Huvudsponsor Svenska Spel
Regioncamp Eriksén Coachar

Eriksén blickar fram mot sista turneringen innan U18-VM

Det är en spännande vecka som väntar. Runt om i hockeyvärlden går flera landslag mot den sista turneringen innan årets stora mål, VM. Så är även fallet för det svenska U18-landslaget under ledning av Anders Eriksén.

U18-killarna genomför sin sista fyrnationersturnering i finska Rauma. Värdnationen Finland står givetvis för motståndet, men också Tjeckien samt USA.

– Vi ser fram emot en intressant vecka. Hela säsongen har vi spelat otroligt jämna matcher mot Finland och Tjeckien, och har ganska ofta haft marginalerna på vår sida och dragit det längsta strået. De som vi inte har vunnit mot än är USA och de skulle vi vilja nypa i den här turneringen, säger förbundskapten Anders Eriksén.

Just viljan att besegra USA, som betraktas som världens bästa på U18-nivå, är något som Anders återkommer till. Vägen dit går genom svensk ishockeys adelsmärke, hårt jobb och de små taktiska detaljerna.

– Matchen mot USA är den första i turneringen och vi skulle vilja stämma i bäcken direkt. För att det ska ske måste tävlingsnivån upp och vi måste göra de små taktiska detaljerna rätt. Vi har haft en tendens att göra lite misstag kring bytessituationer och små detaljer, som kanske inte ger några konsekvenser på hemmaplan, men som kostar på internationell nivå. Vi ska komma ihåg att vi möter de andra ländernas skickligaste spelare, då måste man ta rätt beslut i 60 minuter, inte 20 eller 25.

”Närmat oss USA för varje match som går”

Under säsongens gång har det svenska laget för varje match tagit in på USA och närmat sig, men ännu inte fått njuta av segerns sötma vid slutsignalen.

– Jag tycker att vi har närmat oss USA för varje match som går och det vi har gjort är att vi har börjat tåla farten bättre. De spelar ett väldigt snabbt spel med mycket flyt och man kan uppleva det som att matchen böljar fram och tillbaka, men det beror på att de är väldigt skickliga på att vända spelet snabbt. Jag tycker att vi har blivit noggrannare i spelet med puck och vårt puckansvar, att vi utmanar i rätt situationer. Sen har vi fått till ett rakare spel mot mål.

Likt Damkronornas Ulf Lundberg, är matchförståelse ett begrepp som Anders gärna använder sig av och implementerar i sin filosofi. Att ha en tydlig plan och förstå matchens utveckling är centralt.

– Det man ska ha med sig är att vi möter jättebra lag och vi kan inte räkna med att ha pucken hela tiden. Vi ska ha respekt för att motståndarna kommer att ha bra perioder i matcherna och ibland acceptera att vi under en period får inrikta oss på försvarsspel, men det är en del av att få en ökad matchförståelse. Det är små marginaler i den här sporten men vi ska se till att de är på vår sida. Det är något som jag definitivit vill se den kommande veckan.

”Det laget vi åker med är det bästa just nu”

Truppen som är uttagen består av 22 spelare, som nu har chansen att visa att de ska med till VM senare under våren.

– Vi har hela tiden sagt att det laget vi åker med är det bästa just nu. Jag tycker att vi har grymma lagdelar i alla positioner, vi har spetsen framåt som gör poäng men också spetsen för att hantera defensiva situationer. Vi har ett ganska rollindelat lag och tar ut spelarna efter deras egenskaper och olikheter, för att bygga det bästa laget. VI återkommer till matchförståelse, en grundläggande förutsättning för det är att ha de bästa tänkbara spelare för matchens olika skeenden.

Utöver matchförståelse och spetsegenskaper är lagkänslan ett signum för det lag som samlas på måndag. Ett starkt kollektiv har under säsongen byggts upp, genom träning och matcher men även aktiviteter utanför.

– Vi behöver ha en bra lagmaskin, utöver spelarnas spetsegenskaper och det är någonting som vi har jobbat mycket med, genom olika aktiviteter utanför isen och vi kommer att jobba vidare med det. Sen har vi skaffat oss bra erfarenheter i ryggsäcken, med tre turneringar i Nordamerika under hösten där vi också har gjort bra resultat. Vi har varit framme i final vid två av tre tillfällen, men inte riktigt tagit klivet upp som nummer ett än. Det skulle vi vilja göra den här turneringen för att skapa känslan av att vi kan slå alla.

Flera SHL-debutanter i truppen

På senare tid har flera spelare fått ta klivet upp på seniornivå, något som Anders ser ger ytterligare självförtroende till truppen.

– Det är flera spelare som har fått göra debut i SHL på slutet och det har gjort att de har fått lite mer skinn på näsan, men också att de förstår beslutstagande och marginaler på ett annat sätt. Sen är det en självförtroendeboost och en signal till dem själva att de vet om att de kan ta nästa steg och spela på en högre nivå.

Gustaf Douhan 23-02-06

Hockeyboken 2022/2023