Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Anders Eriksen Småkronorna

Anders Eriksén, förbundskapten för Småkronorna.

Hallå där, Anders Eriksén…

…förbundskapten för Team 18/Småkronorna, som ska spela U18-VM i Schweiz 20–30 april. Idag presenterade du truppen, och vi är såklart nyfikna på din kommentar om spelarna du tagit ut.

– Det låter kanske lite konstigt, men det här är en erfaren trupp, sett till åldersnivån. Trots att vi tappade 16-året på grund av coronapandemin, så har vi många spelare som varit med mycket de senaste två åren och gjort det riktigt bra. Flera spelare har redan provat på SHL-spel.

Vad ser du för spets- och breddkvalitéer?

– Vi har hög klass på anfallsspelet, och ett stabilt försvar med bra målvakter. Visst finns det spets och individuell skicklighet, men vi ser framför allt ett lag som tillsammans ska dra lasset. Vi behöver 23 spelare som bidrar, så att vi på svenskt manér kan göra jäkligt bra ifrån oss.

Det är många som kommer att kalla er regerande världsmästare. Hur jobbar ni internt med den titeln?

– Vi har redan etablerat inom laget att vi inte är regerande mästare, vilket också är ganska naturligt för oss då det var en annan årskull som var med ifjol. Vi har två spelare kvar från guldlaget och tjugoen som inte var med och vann ifjol. Så det här är ett helt nytt lag som inte ska försvara någon titel, utan vi ska jaga ett guld.

VM-premiär mot Kanada den 20 april, och totalt fyra matcher på sex dagar i gruppen. Därefter ett finalspel som avgörs torsdag-söndag. Många matcher på få dagar. Vad blir viktigt för att orka?

– Ja, förutom de grundläggande sakerna som kost och vila, så blir det viktigt för oss coacher att fördela istiden smart så vi får en balans i prestationerna. Vilodagarna, de få som vi har, blir otroligt viktiga. Vi behöver koppla ifrån ibland att vi är på ett VM. Där jobbar vi lite som med Skalmans mat- och sovklocka, med en tydlig av- och påknapp för spelare och ledare.

Vad är målsättningen?

– Vi har inte ett uttalat slutresultatmål, men har alltid inställningen att vinna matchen vi ska spela. Vi har tryckt mycket på prestationen, att vi ska prestera i varje match så att vi ger oss själva chansen att vinna.

Hur är dina egna känslor inför att åka på U18-VM?

– Det är en grymt häftig turnering, med mycket folk på matcherna och många blivande stjärnor på isen. Det är lite av sista chansen för årskullen att spela tillsammans, för det hinner alltid hinna mycket till J20-VM, som är nästa steg. Vi ska både ha kul och tävla, och verkligen se till att göra en bra prestation.

LÄS MER: Trupp och spelprogram för U18-VM här

Linus Hugosson 23-03-28

Dags att anmäla sig till Fortbildning

Tre Kronors Hockeyskola

Karjala Tournament

Beijer Hockey Games