren och rutinerad ledare. Karl-Erik Nilsson är en sådan ledare. Han har internationell erfarenhet som vice ordförande i UEFA och på hemmaplan har han i tolv år varit ledare för vårt största förbund. Dessutom är Karl-Erik Nilsson en produkt av den svenska folkrörelse som idrotten är; han har gått hela vägen inom fotbollen. Att han också har erfarenhet som kommunpolitiker bara stärker hans kandidatur.

Men Karl-Erik kommer inte till ett dukat bord. Ni som följer mina krönikor här på www.swehockey.se vet att jag haft en del kritik mot RF tidigare. Att Riksidrottsmötet ska behandla rekordmånga motioner talar sitt tydliga språk. RF centralt går inte helt i takt med sina medlemsförbund och här kommer vi i hockeyn att stötta Karl-Erik Nilsson i arbetet med att komma till rätta med de problem som finns.

En större stadgeöversyn ledd av en ny stadgekommitté föreslås. Det är både välkommet och välbehövligt. Liksom diskussionen om RF:s framtida roll. Vi ser nu att de 800 miljoner kronor per år regeringen satsar på det så kallade fritidskortet inte fördelas av RF. Det är en ny väg och en ny princip i svensk idrott. Här handlar det ytterst om det vi alltid läst in i kontraktet mellan staten och den självständiga idrottsrörelsen.

Det finns mycket att diskutera på RF-stämman.

Och mycket att se fram emot på hockeyisarna.

Så välkomna alla till en förhoppningsvis bra avslutning på hockeysäsongen 2022/23.

 

Linus Hugosson 23-05-11

Upplev Tre Kronor i Linköping

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Junior och seniortränarkurs 2 (JS 2)

Målvakt 3 för målvaktstränare (MV3)

Hockeyboken Startsida