Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Toppbild U17
Michael Campanella/Bildbyrån

Flygande start för U17-pojklandslaget

U17-pojklandslaget har fått en flygande start på säsongen. Under ledning av nye förbundskaptenen Thomas Paananen har laget genomfört två bra samlingar, varav den senaste får anses som väldigt lyckad.

I Österåker väntade tre matcher på tre dagar mot Finland. När helgen var över lämnade Sverige med tre raka segrar och en imponerande målskillnad på 15–6. Thomas Paananen är med detta ännu obesegrad i sin karriär som förbundskapten.

– Det gäller att njuta, det är inte så ofta man får vara det, säger han med en ödmjuk ton och ett lätt skratt.

– Det har varit en jättebra start för oss.

Redan i juli startade säsongen för U17-killarna. I Falun samlades 47 spelare för en veckas läger, som sedermera låg till grund för den trupp som blev uttagen till tre matcher mot Finland.

– Vi har börjat processen att forma ett lag. Så först handlar det om att lära känna alla och det tog väl ungefär två dagar innan man kunde namnet på allihop. Sen gäller det att försöka hitta roller för spelarna, vilka som är mer offensivt respektive defensivt inriktade och hur vi kan använda dem. Det var en bra vecka. Sen ska man ha klart för sig att det kan komma till nya spelare under säsongens gång, säger Thomas Paananen.

Första testet i matchsammanhang

Med en lyckad vecka i ryggen var tiden inne för Thomas och hans stab att välja ut den trupp som fick packa väskan och åka till Österåker.

– Vi ville försöka hitta tre offensiva kedjor och en kedja som var med 0–0, för vi vet att det är det som kommer krävas framöver. Sen gäller det att hitta balansen på både back- och forwardssidan. Vi fick ihop ett lag som var spetsigt framåt, det visar femton mål framåt på tre matcher och det känns spännande inför framtiden, säger Thomas Paananen.

Utöver de tre vinsterna, gläds Thomas med att laget fick gå igenom ett flertal olika scenarion under helgen.

– Vi har redan gått igenom mycket som grupp. Den första matchen kunde ha slutat hur som helst, det var ganska mycket fram och tillbaka. Till match två tog gruppen verkligen till sig vår feedback och det var inget snack om det ute på isen, vi var både ett och två nummer större. I den tredje matchen var vi riktigt dåliga i första perioden, men vi lyckades vända runt det och avslutade med två bra perioder, säger Thomas, tydligt imponerad över den unga gruppens förmåga att ta till sig information.

– Det är intressant att se hur killarna reagerar på vår feedback och tar det med sig ut på isen, säger Thomas Paananen.

Resan mot U18-VM 2025 inledd för årskullen

Starten på säsongen med U17-landslaget markerar också starten på en längre resa för årskullen, som når sin kulmen med U18-VM våren 2025.

– Det är jätteviktigt att vi lägger en bra grund och alla som förstår elithockeyn vet innebörden av att etablera goda vanor. Sen är det viktigt att vi får möta internationellt motstånd, för det blir en annan hockey och man lär sig mycket under resans gång. Vi vet att det stora testet för den här årskullen är om ett och ett halvt år, men jag tycker att resan dit är minst lika intressant och vi får se vilka som har kapacitet att vara med hela vägen in, säger Thomas Paananen.

Nästa samling på programmet väntar i november. Då väntar World Under 17 Hockey Challenge i Kanada.

– Nu ska jag ut och titta på spelare i sina klubbar. Vi har många spelare som är i gråzonen och kan slå sig in truppen framöver, så vi ska hitta tydliga roller inför resan till Kanada. Det kommer bli ett steg till för oss, med spel på liten rink och där vi ska fortsätta göra det vi har börjat bygga upp. Vi försöker hålla det väldigt enkelt med både offensiv och defensiv och jag känner att vi har hittat en bra struktur, avslutar Thomas Paananen.

Resultat
Sverige – Finland 4-2
 
Målskyttar: Eric Nilson 2, Filip Ekberg, Noel Skarby
Målvakt: Måns Goos, 39 räddningar

Sverige – Finland 4-0
Målskyttar: Anton Frondell 2, Jakob Ihs Wozniak, Joe Wahlund
Målvakt: Hugo Severgårdh, 19 räddningar

Sverige – Finland 7-4
Målskyttar: Milton Gästrin 3, Sascha Boumedienne, Rocky Langvardt, Joe Wahlund, Eric Nilson
Målvakt: Måns Goos, 32 räddningar

 

Läs mer om Team 17 herr här

Gustaf Douhan 23-09-12